Ціни на турецьку арматуру залишаються високими, але покупців на неї все менше

Ціни на турецьку арматуру залишаються високими, але покупців на неї все менше

Турецькі металургійні компанії, на початку червня різко підняли ціни на довгомірний прокат завдяки активізації попиту на внутрішньому ринку, незабаром передбачувано зіткнулися зі збутовими проблемами. Місцеві споживачі у відповідь на підйом цін на арматуру до $ 780-805 за т EXW (без ПДВ) і катанку до $ 825-835 за т EXW призупинили закупівлі. При цьому, неабиякий вплив на зниження попиту зробили і відбулися 12 червня парламентські вибори.
Наприкінці першої декади червня виробники були змушені відступити і зменшили котирування до $ 760-785 за т EXW, але їм поки не вдається повернути покупців на ринок. Дистрибутори, що встигли трохи поповнити свої запаси в останні кілька тижнів, вичікують, розраховуючи на подальше зниження цін. На їхню думку, металурги цілком в змозі піти на більш значні поступки, оскільки їхні витрати, зокрема, на металобрухт виросли в кінці травня - початку червня в набагато меншій мірі, ніж ціни на готову сталеву продукцію.
Пауза настала і на близькосхідному ринку арматури. Піднявши експортні котирування до $ 750 за т FOB і більше, турецькі компанії позбулися покупців. В останні дні інтерес до придбання турецької арматури виявляли тільки єгипетські та іракські компанії, але не дорожче $ 730-735 за т FOB. Між тим, в країнах Перської затоки ця продукція, пропонована по $ 750-770 за т CFR, попитом не користується.
В принципі, Саудівська Аравія зберігає високі темпи зростання в будівельній галузі. Крім того, на думку ряду фахівців, після Рамадана, тобто у вересні-жовтні може пожвавитися і ринок ОАЕ, де найближчим часом повинні стартувати кілька великих проектів і взагалі ринок нерухомості поступово вилазить з `ями`. Однак саудівські компанії вже рік утримують внутрішні ціни на рівні $ 730-745 за т EXW, так що в нинішніх умовах їх продукція продається дешевше імпортної. Конкурувати з саудівцями на їхньому ринку в даний час може тільки Qatar Steel, котируються арматуру на рівні близько $ 720-725 за т FOB.
Практично припинили закупівлі прокату за кордоном іранські компанії. Після недавньої девальвації національної валюти більш ніж на 10% імпортна продукція перевищила в ціні місцеву. Крім того, трейдери не вирішуються укладати контракти з іноземними постачальниками, побоюючись нових коливань валютного курсу. З тієї ж причини проявляють обережність і сирійські дистриб`ютори, що віддають перевагу продукції місцевого виробництва з мінімальними термінами поставки.
Деякі експортери довгомірного прокату з СНД на початку червня, наслідуючи турецьким колегам, також спробували підняти експортні котирування на арматури до $ 750 за т FOB, але не змогли знайти покупців на свою продукцію на подібних умовах. Зате за цінами від $ 690 до $ 730 за т FOB арматура виробництва СНД користується попитом в Іраку, країнах Африки, Східної та Північної Європи. Угоди на поставку катанки полягають, в основному, з розрахунку $ 750-760 за т FOB. Попит на цю продукцію, як і раніше, більш активний, ніж на арматуру, причому, на всіх основних ринках.
На думку аналітиків, непоступливість турецьких компаній, не знижують експортні котирування незважаючи на практичну відсутність попиту, пояснюється надіями на ще одну хвилю купівельної активності до Рамадану. Більшість споживачів на Близькому Сході не встигли створити необхідні обсяги запасів на літні місяці, так що, на думку металургів, наприкінці червня або початку липня їм доведеться ненадовго відновити закупівлі. Крім цього, турецькі експортери розраховують, що високі ціни на їхню продукцію стимулюють підвищення внутрішніх котирувань у таких країнах як Єгипті та ОАЕ в липні.
Правда, якщо постачальники арматури зможуть добитися подорожчання своєї продукції, у них можуть з`явитися нові конкуренти. В останні дні трейдери повідомляють про те, що корейські і японські компанії почали пропонувати липневі заготовки в країни Перської затоки, причому, за нижчими цінами, ніж напівфабрикати з Туреччини і СНД. У перспективі ця тенденція може поширитися і на регіональний ринок арматури.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9013