Ціни на арматуру в країнах Близького Сходу досягли відносної стабільності

Ціни на арматуру в країнах Близького Сходу досягли відносної стабільності

Активізація попиту на арматуру в країнах Близького Сходу на початку травня дозволила турецьким компаніям підняти ціни на свою продукцію до близько $ 705-715 за т FOB, компенсувавши збільшення вартості металобрухту і підштовхнувши вгору заготовки. Однак ємність регіонального ринку з цілком зрозумілих причин політичного та економічного характеру виявилася обмеженою. Вже в середині травня попит різко впав, а постачальники пішли на поступки, зменшивши ціни до близько $ 700 за т FOB, щоб стимулювати попит. Мета ця не була досягнута, активізації купівельного інтересу не відбулося. Тим не менш, експортери припинили зниження цін, а деякі компанії навіть злегка їх збільшили. В кінці травня вартість турецької арматури встановилася на рівні близько $ 700-705 за т FOB, хоча при укладанні реальних угод, безумовно, надаються знижки.
В даний час ситуація в регіоні виглядає наступним чином. Як і раніше максимальний рівень активності в будівельному секторі спостерігається в Саудівській Аравії, де уряд фінансує численні проекти в інфраструктурному та громадському секторах. За даними Citibank, в цьому році стартувало більше 25 проектів сукупною вартістю близько $ 10 млрд. Однак для цих будівництв використовується, як правило, арматура місцевого виробництва, яка цілком конкурентоспроможна. Саудівські компанії під впливом держави вже кілька місяців поспіль утримують ціни на рівні $ 730-750 за т EXW. Продукція Qatar Steel коштує трохи дешевше, до $ 720 за т CPT, але турецька арматура, яка пропонується по $ 700-710 за т CFR, особливим попитом не користується.
Компанія Emirates Steel Industries, знизила ціни в травні до близько $ 675 за т EXW, щоб запобігти небезпеці появи на місцевому ринку дешевого імпорту, з червневим контрактами підняла котирування до близько $ 730 за т CFR. При цьому, дана продукція з урахуванням всіх витрат є для місцевих покупців практично не дорожче турецької.
Після тривалої перерви пожвавився іранський будівельний сектор. Але місцевим компаніям, у середині травня почали роздувати ціни, потім довелося піти на поступки, зменшивши ціни до близько $ 790-810 за т EXW. При цьому, внутрішній попит задовольняється, в основному, за рахунок продукції національного виробництва. Іран в даний час імпортує заготівлі і катанку, тоді як закупівлі арматури мінімальні.
Після досить активної першої половини травня дещо скоротився попит в Іраку, де місцеві дистриб`ютори вже, в основному, сформували запаси на найближчі тижні. У той же час, зросли поставки турецької арматури в Єгипет, де через брак сировини місцеві компанії скоротили, а то й призупинили виробництво прокату. Офіційно їх котирування становлять як і раніше менш $ 700 за т EXW (без податку), але очікується, що в червні відбудеться підйом. Трейдери охоче купують турецьку арматуру по $ 710-715 за т CFR.
Активність, демонстрована покупцями з Єгипту, Сирії і Лівану (хоча в Сирії ринок практично паралізований через наростання політичної напруженості в країні), а також попит з боку місцевих будівельних компаній забезпечують турецьким прокатникам певний обсяг продажів і дозволяють їм утримувати ціни на відносно стабільному рівні . При цьому, більш дешевої продукції в регіоні просто немає. Компанії з СНД розпродали більшу частину червневої продукції, а арматура по липневим контрактами пропонується по $ 700-710 за т FOB.
У принципі, подальше подорожчання арматури в регіоні (на відміну від більш дефіцитною катанки) виглядає малоймовірним через слабкий попит. Споживачі за два місяці до початку Рамадану не збираються збільшувати запаси, а реальне споживання конструкційної сталі відносно низьке. Тим не менш, повної відсутності продажів, як це було в березні-квітні, тепер вже не повториться через те ж мінімального рівня запасів. Це, швидше за все, допоможе експортерам зберігати відносну стабільність цін протягом усього літа, хоча загальна тенденція буде спрямована на зниження.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8940