Вартість залізної руди в третьому кварталі залишиться практично на тому ж рівні, що і в другому

Вартість залізної руди в третьому кварталі залишиться практично на тому ж рівні, що і в другому

Провідні експортери залізної руди, що визначають квартальні ціни на дану сировину на підставі спотових індексів, встановили котирування на свій матеріал на липень-вересень. Ціни, що базуються на вартості руди протягом березня-травня, практично не змінилися в порівнянні з попереднім кварталом.
Бразильська компанія Vale з липня стане пропонувати свій 62%-ний матеріал на 1,4-1,5% дешевше, ніж протягом попередніх трьох місяців, приблизно по $ 154,2 за т FOB при вартості фрахту в Китай $ 21-22 за т. Як повідомляє китайська металургійна асоціація CISA, 66%-ная бразильська руда Carajas буде пропонуватися за $ 198 за т CFR. Австралійська Rio Tinto аналогічним чином зменшить вартість своєї дрібнопорізаної руди Pilbara Blend до $ 168,85 за т FOB. За даними китайських компаній, при нинішніх ставках на фрахт це буде відповідати близько $ 177 за т CFR. На відміну від традиційної практики частину контрактів передбачає встановлення ціни на умовах CFR, а не FOB.
Ще більше відступ від традиційних контрактів на ринку залізної руди зробила інша австралійська компанія BHP Billiton. Їй все-таки вдалося перевести частину своїх поставок до країн Азії на щомісячні угоди на базі тих же спотових індексів. Як повідомляють представники компанії, червневі ціни складають близько $ 167-168 за т FOB для 62%-ної дрібниці або ж близько $ 175 за т CFR Китай. Ні BHP Billiton, ні покупці її руди поки відкрито не коментували нову систему з щомісячним визначенням ціни. Втім, останнім часом вартість залізорудної сировини на світовому ринку відносно стабільна, а контрактні ціни знаходяться практично на одному рівні зі спотовими, так що причин для виникнення конфліктів поки нет.Однако системі, запропонованої BHP Billiton, ще належить пройти випробування волатильністю ринку.
Щоправда, фахівці не очікують у найближчому майбутньому будь-яких серйозних змін на спотовому ринку залізної руди. На початку червня ціни на нього, схоже, пройшли через крайню точку спаду, стабілізувавшись на рівні $ 177-178 за т CFR для 63,5%-ного індійського концентрату. Китайські аналітики, при цьому, очікують, що в другій половині червня спад продовжиться внаслідок скорочення обсягу виробництва сталі в Китаї через відключень електроенергії, а також завдяки жорсткій фінансовій політиці уряду КНР, що гальмує економічне зростання.
У свою чергу, представники залізорудних компаній, навпаки, розраховують на те, що купівельна активність у другому півріччі буде ще вище, ніж у першому. Серед західного експертного співтовариства створився консенсус з приводу триваючого розширення потужностей в китайської металургійної промисловості. Так, за даними Vale, приймаючи по запобіганню спекуляцій на ринку нерухомості, влада Китаю одночасно виділяють величезні кошти на фінансування широкомасштабних програм житлового та інфраструктурного будівництва в центральних і західних провінціях. Тому експортери руди очікують у третьому-четвертому кварталах відносно стабільних цін на сировину. А за прогнозом американського інвестиційного банку Goldman Sachs, незважаючи на введення в дію нових потужностей з видобутку залізної руди світові ціни на ЗРС у 2012-2013 роках залишаться на високому рівні - відповідно близько $ 160 і $ 145 за т FOB.
Так чи інакше, Китай, очевидно, продовжить нарощувати імпорт залізної руди. Австралійська компанія Rio Tinto, що знаходиться в партнерських відносинах з провідним китайським виробником алюмінію Chinalco, навіть повідомила, що їй надійшла пропозиція перейти на юані в розрахунках за залізну руду. Керівництво Rio Tinto у відповідь помітило, що в доларах США їй поки якось зручніше, але, принаймні, не виключила такої можливості в майбутньому.
Як вважають незалежні аналітики, в літні місяці спотові ціни на руду, ймовірно, будуть варіювати в досить вузькому інтервалі - $ 170-180 за т CFR Китай. Якщо етоі прогноз виявиться вірним, то і в четвертому кварталі ціни на ЗРС залишаться відносно постійними, знизившись всього лише на пару відсотків в порівнянні з третім. При цьому, дорожнеча руди буде визначати і відносно високі котирування на сталеву продукцію на світовому ринку. Європейські і східноазійські металурги останнім часом скаржаться на низьку рентабельність і заявляють, що не можуть далі знижувати ціни через загрозу збитковості. Таким чином, судячи з усього, світові ціни на гарячий прокат в літні місяці навряд чи істотно відрізнятимуться від їх нинішнього рівня незважаючи на слабкий попит.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8986