Квартальні ціни на коксівне вугілля в липні-вересні знизяться на 5%

Квартальні ціни на коксівне вугілля в липні-вересні знизяться на 5%

Підйом цін на металургійну сировину в другому кварталі надав серйозний негативний вплив на прибутку сталеливарних компаній, яким так і не вдалося домогтися відповідного підвищення цін на плоский прокат. Після деякого пожвавлення в кінці квітня - початку травня споживча активність на світовому ринку сталі знову знизилася, тож розраховувати на зростання цін цього літа, мабуть, не доводиться. У зв`язку з цим металурги вкрай зацікавлені в скороченні сировинних витрат. Однак, судячи з усього, реальне зменшення вартості сировини в третьому кварталі буде досить незначним. Зокрема, це відноситься до коксівного вугілля.
Квартальні ціни на `твердий` коксівне вугілля досягли в квітні рекордного значення. Контракти на поставку австралійського матеріалу до Японії були укладені на рівні $ 330 за т FOB, додавши майже на третину після $ 225 за т FOB у першому кварталі. Спотові ціни один час досягали $ 340-360 за т FOB. Цей зліт був викликаний, насамперед, дефіцитом, що утворився на початку року, коли з-за повені в австралійському штаті Квінсленд тимчасово призупинили роботу порти і вугільні розрізи, які забезпечували до третини поставок коксівного вугілля на світовий ринок.
Досягнувши найвищої точки підйому в другій половині лютого, спотові ціни на коксівне вугілля потім стабілізувалися на високому рівні більш ніж на два місяці. Їх підтримували закупівлі азіатських і європейських компаній, які поповнювали запаси сировини, а також обмеженість пропозиції вугілля. Повінь в Австралії накрутили попит і ціни на австралійський і канадський матеріал, вартість якого перевищила $ 330 за т FOB.
Тільки в травні спотові котирування почали знижуватися. З початку місяця ціни на коксівне вугілля в Австралії зменшилися більш ніж на $ 20 за т. У другій половині травня `твердий` вугілля пропонувався австралійськими експортерами по $ 310-315 за т FOB, при цьому, нові контракти майже не укладалися. Металургійні компанії воліють вичікувати, витрачаючи решту запасів. Більшість учасників ринку припускають, що коксівне вугілля буде дешевшати і надалі.
Тим не менш, значного зниження цін все ж не передбачається. Це показує, перш за все, контракт, укладений минулого тижня компанією Anglo-American, домовився про постачання `твердого` коксівного вугілля до Європи в третьому кварталі в $ 315 за т FOB. Це всього на 5% менше, ніж в даний час.
Правда, японські металурги вимагають від австралійських експортерів більш істотних поступок. За деякими даними, вони наполягають на зниження ціни до $ 300 за т FOB і менше. Як заявляють сталеливарні компанії, виробництво сталі в Японії в третьому кварталі скоротиться. До того ж, з ринку пішли китайські покупці. Після падіння внутрішніх цін на коксівне вугілля в травні імпорт цього матеріалу став абсолютно не вигідним для китайських металургів.
Однак, навіть якщо японські сталеливарні корпорації наполягатимуть на своєму, ціни на коксівне вугілля все одно залишаться на досить високому рівні, що свідчить про дефіцит даного матеріалу. Австралійські компанії вже відновили торішній рівень видобутку, знову функціонують і портові потужності, але збалансувати ринок, на думку аналітиків, вдасться лише до кінця року. Принаймні, протягом третього кварталу азіатським і європейським компаніям доведеться дорого платити за імпортну сировину.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8924