У травні 2011 року в світі було виплавлено рекордну кількість сталі

У травні 2011 року в світі було виплавлено рекордну кількість сталі

За даними World Steel Association (WSA), в травні світове виробництво сталі склало 129,9 млн. т, що на 2,9% більше, ніж у попередньому місяці та на 4,2% більше, ніж у травні 2010 року. Таким чином, у глобальній металургійної промисловості був поставлений новий абсолютний рекорд, хоча середній рівень завантаження потужностей, як зазначає WSA, був все-таки трохи менше, ніж у квітні.
У травні на світовому ринку сталі спостерігалося зростання цін. У більшості регіонів видимий попит знаходився на високому рівні завдяки тому, що багато споживачів і дистриб`ютори приступили в той час до поповнення запасів. У зв`язку з цим сталеливарні компанії не обмежували обсяги виробництва. Деякі з них прагнули наростити випуск, щоб створити резерви перед початком намічених на літо ремонтів.
За підсумками перших п`яти місяців поточного року світовий обсяг виробництва сталі досяг 630,9 млн. т, це на 7,1% більше, ніж за той же період минулого року. При цьому, якщо раніше темпи зростання в Китаї і за його межами не дуже відрізнялися один від одного, то в останні місяці Китай почав збільшувати свою перевагу. За даними за п`ять місяців виплавка сталі в КНР зросло на 8,7% порівняно з аналогічним періодом 2010 року, а в країнах `решти світу` - тільки на 5,8%. Ще більший контраст виникне, якщо взяти в якості бази для порівняння січень-травень 2008 року. Тоді вийде, що китайські металурги за останні три роки розширили випуск на 36,2%, а їхні колеги в країнах `решти світу` - скоротили на 6,3%. У більшості країн світу сталеливарна промисловість так поки і не повернулася на докризовий рівень.
У травні в Китаї було виплавлено 60,25 млн. т сталі. Вперше в історії цей показник перевищив 60-мільйонну позначку. Фактично зараз виробничі потужності в галузі становлять близько 710 млн. т річного еквівалента. При цьому, повідомлення про зменшення обсягів виплавки сталі в країні через енергетичного дефіциту і відключення металургійних заводів від електромережі, схоже, є дещо перебільшеними. Як зазначають китайські ЗМІ, поки що відключення торкнулися порівняно невеликого числа підприємств, причому, як правило, дрібних. До того ж, зниження рівня завантаження потужностей на одних комбінатів було перекрито введенням в дію ряду нових виробничих ліній.
Швидше за все, влітку і на початку осені виплавка сталі в Китаї все ж дещо скоротиться - в основному, внаслідок ремонтів, які заплановано на цей час на багатьох комбінатах. Ймовірно, нададуть свій негативний вплив на виробничі показники та відключення енергії. Проте, слід визнати, що китайські металурги аж ніяк не збираються знижувати темпи зростання. Очевидно, в цьому році в лад увійде близько 50-60 млн. т на рік нових потужностей з виплавки сталі.
При цьому, як вважають аналітики консалтингової компанії CRU, Китай нарощує продуктивність металургійної галузі недостатньо швидко. За їхніми оцінками, модернізація центральних провінцій країни та їх підтягування до рівня розвинених приморських регіонів вимагатиме просто неймовірних обсягів сталі. У CRU вважають, що до 2020 року споживання сталевої продукції в Китаї досягне мільярда тонн, причому, чималу частку від цього трудновообразімого кількості доведеться покривати за рахунок імпорту. Основним обмежувальним чинником, на думку CRU, стане нестача сировини. Хоча китайські компанії за перші п`ять місяців поточного року видобули 450,2 млн. т залізної руди, на 20,7% більше, ніж роком раніше, як правило, цей матеріал має невисоку, за світовими мірками, вміст заліза - 30% і менше.
Поряд з Китаєм високого рівня приросту сталеплавильних потужностей в найближчий рік може домогтися Індія. В кінці поточного - початку наступного року три місцеві компанії - Tata Steel, Essar Steel і JSW Steel намір завершити проекти розширення потужностей діючих підприємств сукупним обсягом 9,6 млн. т на рік. Причому, вся ця кількість буде представлено плоским прокатом, що, на думку індійських фахівців, може призвести до перевиробництва даної продукції всередині країни і розширення експорту. Точно таку ж еволюцію вже пройшли в минулому і на початку поточного року Корея і Туреччина.
Всі три країни як і раніше займають лідируючі позиції в світовій металургійній галузі за рівнем приросту. За перші п`ять місяців поточного року в Кореї було виплавлено на 4,69 млн. т більше, ніж за той же період річної давності (зростання на 19,9%), в Туреччині - на 2,54 млн. т (23,1% ), в Індії - на 2,33 млн. т (8,7%). В недалекому майбутньому до `групи лідерів` може приєднатися і Бразилія, у травні цього року вперше перевищила докризовий рівень виробництва сталі. Обсяг виплавки за перші п`ять місяців поточного року, при цьому, був на 1,25 млн. т (9,1%) більше, ніж за той же період рік тому. При цьому, Бразилія займає третє місце в світі після Китаю та Індії за кількістю заявлених проектів будівництва нових металургійних комбінатів.
Традиційні виробники сталі - ЄС, США, Японія, Росія з України - так поки і не вийшли на докризовий графік. При цьому, Японія, де в травні металургійні компанії відновили свої потужності після землетрусу 11 березня, відстає (хоча і всього на 0,1%) та від торішнього рівня. Найгірше йдуть справи в Україні, де за перші п`ять місяців поточного року було виплавлено на 19,3% менше сталі, ніж за той же період 2008 року.
Влітку виробництво сталі традиційно знижується через невисокого рівня ділової активності. Очевидно, не стане винятком і цей рік. Тим не менш, тенденція залишається. Динамічно розвиваються `лідери зростання` збільшують свою частку на світовому ринку сталі, спираючись, насамперед, на сильний внутрішній попит. У той же час, російські та українські металурги мають серйозні проблеми внаслідок зниження попиту на імпортну сталеву продукцію на найважливіших для них зовнішніх ринках.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9033