Виробники плоского прокату в СНД і Туреччини підвищують ціни

Виробники плоского прокату в СНД і Туреччини підвищують ціни

Завдяки активізації купівельного попиту на Близькому Сході в травні, коли дистриб`юторські компанії в країнах регіону приступили до поповнення запасів, виробникам листової сталі з Туреччини та СНД вдалося відновити зростання цін. На турецькому внутрішньому ринку гарячий прокат досяг $ 770-780 за т EXW за серпневими контрактами. Внаслідок цього подорожчання деяким українським постачальникам вдалося повернутися на турецький ринок з пропозиціями на поставку гарячекатаних рулонів по $ 700-730 за т CFR.
Продукція з СНД у травні також змогла додати. Завдяки збільшенню попиту на Близькому Сході металурги змогли не тільки компенсувати спад на європейському ринку, але і підняти ціни до $ 665-690 за т FOB для українського гарячого прокату і $ 695-715 за т для російського. Однак, з пропозиціями на липень виникли деякі проблеми. Внаслідок падіння цін в Північній Америці і країнах Східної Азії російська продукція втратила конкурентоспроможність на цих ринках. Попит з боку європейських компаній не відновився, а на Близькому Сході почав сходити нанівець до кінця травня. Турецьким компаніям у другій половині минулого місяця довелося навіть зменшити внутрішні котирування на гарячий прокат до $ 750-770 за т EXW. При цьому в липні на ринку очікується поява нового постачальника цієї продукції в особі MMK-Atakas.
Тим не менш, на початку червня котирування на гарячий прокат в країнах регіону знову піднялися. Для турецьких компаній основним поясненням стало подорожчання металобрухту. Крім того, місцеві виробники продали велику частину своєї серпневої продукції і підняли ціни на залишки. Гарячий прокат знову виріс в ціні до $ 770-800 за т EXW.
Налаштовані на подальше підвищення цін і виробники в країнах СНД. Російські компанії збільшили липневі котирування на гарячекатані рулони до $ 700-730 за т FOB, а деякі пропозиції надходили (без будь-якого успіху) і більш ніж по $ 740 за т FOB. Українська продукція пропонується по $ 680 за т FOB і більше, причому, одним з основних напрямів виступає Туреччина. Ряд російських постачальників повідомляли на початку червня про розширення обсягу продажів на іранському напрямі.
Щоправда, обстановка для підйому цін виглядає не дуже сприятливою. Крім того, що багато споживачів забезпечені запасами продукції до кінця серпня, близькосхідний ринок все сильніше привертає східноазіатських металургів, яким в кінці травня довелося знижувати ціни. Особливо агресивно діють японські компанії, незважаючи на глибокий спад на внутрішньому ринку після землетрусу 11 березня не стали істотно скорочувати обсяги випуску. Японський гарячий прокат наприкінці травня - початку червня пропонувався до Туреччини всього по $ 720-725 за т CFR, тобто фактично на рівні української продукції. У країнах Перської затоки підвищену активність проявляють китайські, корейські та індійські компанії, що виставляють за гарячекатані рулони з поставкою в липні ціни близько $ 730-765 за т CFR. Втім, обсяги продажів у них поки що незначні.
Взагалі, виникає враження, що обсяг пропозиції плоского прокату на близькосхідному ринку починає перевищувати попит, що може призвести до зниження цін у червні-липні. Металурги, зі свого боку, сподіваються, що споживачі ще не встигли створити запаси на весь період до кінця Рамадана і тому не стануть припиняти закупівлі. При цьому виробники заявляють, що не можуть піти на зниження цін, оскільки в такому разі їх рентабельність впаде до негативних значень. Судячи з усього, навіть якщо постачальникам не вдасться здійснити зростання котирувань у червні, нового спаду вони постараються не допустити.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8977