Російські та українські виробники плоского прокату підняли експортні котирування для близькосхідних покупців

Російські та українські виробники плоского прокату підняли експортні котирування для близькосхідних покупців

У травні близькосхідний ринок плоского прокату почав приходити до тями після двомісячного спаду. Споживачі і дистриб`ютори, вичерпавши велику частину запасів, відновили закупівлі, і хоча реальний попит залишається низьким, активність покупців виявилася досить значною, щоб постачальники отримали можливість підняти ціни.
Вартість російських і українських гарячекатаних рулонів у регіоні зросла за місяць більш ніж на $ 30 за т. Російські компанії підняли котирування до $ 700-715 за т FOB, а їхні українські колеги укладали контракти на червень з розрахунку $ 665-670 за т FOB.
Значний підйом відбувся в Туреччині, де у травні спостерігалося навіть деякий дефіцит гарячого прокату. У квітні турецькі металурги розширили постачання сталевої продукції в ЄС, скориставшись зростанням курсу євро по відношенню до долара. У результаті, коли національні споживачі повернулися на ринок, виявилося, що вільної продукції на червень практично немає. В даний час турецькі компанії пропонують свою продукцію з поставкою в липні-серпні по $ 765-785 за т EXW (без ПДВ). Це подорожчання підвищило інтерес турецьких покупців до українських гарячекатаних рулонів, які пропонуються по $ 685-695 за т CFR.
Пожвавився останнім часом і попит з боку Ірану. Місцеві компанії в другій половині травня укладали угоди на купівлю російського і казахстанського гарячого прокату за $ 720-740 за т CFR. У той же час, в країнах Перської затоки попит на продукцію з СНД залишається низьким. Гарячий прокат у регіоні пропонують саудівська компанія Hadeed, виробники з Китаю, Японії, Індії за цінами від $ 720 до $ 760 за т CFR. При цьому, угод останнім часом полягає мало. Покупці вичікують, сподіваючись на зниження цін. Нинішні котирування вони вважають завищеними.
На думку аналітиків, подальше підвищення цін на плоский прокат в регіоні виглядає проблематичним, насамперед, через незначні обсяги реального споживання. Політичні події в регіоні як і раніше надають різко негативний вплив на економіку та інвестиційну активність. До того ж, до існуючих на сьогоднішній день `гарячих точок` може додатися ще одна. На межі повномасштабної громадянської війни перебуває Ємен, а військові дії там можуть порушити стабільність навіть в Саудівській Аравії, яка поки що є найбільшим імпортером сталевої продукції в регіоні. Для турецьких металургів несприятливим чинником стало ослаблення євро. Зараз турецькі гарячекатані рулони, що пропонуються в Європу по $ 790-800 за т CFR, практично не мають переваги перед місцевою продукцією.
У принципі, металургійні компанії можуть утримати котирування на досягнутому рівні і навіть спробувати домогтися деякого підвищення по липневим контрактами, але для цього їм необхідно обмежити обсяг пропозиції. Судячи з усього, в найближчі місяці близькосхідні покупці будуть присутні на ринку, набуваючи невеликі партії продукції під поточні потреби. Хоча, звичайно, багато що залежатиме і від обстановки в Європі - від рівня цін на регіональному ринку плоского прокату і від його можливості увібрати в себе ту продукцію, яку в доступному для огляду майбутньому не вдасться продати на Близькому Сході.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8937