Продажі заготовки на Близькому Сході практично припинилися

Продажі заготовки на Близькому Сході практично припинилися

Близькосхідний ринок довгомірного прокату після раптового стрибка на початку червня стрімко відкочується на колишні позиції. Покупці відмовилися купувати продукцію за заявленими цінами, так що постачальникам довелося піти на поступки. Однак заготовок цей спад поки стосується в найменшій мірі. Якщо турецькі компанії знизили ціни на напівфабрикати до близько $ 680-690 за т FOB у порівнянні з більш $ 700 за т FOB на піку підйому, то металургійні компанії з СНД поки обмежилися зменшенням котирувань не більш ніж на $ 10 за т. Пропоновані ними ціни при поставках як через чорноморські, так і через каспійські порти, в основному, знаходяться в інтервалі $ 670-680 за т FOB.
Ці ціни, правда, є, здебільшого, номінальними, оскільки угод останнім часом полягає вкрай мало. Активність проявляли, головним чином, єгипетські прокатники, які могли дозволяти собі подібні закупівлі, оскільки внутрішні ціни на арматуру в кінці першої половини червня перевищували $ 800 за т зі складу, але зараз і вони припинили закупівлі внаслідок переповнення ринку. В Ірані один час попит взагалі був відсутній, тому що через девальвацію місцевої валюти вартість імпортних заготовок з урахуванням всіх витрат на доставку була вищою, ніж у арматури на внутрішньому ринку. До того ж, економічні негаразди в країні надали різко негативний вплив на національну будівельну галузь.
Проте, незважаючи на слабкий попит російські та українські експортери практично не йдуть на поступки. Більшість компаній розпродали липневу продукцію, а деякі встигли укласти контракти на серпень. При цьому, обсяг пропозиції в найближчі місяці буде різко обмеженою. На ряді заводів вже почалися або почнуться в липні ремонти, через що обсяг випуску буде вельми невисокою. На думку експортерів, близькосхідним прокатникам рано чи пізно доведеться прийняти умови постачальників. Запаси заготовок в регіоні незначні, так що до початку Рамадана (1 серпня) очікується ще одна хвиля закупівель.
Правда, в середині червня у постачальників з Туреччини і СНД з`явилися несподівані конкуренти. Напівфабрикати в країни Перської затоки почали пропонувати японські і корейські компанії, причому, запитувані ними ціни - $ 690-710 за т CFR - були в той момент нижче, ніж у російських або турецьких експортерів.
Зараз небезпека з цього боку дещо знизилася завдяки пожвавленню далекосхідного ринку заготовок. Місцеві прокатні компанії, не виявляли особливої ​​активності з березня, в середині червня всі ж приступили до поповнення запасів напівфабрикатів. Завдяки цьому збільшення попиту японські, тайванські і корейські компанії змогли компенсувати подорожчання металобрухту і довести котирування на заготовки до $ 670-685 за т CFR. Втім, як попереджають аналітики, це поліпшення має короткочасний характер, так що в липні на близькосхідному ринку можуть знову з`явитися пропозиції корейських або японських напівфабрикатів (особливо, якщо в Японії до цього часу не почнуться відновні роботи після землетрусу 11 березня).
В принципі, постачальники заготовок в даний час намагаються перечекати несприятливий для них період, коли довгомірний прокат на Близькому Сході йде вниз. Як сподіваються металурги, в липні попит на арматуру відновиться, а ціни на неї зростуть, що дасть можливість відновити продаж напівфабрикатів за нинішнім котируванням. А оскільки ситуація в регіональній будівельної галузі потроху поліпшується, подібні очікування можуть і виправдатися. Але навіть у найгіршому випадку вартість заготовок в найближчому майбутньому навряд чи опуститься нижче $ 650 за т FOB через дорожнечу металобрухту в регіоні.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9043