Спеціалісти в окремих видах робіт по створенню об’єктів архітектури проходитимуть профатестацію

На засіданні Кабінету Міністрів була схвалена постанова `Деякі питання професійної атестації відповідальних виконавців окремих видів робіт (послуг), пов’язаних із створенням об’єктів архітектури`, яка визначає правовий механізм отримання кваліфікаційних сертифікатів для архітекторів, інженерів, експертів та інших виконавців робіт по створенню об’єктів архітектури.

Атестаційна архітектурно-будівельна комісія буде здійснювати професійну атестацію на підставі кваліфікаційних характеристик професій працівників, положення про яку затвердить Мінрегіон. До складу Комісії входитимуть представники Мінрегіону, висококваліфіковані фахівці за напрямками професійної атестації, а також представники відповідних центральних органів виконавчої влади, якщо проводитиметься атестація експертів в секції екології, охорони праці, енергозбереження, пожежної, техногенної, ядерної та радіаційної безпеки.

На розгляд документів (заява, копії паспорта, довідки про присвоєння ідентифікаційного номера; засвідчені в установленому порядку копії: документа про освіту, трудової книжки, документа про підвищення кваліфікації за відповідними програмами за напрямком професійної атестації, інші документи), проведення іспиту та прийняття рішення комісії відводиться місяць. Строк дії кваліфікаційного сертифіката для осіб, які працюють за фахом, не обмежується.

`Виконавці, які одержали кваліфікаційний сертифікат, можуть виконувати окремі види робіт (послуг), пов’язані із створенням об’єкта архітектури, без відповідної ліцензії і несуть персональну відповідальність за неналежне виконання робіт, порушення вимог законодавства, будівельних норм, державних стандартів і правил`, - сказав Віце-прем’єр-міністр України – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Віктор Тихонов.
Ідентифікатор: 8927