Постачальники і покупці товарних слябів починають переговори про ціни в третьому кварталі

Постачальники і покупці товарних слябів починають переговори про ціни в третьому кварталі

Міжнародний ринок слябів взяв паузу. Укласти контракти на другий квартал з основних постачальників не змогла тільки японська компанія JFE Steel, так поки і не знайшла спільної мови з корейськими покупцями. Провідні виробники в країнах СНД і Латинської Америки забезпечені замовленнями до липня і поки що мають невеликий часовий резерв.
Більша частина угод на спотовому ринку здійснюється за участю американських і європейських прокатників. При цьому, обсяги продажів напівфабрикатів у ці регіони відчутно зросли в порівнянні з минулим роком. Досить високі ціни на гарячекатані рулони по обидві сторони Атлантики дозволяють українським і російським металургам продавати сляби по $ 640-650 за т FOB. Бразильські компанії виставляють ціни на рівні $ 710-720 за т FOB для американського ринку. На початку травня продажі на цьому напрямку скоротилися, але недавнє повідомлення всіх виробників плоского прокату в США про збільшення котирувань має розблокувати торгівлю напівфабрикатами.
Щоправда, розраховувати на істотне зростання цін на сляби в третьому кварталі постачальникам, мабуть, не доводиться. Аналітики пророкують на літо дуже слабкий попит на листову сталь у західних країнах і стабільні ціни з тенденцією до зниження. Відповідно стагнувати будуть і котирування на напівфабрикати.
У Східній Азії ситуація виглядає невизначеною. У регіоні в травні впали ціни на гарячекатані рулони. Місцевим постачальникам мимоволі доводиться орієнтуватися на вартість китайської продукції, що становить не більше $ 700-710 за т FOB. Внутрішні котирування на Тайвані на липень близькі до інтервалу $ 765-800 за т EXW, тому що місцеві прокатники не можуть дозволити собі покупку напівфабрикатів за $ 700-720 за т CFR, як у другому кварталі. Корейські компанії офіційно пропонують гарячий прокат більш ніж по $ 950 за т EXW, але, за словами трейдерів, реальні угоди різко дотягують до $ 850 за т.
Останнім часом практично ніхто в регіоні не купує слябів для виготовлення гарячого прокату, хоча виробники товстолистової сталі, що користується набагато більшим попитом, проявляють певну активність. Щоправда, покупці, в основному, наполягають на зниженні цін до близько $ 650 за т CFR, тоді як постачальників з Україною погоджуються на не менш ніж $ 680-700 за т CFR, а російська продукція котирується на рівні $ 700-720 за т CFR.
Бразильські і японські компанії, за попередніми даними, мають намір підняти вартість слябів у третьому кварталі до $ 770 за т CFR і більше, хоча вже ясно, що на такі умови покупці не погодяться. Втім, як вважають аналітики, за допомогою цього прийому постачальники хочуть захистити від пониження свої нинішні котирування, близькі до позначки $ 715 за т CFR. Судячи з усього, витрати металургів на сировину в третьому кварталі трохи зменшаться в порівнянні з другим, попит на напівфабрикати в Азії до осені буде обмеженим, так що довгострокова стабілізація цін на нинішньому рівні виглядає цілком прийнятним сценарієм.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8958