На турецькому ринку відбувся різкий стрибок цін на арматуру

На турецькому ринку відбувся різкий стрибок цін на арматуру

Іноді щоб далеко стрибнути, треба відступити назад, щоб гарненько розбігтися. Саме в такому ключі розвивалася останнім часом ситуація на турецькому ринку конструкційної сталі. Після спаду в кінці січня поточного року і тривалої стагнації протягом трьох наступних місяців ціни раптово рвонулися вгору, додавши близько $ 70-80 за тиждень і досягнувши найвищого значення з осені 2008 року.
Вартість арматури середніх розмірів, ще недавно перебувала в інтервалі $ 705-715 за т EXW (без ПДВ), за лічені дні в кінці травня - початку червня підскочила до $ 780-795 за т EXW, а деякі компанії виставляють котирування вище $ 800 за т EXW. При цьому постачальники вважають, що ціни втримаються на цьому рівні, як мінімум, на два тижні.
Туреччина в даний час є однією з небагатьох країн світу, де будівельна галузь демонструє стійкий розвиток. За прогнозом консалтингової компанії Deloitte, темпи зростання в даному секторі в період з 2009 по 2014 рік становитимуть, в середньому, 8,5% на рік. Як повідомляють спостерігачі, в країні цього року стабільно зростали ціни на нерухомість і орендні ставки, а будівельні компанії отримують значні нові замовлення.
У той же час, дистриб`ютори навесні цього року проводили, в основному, вичікувальну політику, підтримуючи запаси сталевої продукції на мінімальному рівні. Крім того, в умовах глибокого спаду на регіональному ринку довгомірного прокату перенесення закупівель на більш пізній термін був цілком виправданий.
Деяке пожвавлення близькосхідного ринку в середині травня, що супроводжувалося розширенням обсягу імпорту арматури з боку Єгипту, Іраку, Саудівської Аравії і деяким підвищенням цін, показало турецьким трейдерам, що і їм пора повертатися на ринок для поповнення резервів. Проте обсяг пропозиції виявився вкрай обмеженим. Більшість металургійних компаній вже повністю розпродали червневу продукцію і мали у своєму розпорядженні відносно невеликим запасом вільного матеріалу на липень. Загострення дефіцит спровокувало ажіотажний попит, який і викликав стрибок цін.
Однак подібна сприятлива ситуація відноситься в даний час виключно до Туреччини, тому зростання експортних котирувань відбувається набагато повільніше, ніж внутрішніх. За даними ряду джерел, поки турецьким компаніям вдалося підняти ціни на арматуру до $ 730-740 за т FOB, але спроби дійти до позначки $ 760 за т FOB успіху поки не мали. Проблема тут полягає в тому, що в більшості країн регіону особливих змін на краще не відбувається.
Останнім часом підвищену активність на зовнішньому ринку виявляють єгипетські компанії, за час вимушеного тримісячного відсутності витратили всі свої запаси арматури і напівфабрикатів, але внутрішні ціни на арматури в країні на червень становлять близько $ 780 за т EXW (без податку). Саудівська Аравія постійно закуповує за кордоном довгомірний прокат, але місцеві трейдери готові платити за турецьку арматуру не більше $ 720-725 за т CFR. В кінці травня зросли ціни і попит на арматуру в Іраку, але в даний час цей ринок не готовий прийняти значні обсяги продукції. Тому можна очікувати, що спроби турецьких компаній підтягти експортні ціни ближче до внутрішніх успіху мати не будуть.
Щоправда, подорожчання арматури катапультировала вгору ціни на заготовки. Турецька продукція подорожчала до $ 680-690 за т FOB при експорті та до більше $ 700 за т EXW всередині країни. Російські та українські компанії вже не мають у своєму розпорядженні матеріалом на червень, але продають липневу продукцію по $ 660-670 за т FOB. Деякі виробники довели котирування до $ 680-685 за т FOB, але угод на таких умовах поки полягає мало. Обсяг пропозиції напівфабрикатів залишається дуже обмеженим, так що металурги можуть розраховувати на те, що котирування зможуть утриматися на цьому рівні не протязі пари тижнів.
Безумовно, учасники ринку віддають собі звіт у тому, що підйом цін на арматуру в Туреччині і на Близькому Сході має короткочасний характер. Дистрибутори залишать ринок як тільки сформують запаси і наступного разу, судячи з усього, повернуться на нього не раніше кінця літа. Тим не менш, слід зазначити, що політика обмеження обсягу пропозиції, реалізована виробниками довгомірного прокату і напівфабрикатів у СНД і Туреччини, виявилася досить ефективною і дозволила досягти значного зростання цін за короткий час. І коли попит, орієнтовно, в середині червня знову впаде, ціни ще довго будуть зберігати свої позиції.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8969