Експортери плоского прокату з СНД поки не знижують ціни

Експортери плоского прокату з СНД поки не знижують ціни

На відміну від своїх колег у Європі та Східній Азії більшість виробників плоского прокату в Росії та Україні підвищили ціни з липневим контрактами. Російські експортери, відмовившись від нереалістичних пропозицій гарячого прокату на рівні $ 740-750 за т FOB, встановили вартість даної продукції в інтервалі $ 690-730 за т FOB при поставках в країни Близького Сходу, Північної та Латинської Америки, а холоднокатаних рулонів - $ 830-840 за т FOB. Українські гарячекатані рулони пропонуються по $ 685-710 за т FOB, так що різниця в ціні між російською і українською продукцією практично зникла.
Як відзначають металурги, попит на їх продукцію не надто високий, але стабільний завдяки великому числу покупців. Так, російські компанії успішно поставляють гарячекатані рулони в Іран по $ 750-760 за т CFR, а в першій половині червня - і в країни Східної Європи по $ 780-800 за т SAP Брест. Зі свого боку, українські підприємства знаходили збут у Туреччині, котіруя свій гарячий прокат по $ 705-720 за т CFR.
Однак ситуація на регіональному ринку погіршується. Зниження курсу євро по відношенню до долара і слабкість європейського ринку, ймовірно, змусять постачальників зменшити котирування на європейському напрямку. У країнах Перської затоки посилюється конкуренція з боку індійських і східно компаній, що пропонують гарячекатані рулони по $ 735-760 за т CFR. В останні дні деякий спад на китайському внутрішньому ринку змусив місцевих виробників знизити і експортні котирування до близько $ 680 за т FOB. Тепер не виключено, що в Перській затоці з`явиться китайський гарячий прокат по $ 730 за т CFR і менше. Деякі японські експортери націлюються на Туреччину з цінами порядку $ 740-750 за т CFR.
У самій Туреччині ринок теж пішов на зниження. Раніше турецькі виробники листової сталі могли ігнорувати слабкий попит усередині країни, відправляючи надлишки в Європу за цінами близько $ 780-800 за т CFR. Але ця експансія викликала невдоволення у європейських металургів, а в зв`язку з здешевленням євро турецьким експортерам, ймовірно, доведеться найближчим часом опустити свої доларові котирування донизу. На внутрішньому ринку гарячекатані рулони вже подешевшали від колишніх $ 780-805 до $ 775-785 за т EXW (без ПДВ).
Правда, самі виробники поки не мають наміру йти на подальші поступки, але їхня політика найближчим часом буде залежати від обстановки в Європі. Поки турецькі компанії могли відправляти надлишки на європейський ринок, вони досить лояльно ставилися до того, що їх внутрішні покупці імпортують дешевий прокат з СНД. Але без європейської `віддушини` на турецькому ринку плоского прокату виникне надвиробництво, причому, ситуація в цьому плані в найближчі кілька місяців буде тільки погіршуватися у зв`язку з поступовим виведенням на повну потужність добудованого в цьому році заводу MMK-Atakas.
Російські та українські компанії поки налаштовані досить оптимістично. Багато хто з них вже розпродали липневу продукцію. На ряді комбінатів на липень-серпень заплановані ремонти, які сприятимуть обмеженню обсягів пропозиції. Але якщо спад торкнеться Європу, а на Близький Схід буде у все більших кількостях проникати китайський і японський прокат, СНД недовго залишиться острівцем стабільності на світовому ринку сталі.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9017