Підсумки травня на світовому ринку сталі

Підсумки травня на світовому ринку сталі

Короткі підйоми і спади короткі - так виглядає рух цін на світовому ринку сталі в останні місяці. В умовах невизначеної економічної та політичної ситуації періоди активних закупівель перемежовуються з тривалими паузами, коли кінцеві споживачі і дистриб`ютори утримуються від угод, витрачаючи створені раніше запаси. У поточному році пасивна фаза (destocking) припала на березень-квітень, в травні попит почав повертатися на нормальний рівень. Проте умов для стабільного підйому на ринку як і раніше не спостерігається.

Новий поворот

Події, що відбулися на світовому ринку сталі в березні-квітні, представляють собою класичний приклад впливу політики на економіку. Падіння урядів Тунісу і Єгипту, війна в Лівії, зростання напруженості в усьому Арабському світі спровокували стрибок цін на нафту та економічну депресію у всьому регіоні Близького Сходу та Північної Африки (MENA). Країни, які раніше імпортували великі обсяги сталевої продукції, різко скоротили її закупівлі, порушивши стабільність ринку сталі в світовому масштабі. Експортери з Туреччини і СНД, зіткнувшись з падінням обсягу продажів на традиційному ринку, розширили поставки до країн Євросоюзу, Америки, Південно-Східної Азії, викликавши і там надлишок пропозиції сталевої продукції. На цей негативний процес наклалися несприятливі очікування споживачів, викликані борговими проблемами в США і ряді країн Європи, а також землетрусом у Японії. От і сталося, що замість наміченого підвищення цін у другому кварталі з метою компенсації зростання витрат на сировину металургійні компанії отримали у квітні продовження спаду.
Проте вже до кінця квітня з`явилися ознаки нормалізації. Покупці сталевої продукції, насамперед, в країнах Близького Сходу, вичерпавши що були в них запаси, були змушені відновити закупівлі. Це дещо послабило тиск на інші регіональні ринки. У Європі позитивну роль для виробників зіграв також валютний фактор. Курс євро по відношенню до долара, що досяг у перших числах травня рекордного показника майже за півтора року, знизився більш ніж на 5%, піднявши конкурентоспроможність європейського плоского прокату. Якщо у квітні вартість імпортної продукції для європейських компаній була, часом, на $ 80-100 за т нижче, ніж котирування місцевих виробників, то в травні ця різниця практично зникла, та й обсяг пропозиції з-за меж ЄС істотно скоротився. Російські, українські та турецькі металурги, успішно підвищили котирування в травні й оновили поставки на традиційний близькосхідний ринок, дещо знизили інтерес до Європи.
Тим не менше, говорити про нормалізацію обстановки поки що явно передчасно. Після завершення процесу оптимізації складських запасів попит в більшості регіонів світу в цілому відображає реальний рівень споживання, от тільки сам цей рівень дуже низький. З близькосхідних країн високі темпи економічного зростання демонструють тільки Туреччина, Саудівська Аравія і почасти Іран, самі мають в своєму розпорядженні дуже розвиненою металургійною промисловістю. При цьому, в Туреччині внаслідок введення в дію ряду нових підприємств радикально скоротилася потреба в імпортному плоскому прокаті, а в Саудівській Аравії левова частка поставок довгомірної продукції припадає на місцевих виробників та прокатні заводи ОАЕ і Катару.
В інших країнах регіону попит значно впав у порівнянні навіть з минулим роком і найближчим часом, очевидно, не відновиться. Нинішня активізація регіонального ринку сталі (в першу чергу, в секторі довгомірного прокату) також багато в чому є накопичення запасів перед початком Рамадану, до якого залишилося два місяці. Судячи з усього, в червні на Близькому Сході знову почнеться затишшя, яке може тривати, щонайменше, до осені.
У Європі і США найбільш серйозною проблемою є, мабуть, не відновився до кінця споживчий ринок. У західних країнах зберігається високий рівень безробіття, обсяги іпотечного та споживчого кредитування, до кризи створював значну частку попиту на житло і металомісткі товари тривалого користування, в рази менше, ніж на піку підйому в 2007 році. При цьому вбачається, що в доступному для огляду майбутньому дешевих і доступних грошей для споживачів не буде. Характерно, що галузі, які зараз знаходяться в найкращому положенні в США та Німеччині - найбільш благополучних державах Заходу, не мають прямого відношення до споживчого ринку. Це машинобудування (особливо, важке), трубопрокатний галузь (перш за все, в США, де триває бум в газодобувній галузі), енергетика (в першу чергу, вітряні турбіни). Нещодавно до відносно процвітаючим можна було віднести й автомобілебудування, але в останній місяць ситуація там дещо погіршилася внаслідок скорочення поставок комплектуючих з Японії та розширення обсягів непроданої продукції у виробників.
Слабкий попит на споживчі товари в західних країнах, у свою чергу, викликає депресію в експортно орієнтованих економіках Східної та Південно-Східної Азії. Багато хто з них, до того ж, відчувають специфічні труднощі, викликані дією їх антикризових програм 2009-2010 років. Тоді Китай, Корея, В`єтнам і деякі інші країни намагалися компенсувати втрату замовлень з боку західних країн державними інвестиціями - переважно, в інфраструктуру. Тоді значного спаду вдалося уникнути, так що дані програми виправдали себе. Однак у минулому році стимулювання довелося згорнути через зубожіння фінансових ресурсів, а приватний сектор так і не зміг підхопити інвестиційну естафету. В останні місяці будівельна галузь В`єтнаму і Кореї перебуває в кризі, а китайців поки виручає масове перенесення виробничих потужностей з узбережжя, де витрати вже досить великі, в центральну частину країни, де все ще можна знайти дешеву робочу силу. Попит на плоский прокат по всьому регіону характеризується як досить низький: докризові обсяги експорту не відновилися, а потреби внутрішніх ринків зросли в недостатній мірі.
У майбутньому економіка регіону може отримати прискорення завдяки відновлювальних робіт у Японії, але в травні вони ще до ладу не починалися. Через це, до речі, деякі японські металургійні компанії були змушені скоротити обсяги випуску.

