Енергетична криза в Китаї може призвести до підвищення цін на національному ринку сталі

Енергетична криза в Китаї може призвести до підвищення цін на національному ринку сталі

У травні китайський внутрішній ринок стали перебував у стані стагнації. Державна політика, спрямована на підвищення стабільності фінансової системи країни, недопущення спекулятивного підйому цін на нерухомість і запобігання зростанню інфляції, а також відносно низький попит на китайські товари в західних країнах, що зазнають економічні проблеми, обмежували попит на сталеву продукцію в країні. У той же час, китайські металурги продовжували нарощувати обсяг випуску. За даними національної металургійної асоціації CISA, в першу декаду травня середній обсяг виплавки сталі за день наблизився до позначки 1,95 млн. т, а в другому перевищив 1,98 млн. т.
У березні-квітні надлишок сталевої продукції вдавалося вивести з ринку за допомогою розширення експорту, але в травні кон`юнктура на зовнішніх ринках погіршилася. Попит на китайську продукцію в Кореї, Індії, на Тайвані скоротився, оскільки місцеві дистриб`ютори, створивши запаси на кілька місяців вперед, зменшили закупівлі. Це відразу ж позначилося на стані складських запасів у Китаї, у травні почали збільшуватися після тривалої перерви.
У принципі, китайські металурги прагнули утримувати ціни від пониження, яке могло призвести до збитків у виробників. Ряд компаній у другій половині травня оголосили про невелике підвищення котирувань на червень. Однак зменшення вартості імпортної залізної руди від більш $ 190 за т CIF (63,5%-ний індійський концентрат) на початку місяця до близько $ 180 за т на даний час потягнуло вниз і ціни на плоский прокат. Прогнози щодо попиту в літні місяці, при цьому, мають негативний характер.
Тим не менш, у червні ціни на сталеву продукцію, особливо, довгомірний прокат у Китаї можуть знову піти вгору. Це викликано, перш за все, енергетичною кризою, в якому в черговий раз опинилася країна. Споживання електроенергії в Китаї в останні роки розширюється значно швидше, ніж вироблення. При цьому, уряд намагається обмежити обсяги будівництва нових вугільних енергоблоків, що забруднюють навколишнє середовище і збільшують попит на вугілля, який і так перевищив позначку 3 млрд. т на рік. Ні вуглевидобувні компанії, ні залізні дороги вже не справляються з таким масштабом запитів. У той же час, будівництво альтернативних енергетичних потужностей, що використовують природний газ, атом або поновлювані джерела енергії йде недостатньо швидко.
За оцінками деяких експертів, цього року Китай може зіткнутися з найгострішим дефіцитом електроенергії за останні сім років. Національні електромережі оцінюють обсяг виникла `дірки` в 30-40 тис. МВт. Обмеження постачань електроенергії на промислові підприємства почалися в деяких провінціях уже в травні, а в червні вони можуть поширитися на велику частину території країни. Звичайно, після повідомлення CISA про рекордні обсяги виплавки сталі в країні настрої дещо змінилися, тепер багато учасників ринку вважають, що річний енергокриза не зробить серйозного впливу на галузь, однак представляється, що в червні ситуація різко зміниться. Можливо, китайські компанії в травні прагнули випустити максимальний обсяг продукції, щоб створити запас на час літніх відключень.
Як і в минулому році, найбільшої шкоди ця політика завдасть невеликим компаніям, що не володіє власними генеруючими потужностями. У квітні виробництво арматури в країні вже знизилося на 4% в порівнянні з попереднім місяцем, а в наступні місяці скорочення, очевидно, будуть ще більш значними. Саме з цієї причини ринкові ціни на арматуру HRB335 на внутрішньому ринку тримаються на рівні близько 5000 юанів ($ 769) за т з металобази незважаючи на всі обмежувальні заходи, що вживаються державою по відношенню до ринку нерухомості.
Втім, про можливе зменшення обсягів випуску через брак електроенергії заявила навіть компанія Baosteel, другий за величиною виробник сталі в країні. Ймовірно, не залишаться в недоторканності і потужності підприємств, розташованих у провінції Хебей, найбільшому металургійному центрі Китаю. Компанія Hebei Iron & Steel поки не дає ніякої інформації з цього приводу, але анонсувала невелике підвищення цін на свою продукцію в червні.
На експортні котирування китайських компаній всі ці процеси, швидше за все, не зроблять істотного впливу. Проте ціни в червні можуть піти вниз з інших причин. Корейські, тайванські, японські металургійні компанії, які відчувають проблеми зі збутом сталевої продукції на внутрішніх ринках, поступово знижують свої експортні котирування. Вартість гарячекатаних рулонів вже становить у країнах Східної Азії $ 720-750 за т FOB, тоді як китайці у другій половині травня пропонували цю продукцію приблизно по $ 695-715 за т FOB. У квітні китайці вже одного разу різко опускали котирування, щоб позбутися від конкурентів в особі російських компаній. Не виключено, що на появу у продажу корейського гарячого прокату, за ціною аналогічного китайському (а це, за словами трейдерів, вже відбувається), вони можуть відреагувати аналогічним чином.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8944