Ціни на заготовки досягли максимального рівня, за яким послідує нове зниження

Ціни на заготовки досягли максимального рівня, за яким послідує нове зниження

Підвищення попиту на заготовки з боку близькосхідних споживачів в першій половині травня дозволило виробникам напівфабрикатів домогтися збільшення вартості своєї продукції до найвищого рівня за останні чотири місяці. Котирування на турецькі заготівлі в середині травня досягли $ 660 за т FOB і більше, а постачальники з СНД довели ціни до $ 640-650 за т FOB. Деякі компанії почали говорити і про $ 660 за т FOB за червневим контрактами, однак цей рівень у поточному циклі, швидше за все, залишиться недосяжним.
В останні дні попит на заготовки на Близькому Сході почав згортатися. Регіональні прокатники в першій половині місяця придбали достатні обсяги напівфабрикатів, щоб забезпечити себе ними, щонайменше, на найближчі місяць-два. Реальне споживання довгомірного прокату в більшості близькосхідних країн залишається мінімальним і навряд чи збільшиться до відносної нормалізації політичної ситуації в регіоні.
Крім того, негативний вплив на заготовки починають надавати суміжні ринки. Турецькі компанії змогли домогтися лише короткочасного підвищення цін на арматуру. Підйом котирувань до $ 705-715 за т FOB явно виявився надлишковим і призвів до різкого скорочення обсягу продажів, перш за все, в Саудівській Аравії, де більш конкурентоспроможною стала продукція з Катару та ОАЕ. На цьому тижні турецькі експортери зменшили ціни приблизно на $ 20 за т, але покупців на ринок це поки не повернуло.
Подешевшав на Середземномор`ї і металобрухт. Турецькі металурги, створивши запаси сировини на найближчі кілька тижнів, йдуть з ринку, а європейські і американські трейдери, намагаючись скоріше збути непродані залишки, знизили ціни на $ 10-15 за т в порівнянні з піком початку травня.
Швидше за все, і заготівлях у найближчі один-два тижні доведеться відступити не менше ніж на ті ж $ 10-15 за т при досить слабкому попиті. Втім, для різкого падіння цін у кінці травня - початку червня підстав теж немає. Ще не сказали свого слова іранські компанії, які не проявляли особливої ​​активності на зовнішніх ринках з лютого. Останнім часом внутрішні ціни на арматури в Ірані піднімаються, хоча попит на неї залишається досить низьким. Втім, місцеві будівельні компанії сподіваються, що уряд найближчим часом все ж таки затвердить фінансування ряду великих будівельних проектів.
Ймовірно, деяке пожвавлення відбудеться і в кінці червня - початку липня, коли близькосхідні прокатники почнуть укладати контракти з постачанням у вересні - вже після завершення Рамадану, який цього року триватиме від 1 до 30 серпня. Однак помітного збільшення попиту на заготовки в регіоні, швидше за все, доведеться чекати до осені.
У Східній Азії заготівлі в першій половині травня також росли в ціні під впливом подорожчання металобрухту, з одного боку, та арматури, з іншого. Вартість напівфабрикатів з Росії, Тайваню, Кореї, Японії досягла при цьому $ 670-685 за т CFR. Однак і в цьому регіоні ринок, очевидно, вже пройшов пік підйому. На Далекому Сході наближається сезон дощів, будівельна галузь у більшості східно-азіатських країн знаходиться в депресивному стані, металобрухт знову дешевшає, так що заготовки скоро знову підуть вниз.
Завдяки короткочасного підйому виробникам заготовок вдалося трохи поправити своє становище. Тепер їм знову доведеться набратися терпіння в очікуванні кращих часів.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8915