Ринок сталевої продукції в Китаї зберігає рівновагу

Ринок сталевої продукції в Китаї зберігає рівновагу

Ціни на прокат на внутрішньому ринку Китаю практично не змінюються вже більше місяця. Відносно постійними з початку травня залишаються і експортні котирування. При цьому, в першій декаді червня китайські компанії навіть дещо підвищили ціни для іноземних покупців, хоча тайванська продукція до того часу пропонувалася практично за тими ж цінами, що і китайська, а корейська - навіть дешевше.
За даними національних статистичних органів, у травні китайський експорт сталі досяг 4,76 млн. т, скоротившись всього на 10 тис. т в порівнянні з попереднім місяцем. При цьому, за підсумками перших п`яти місяців поточного року обсяг зовнішніх поставок перевищив 20 млн. т. Приріст в порівнянні з аналогічним періодом минулого року склав 11,6%.
Тим не менш, в останні три місяці на експорт було відправлено лише трохи більше 8% виробленої в країні сталевої продукції, а в червні, на думку аналітиків, цей показник буде ще менше. Для більшості китайських металургійних компаній пріоритетними явно є внутрішні поставки.
В останні кілька тижнів китайський ринок перебуває у відносній рівновазі. Не дуже високий реальний попит компенсується прагненням дистрибуторів створити запаси перед початком літньої паузи. Як очікується, дефіцит електроенергії в країні в літні місяці буде дуже значним. У ряді провінцій через посуху знизилася вироблення енергії гідроелектростанціями, а резервних потужностей практично немає.
Як повідомляє національна металургійна асоціація CISA, у третій декаді травня середньоденна виплавка сталі в країні зменшилася на 3,5% в порівнянні з попередньою десятиденки. І хоча загальний травневий показник, рівний 1,95 млн. т в день, виявився близьким до абсолютного рекорду, ніхто не сумнівається в тому, що в червні обсяг виробництва впаде. Багато компаній, готуючись до літніх відключень електроенергії, запланували на ці місяці проведення ремонтів. За даними CISA, тільки за рахунок цього фактора випуск гарячекатаних рулонів у червні скоротиться більш ніж на 500 тис. т.
Китайський уряд, стурбований зростанням інфляції в поточному році і накопичуються у банків проблемними кредитами, продовжує проводити обмежувальну фінансову політику. Проте на початку червня були кілька лібералізовано умови надання позик на суму до 5 млн. юанів ($ 770 тис.) для середніх і малих компаній. Крім того, в червні повинні бути затверджені нові програми житлового будівництва, реалізація яких буде сприяти розширенню попиту на сталеву продукцію.
Настрої на ринку, щоправда, важко назвати дуже вже оптимістичними, після того як компанія Baosteel оголосила про зниження липневих котирувань на 200 юанів ($ 31) за т. Але металурги вважають, що ціни на прокат залишаться відносно стабільними протягом усього червня, а в липні знизяться лише незначно. Крім усього іншого, котирування будуть утримуватися на плаву і високою вартістю сировини. Так, ціни на залізну руду на спотовому ринку після нетривалого спаду знову піднялися до більше $ 180 за т CFR Китай (63,5%-ний індійський концентрат). Та й перевищення пропозиції над попитом на внутрішньому ринку в доступному для огляду майбутньому не передбачається.
У зв`язку з цим китайські компанії як і раніше не виявляють особливої ​​реакції на зниження експортних котирувань японськими, корейськими і тайванськими виробниками гарячого прокату. Вартість комерційної продукції китайського виробництва, як і раніше варіюється між $ 695 і $ 715 за т FOB і навряд чи скоро покине цей інтервал. При цьому, на відміну від тих же корейських і японських компаній, китайці поки не проявляють особливої ​​активності ні в Європі, ні на Близькому Сході.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9000