Котирування на плоский прокат у США продовжують падати

Котирування на плоский прокат у США продовжують падати

Американський ринок листової сталі в останні кілька тижнів опинився в протифазі по відношенню до інших регіонів. Загальне падіння котирувань у квітні зробило лише незначний вплив на США. У той же час, коли в травні в Східній Азії та Євросоюзі ціни на плоский прокат в цілому стабілізувалися, а в Туреччині почався ріст, американські компанії були змушені різко скоротити вартість своєї продукції.
У порівнянні з піком в $ 900 за коротку т ($ 992 за метричну т), зазначеним на початку квітня, ціни на гарячекатані рулони в країні вже втратили понад $ 80 за коротку т. За даними американських джерел, угоди в середині травня полягали з розрахунку $ 880-910 за метричну т EXW, а дистрибутори прагнуть збити ціни до $ 850-870 за т. Попит, що знаходився на дуже високому рівні на початку року, різко скоротився. Як правило, споживачі мають достатні запаси і тому вичікують, розраховуючи на подальше здешевлення сталевої продукції.
Як відзначають експерти, зниження вартості плоского прокату (за винятком товстолистової сталі) у США викликане цілком об`єктивними причинами. Перш за все, змінився баланс попиту і пропозиції. У принципі, реальне споживання сталевої продукції в країні залишається високим, але дистрибутори зменшили активність внаслідок переповнення складів. З іншого боку, обсяг поставок зростає. Компанія RG Steel, нещодавно купила три заводи у Severstal North America, вже запустила доменну піч на підприємстві Sparrows Point, а протягом червня збирається відновити виплавку сталі на двох інших комбінатах. ThyssenKrupp, у першому кварталі вирушає велика частина продукції свого нового заводу в штаті Алабама в Бразилію, переорієнтувалася на внутрішній ринок з його більш високими цінами. Нарешті, в середині травня відновили колишні обсяги виробництва заводи компаній Nucor і Severstal NA, отримали пошкодження під час квітневих ураганів.
Безумовно, негативний вплив на ринок сталі зробили і політичні події в країні. США досягли законодавчо встановленого стелі державного боргу в розмірі $ 14,3 трлн., А для того щоб фінансувати бюджетні витрати і розплачуватися за колишніми боргами, їм потрібно продовжувати запозичення. Президентська адміністрація вступає в період непростих переговорів у контрольованому опозицією Конгресі, так що експерти припускають, що дозвіл на залучення нових коштів влада отримають не раніше серпня. До цього часу фінансова система США опиниться в підвішеному стані. Звичайно, дефолт США за своїми зобов`язаннями навіть не розглядається як можливий варіант, але певна нервозність серед інвесторів і компаній реального сектора економіки в найближчі кілька місяців, безумовно, буде присутній, що, швидше за все, негативно вплине на рівень економічної активності.
Свою роль зіграла і конкуренція з закордонною продукцією. Російські компанії в першій половині травня пропонували гарячекатані рулони в США по $ 760-770 за т CFR, крім них недорогий гарячий прокат виставляли на продаж мексиканські виробники, а холоднокатані рулони і оцинковану сталь - китайці. З іншого боку, корпорація Nucor після піврічної перерви відновила експортні операції, але її гарячекатані рулони вартістю близько $ 840-850 за т FOB поки що не викликають особливого інтересу у потенційних покупців.
І все ж, на думку більшості аналітиків, падіння цін на плоский прокат у США є, скоріш, корекцію, ніж повноцінний спад. Завищені котирування місцевих компаній просто опускаються приблизно на один рівень з Європою. Як тому вважають фахівці, на рівні близько $ 850 за метричну т гарячекатаних рулонів буде досягнута стабілізація, а після цього ціни на плоский прокат у США будуть коливатися відповідно до загальних змінами на світовому ринку.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8905