Американські компанії намагаються повернути назад котирування на плоский прокат

Американські компанії намагаються повернути назад котирування на плоский прокат

У травні ціни на листову сталь на американському ринку, неабияк завищені в порівнянні зі світовим рівнем, були швидко наведені практично до `спільного знаменника`. Внаслідок падіння купівельного інтересу, викликаного переповненням складів на тлі несприятливих економічних прогнозів, негативних очікувань більшості учасників ринку і збільшення імпорту, що склав 2,2 млн. т в березні і 2,3 млн. т в квітні (найвищі показники за останні півтора року) , ціни на прокат втратили за місяць більш ніж $ 140 за метричну т. Якщо в середині квітня американські компанії пропонували гарячекатані рулони по $ 900 за коротку т ($ 992 за метричну т), то до кінця травня котирування на спотовому ринку впали до $ 750-780 за коротку т ($ 827-860). Це лише ненабагато перевищувала європейський рівень.
Побоюючись подальшого спаду, американські металурги зробили спробу переломити негативну тенденцію, оголосивши про підвищення відпускних цін. Компанії Severstal North America, AK Steel, Nucor, американські підприємства НЛМК (колишні заводи Duferco) збільшили вартість своєї продукції на $ 20-60 за коротку т. У результаті офіційні котирування на гарячий прокат опинилися в досить широкому інтервалі - від близько $ 860 до більш $ 925 за метричну т EXW.
На думку фахівців, реалізувати оголошені підвищення виробники навряд чи зможуть. На ринку зараз ніяк не спостерігається дефіциту сталевої продукції. Резерви у дистриб`юторів все ще досить великі, так що покупці поки що вичікують, відмовляючись укладати угоди за новими цінами. Крім того, в червні-липні на ринку очікується поява на ринку додаткової продукції, яку будуть випускати простоював раніше заводи, рестарт яких відбудеться найближчим часом.
Тим не менш, спад американським компаніям, швидше за все, вдасться зупинити. Споживання сталевої продукції в країні залишається досить значним на тлі Європи або кризового Близького Сходу. Особливо високий попит наголошується з боку трубопрокатний галузі, важкого машинобудування, енергетики. Товстолистова сталь, яка особливо активно використовується компаніями цих секторів, в травні знизилася в ціні не більше ніж на $ 30-40 за т. Лист А36 в даний час пропонується місцевими виробниками по $ 1160 за метричну т EXW і більше.
Додатковим чинником, що сприяє стабілізації американського ринку, є скорочення обсягів імпорту. Укладені в даний час договору передбачають поставку в серпні, коли попит мінімальний, тому дистриб`ютори утримуються від нових замовлень. До того ж, різниця в цінах між місцевою та імпортною продукцією вже не так велика, щоб компенсувати тривалий термін доставки. Російські компанії в кінці травня призупинили свою активність на американському ринку. Корейські та китайські пропонують свою продукцію тільки на західному узбережжі, котіруя гарячекатані рулони на рівні близько $ 800 за т CFR.
Якщо американським металургам, дійсно, вдасться хоч трохи підтягнути ціни вгору, це, швидше за все, буде відмічено і на європейському ринку. Виробники сталі в ЄС шукають будь-який привід, щоб збільшити вартість своєї продукції в третьому кварталі. Однак більшість трейдерів налаштовані не надто песимістично на цей рахунок. За їх словами, річний спад ділової активності почався в поточному році ще до початку календарного літа. Так що, якщо американські компанії зможуть просто припинити спад, стабілізувавши ціни, це можна буде розцінювати як успіх.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8949