Не саме жарке літо

Травневий підйом попиту і цін на сталеву продукцію виявився в цілому нетривалим. Вже в другій половині місяця європейські металурги скаржилися на скорочення обсягу замовлень, а в США ціни, що трималися на відносно стабільному рівні в квітні-травні, взагалі покотилися вниз. За словами деяких трейдерів, виникає враження, що літній спад ділової активності в поточному році починається раніше звичайного.
У зв`язку з цим серйозною проблемою для світового ринку сталі в найближчі місяці може виявитися надлишок пропозиції. За даними World Steel Association (WSA), за перші 4 місяці поточного року світове виробництво сталі зросло на 8,1% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, причому, навіть якщо виключити Китай та Індію, темпи зростання все одно досягнуть 6,8% . Найбільшою мірою розширюють обсяги випуску Корея і Туреччина - великі імпортери, що вводять в дію импортозамещающие потужності. При цьому, за прогнозом Комітету по сталі ОЕСР, споживання сталевої продукції в світі збільшиться в поточному році лише на 6%.
У Китаї в перші дві декади травня середньоденне виробництво сталі досягло рекордного в історії значення. Фактично галузеві потужності відповідали близько 730 млн. т на рік. Щоправда, це можна пояснити тим, що металурги нарощували випуск, готуючись до масових відключень електроенергії, загострення дефіциту якої в країні очікується в літні місяці. Однак питання про те, наскільки постраждають від цих відключень найбільші сталеливарні підприємства, часто володіють власними генеруючими потужностями, залишається відкритим.
Втім, деякі компанії, відзначаючи скорочення обсягу замовлень, почали зменшувати завантаження потужностей. Зокрема, американська компанія US Steel зупинила одну з доменних печей на своєму заводі в Сербії. Ймовірно, до цієї політики доведеться вдатися і деяким іншим компаніям в регіоні. Не виключено також скорочення випуску сталі в Японії та Кореї. Тим не менш, без реальної активізації попиту металургам цим літах дуже важко буде розраховувати на підвищення цін.
У той же час, виробники сталевої продукції мають намір не допустити нового спаду або, як мінімум, мінімізувати втрати від нього. У другому кварталі металургам так і не вдалося компенсувати подорожчання сировини. Зокрема, повністю провалилися плани японських і корейських корпорацій з підняття цін на гарячекатані рулони до $ 900-950 за т EXW / FOB. В даний час експортні котирування на дану продукцію в регіоні опустилися до $ 720-750 за т FOB з тяжінням до нижньої межі.
Між тим, ціни на коксівне вугілля в третьому кварталі, як очікується, знизяться всього на 5% в порівнянні з другим. Вартість залізної руди, за попередніми оцінками, залишиться приблизно на тому ж рівні. Не спостерігається ніякого сезонного спаду на світовому ринку металобрухту, ціни на який цього року практично не опускалися нижче за позначку $ 450 за т CFR Туреччина або Східна Азія і, мабуть, у доступному для огляду майбутньому не опустяться.
Тому металургійні компанії незважаючи на низький попит продовжують підвищувати ціни. Так, після невеликого відступу в середині травня знову пішли вгору котирування на турецьку арматуру. Про необхідність зростання цін заявляють європейські компанії. Деякі з них вже анонсували котирування на гарячекатані рулони на липень в межах 600-630 євро за т EXW проти 550-580 євро за т в даний час. Китайські компанії протягом останніх місяців постійно (хоча й безуспішно) роблять спроби підйому експортних цін на гарячий прокат над планкою $ 700-710 за т FOB. Високі витрати просто не залишають металургам іншого виходу.
Виходячи з усього цього можна припустити, що в червні виробники стали продовжать збільшувати вартість своєї продукції, проте ці їхні дії будуть викликати дедалі більший спротив з боку споживачів. Накопичення запасів, при цьому, найближчим часом чекати не варто, а обсяг реального споживання прокату в більшості країн світу буде відносно низьким. Тому в другій половині червня котирування на сталеву продукцію на світовому ринку, швидше за все, будуть знижуватися. Швидкість і масштаби цього пониження будуть залежати, насамперед, від стійкості металургів і їх здатності перечекати черговий несприятливий період, який, мабуть, триватиме до осені.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8951