Світова металургійна промисловість і в квітні досягла високих темпів зростання

Світова металургійна промисловість і в квітні досягла високих темпів зростання

За даними World Steel Association (WSA), в квітні світове виробництво сталі склало більше 126,9 млн. т, що на 2,2% менше, ніж у попередньому місяці, коли, згідно з уточненою інформацією, було виплавлено 129,7 млн. т , але на 5,0% більше, ніж за той же період попереднього року.
Незважаючи на несприятливі умови, що склалися у квітні на світовому ринку сталі, металурги не брали особливих заходів щодо скорочення надлишку пропозиції. У цілому більш низькі квітневі показники в порівнянні з березневими пояснювалися, перш за все, меншою кількістю робочих днів у квітні в порівнянні з березнем. Як повідомляє WSA, рівень завантаження виробничих потужностей в глобальній галузі навіть збільшився у квітні до 82,8% проти березневих 81,9%. Навіть у постраждалій від катастрофічного землетрусу Японії спад у квітні склав менше 700 тис. т в порівнянні з березнем або близько 7,6%.
Всього за перші чотири місяці 2011 року в світі (вірніше, в тих 64 країнах, які подають інформацію про обсяги випуску в WSA) було виплавлено 501,8 млн. т сталі. Це на 8,1% більше, ніж за той же період минулого року і на 42,3% (!) Більше, ніж за січень-квітень 2009 року. Лідери залишаються все ті ж: це Китай, Індія і приєдналися до них Корея і Туреччина.
Китайські компанії видали в квітні 59,0 млн. т сталі. В абсолютних значеннях відбулося деяке зниження в порівнянні з попереднім місяцем, проте середньоденна виплавка сталі, за даними національної металургійної асоціації CISA, навпаки, зросла до рекордних 1,96 млн. т. Всього за чотири місяці в Китаї було вироблено 232,6 млн. т сталі, тобто галузь фактично виходить на рівень майже в 700 млн. т на рік. При цьому, китайські металурги регулярно скаржаться на недостатній попит. Уряд в останні місяці обмежує обсяг кредитних коштів, що надходять у реальний сектор економіки, щоб зменшити тиск на банки і знизити інфляцію. Особливо помітні ці обмеження в будівництві. Тим не менш, неконтрольованого накопичення резервів на складах дистрибуторських компаній не відбувається, ціни відносно стабільні, експорт за підсумками січня-квітня додав усього лише близько 17% в порівнянні з минулим роком, так що, схоже, китайський ринок сталі у цілком `здоровому` стані.
Правда, в цьому році китайська металургійна галузь знову зіткнеться з енергетичними проблемами. За даними національної влади, вже в травні почалися перебої з електроенергією в ряді провінцій. Деякі металургійні компанії, включаючи навіть досить великі, вже повідомили, що незабаром будуть змушені скоротити завантаження потужностей та зупинити виробничі лінії на ремонт і профілактику. Хоча провідні сталеливарні компанії країни самостійно виробляють понад половину необхідної їм електроенергії, обмеження, які, мабуть, будуть введені, як мінімум, до середини осені, приведуть до втрати досить помітних обсягів сталевої продукції - перш за все, що випускається невеликими заводами.
У Японії землетрус призвів до того, що виплавка сталі за чотири місяці перевищила показник аналогічного періоду попереднього року тільки на 1,6%. При цьому, у кризі, як і раніше знаходиться автомобілебудування - найбільший споживач плоского прокату в країні, частка ринку якого досягає 30%. Компанія Nippon Steel вже повідомила про намір зменшити випуск сталевої продукції в травні-червні. Втім, у країні ще не почалися до ладу відновлювальні роботи, вартість яких оцінюється в 15 трлн. ієн (близько $ 185 млрд.). Як очікується, влітку і восени поточного року попит на сталеву продукцію в країні завдяки будівельної галузі все-таки зросте.
Тим не менш, в глобальному масштабі споживання сталевої продукції збільшується меншими темпами, ніж її виробництво. За прогнозом ОЕСР, в 2011 і 2012 роках попит на сталь у світі буде додавати на 6% на рік, в основному, за рахунок динамічних нових ринкових і країн, що розвиваються. У західних державах стагнація триватиме. При цьому, експерти ОЕСР відзначають, що можуть переглянути свій прогноз у бік погіршення в разі подальшого загострення ситуації на Близькому Сході чи боргових проблем в Євросоюзі і навіть США.
Між тим, в США виробництво сталі в січні-квітні поточного року зросла на 6,6% в порівнянні з аналогічним періодом попереднього року, в ЄС-27 - на 6,1%. На 9,8% збільшилася виплавка сталі в Росії, а України додала 5,4%. Втім, всі ці регіони, а також Японія, до цих пір не повернулися на докризовий рівень 2008 року. Якщо не брати до уваги Китай, Індію, Корею та Туреччину, то в країнах `решти світу` відставання від перших чотирьох місяців 2008 року становитиме 12,2%, причому, в Україні воно буде перевищувати 20%.
Однак у експортно орієнтованої української металургії немає можливості нарощувати постачання з-за несприятливої ​​зовнішньоекономічної кон`юнктури, в першу чергу, в Туреччині та країнах Близького Сходу. Та й в інших регіонах світу цього літа можуть виникнути проблеми через перевищення пропозиції над попитом.
Цікаво, що рік тому рівень завантаження виробничих потужностей у світовій металургійній галузі, за даними WSA, наростав з грудня по квітень, трохи відступив у травні, а потім пішов на зниження, яке змінилося осінньої стагнацією. Поки ситуація розвивається точно за таким же сценарієм: зростання завантаження з грудня по квітень (з невеликим зниженням у березні), і переважання негативних очікувань на ринку. Не виключено, що й цього літа сталеливарним компаніям доведеться скорочувати виробництво, щоб стабілізувати ринок.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8917