Ціни на сталеву продукцію в Європі найстабільніші в умовах низького попиту

Ціни на сталеву продукцію в Європі найстабільніші в умовах низького попиту

Після відносно активної першої половини травня, коли споживачі і дистриб`ютори приступили до поповнення складських запасів, європейський ринок сталі в кінці минулого місяця знову впав у сплячку. Трейдери повідомляють про падіння попиту практично на всі види сталевої продукції по всьому Євросоюзу. Місцеві компанії, очевидно, прагнуть провести літо з мінімальними запасами і тому обмежуються придбанням невеликих партій продукції під поточні потреби.
Це обставина більш вигідно для європейських виробників, оскільки допомагає вивести з гри імпорт. Курс євро по відношенню до долара, що знаходився на низькому рівні протягом усього травня, в червні знову підскочив до близько $ 1,45 за євро. У квітні, коли співвідношення євро і долара було приблизно таким же, європейський ринок виявився буквально `заваленим` дешевої `доларовій` продукцією, а місцевим компаніям довелося терміново знижувати ціни.
Зараз нічого подібного не спостерігається. Компанії з СНД і Туреччини, які в квітні пропонували найбільш конкурентоспроможний плоский прокат, за останні півтора місяці істотно підвищили котирування. За даними трейдерів, вартість червневих гарячекатаних рулонів з Україною ще могла становити в країнах Східної Європи 480-490 євро за т DAP, але липневі пропозиції, як правило, надходять з розрахунку 500-530 євро за т CFR / DAP, а російська і турецька продукція може досягати 540-560 євро за т. Приблизно на аналогічному рівні знаходяться і ціни на гарячекатані рулони індійського і китайського виробництва з поставкою у вересні. Поки вони не викликають особливого інтересу у покупців.
Ціни на гарячий прокат європейського виробництва, тим часом, варіюється між 520-530 євро за т EXW на півдні до 570-580 євро за т EXW у Німеччині та країнах Бенілюксу. Втім, за даними трейдерів, деякі постачальники (зокрема, зі Східної Європи) з готовністю надають знижки в розмірі близько 10-20 євро за т.
Котирування на довгомірний прокат на європейському ринку в червні стабілізувалися після травневого піднесення, викликаного, головним чином, подорожчанням металобрухту. Продовжити підвищення металургам не вдалося. Попит знаходиться на досить стабільному рівні, але покупці, як правило, можуть вибирати з великої кількості постачальників. У Німеччині та східноєвропейських країнах, де будівельна галузь знаходиться в більш-менш нормальному стані, на ринку присутні місцеві виробники, деякі компанії з СНД, а також іспанські та італійські міні-заводи, які намагаються компенсувати низькі обсяги продажів на внутрішньому ринку за рахунок експорту. Базові ціни на арматуру в Німеччині, Польщі та інших країнах регіону, при цьому, варіюють від 520 до понад 560 євро за т CPT.
Через низької купівельної активності поки що жодна велика компанія в Європі не повідомляла про укладення контрактів на третій квартал або друге півріччя. Втім, переговорний процес і не обіцяє бути легким. Металургійні компанії, обгрунтовуючи свої дії високими витратами на сировину, прагнуть до підйому цін на 30-50 євро за т в квартальним контрактами і на 80-90 євро за т - по піврічних, проте це кардинально розходиться з очікуваннями споживачів.
Судячи з усього, металурги врешті-решт погодяться на те, щоб липневі ціни залишилися приблизно на тому ж рівні, що й у червні. При цьому, активізація попиту на прокат в Євросоюзі очікується не раніше серпня. Значний вплив на котирування буде надавати і валютний фактор. Поки співвідношення євро і долара нейтрально для європейських виробників, але різкі рухи в ту або іншу сторону потягнуть за собою зміни на регіональному ринку сталі.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8998