Американським компаніям не вдається зупинити спад на національному ринку стали

Американським компаніям не вдається зупинити спад на національному ринку стали

Оголошуючи наприкінці травня про підвищення цін на сталеву продукцію, американські металургійні компанії, очевидно, віддавали собі звіт в тому, що в поточних ринкових умовах це подорожчання нереально. Кінцеві споживачі і дистриб`ютори, на початку цього року накопичували запаси в розрахунку на стабільний економічний розвиток, тепер, навпаки, скорочують резерви і повертаються до звичної в 2009-2010 роках практиці закупівель мінімальних партій сталевої продукції з мінімальними термінами доставки.
Однак і спроба зупинити спад за допомогою оголошення про підйом цін не вдалася. Незважаючи на те, що американські виробники вказують високі офіційні відпускні ціни (близько $ 880-950 за метричну т EXW для гарячекатаних рулонів), спотовий ринок давно живе своїм життям. У другій половині червня угоди на ньому укладалися з розрахунку $ 810-840 за т EXW, причому, за словами трейдерів, при бажанні можна було знайти гарячий прокат і дешевше $ 800 за метричну т EXW. Покупці, при цьому, дотримуються вичікувальної політики. Ціни знижуються і, ймовірно, знижуватимуться і далі. У зв`язку з цим учасники ринку не поспішають з новими угодами.
Несприятлива для металургів ринкова ситуація пояснюється декількома факторами. Перш за все, в порівнянні з початком року погіршилася кон`юнктура. Як визнають тепер експерти, вони дещо переоцінили здатність американської економіки до зростання. За оцінками Федеральної резервної системи США, ВВП країни в поточному році додасть не більше 2,7-2,9%, тоді як ще кілька місяців тому прогнозувалося, що цей показник складе близько 3,3-3,5%. Замовлення на промислове обладнання, досягнувши свого піку в березні-квітні, почали скорочуватися. Відносно стабільною на загальному тлі виглядає тільки нафтогазовидобувна галузь, що, зокрема, обумовлює сталість цін на толстолістовую сталь. У другій половині червня вартість продукції А36 на американському ринку могла сягати $ 1200 за т EXW.
У той же час, безробіття, на початку року трималася в інтервалі 8,6-8,9%, в травні знову підскочила до 9,1%. Фінансове становище багатьох американських компаній продовжує залишатися складним, і вони вирішують завдання підвищення ефективності найпростішим способом - звільняють `надмірна` персонал. Все це надає різко негативний вплив на споживчий ринок. Особливо страждають дорогі товари тривалого користування. Так, продажі автомобілів, збільшувалися в перші місяці поточного року, в травні знову скоротилися. При цьому, автомобілебудівні заводи компаній Toyota і Nissan поки не завантажені на повну потужність, хоча ситуація з поставками комплектуючих з Японії дещо покращилася.
Як і раніше в кризовому стані перебуває будівельна галузь. Ситуація трохи поліпшилася в житловому будівництві, але в США цей сектор споживає відносно скромні обсяги сталевої продукції. У той же час, обсяги робіт по спорудженню комерційної нерухомості та інфраструктурних об`єктів продовжують скорочуватися. Через це американським виробникам довгомірного прокату не вдалося уникнути чергового пониження цін на спотовому ринку, хоча вони оголосили на липень підвищення на $ 20-30 за коротку т внаслідок подорожчання металобрухту. На американському ринку сорту зараз спостерігається той же розрив між офіційними цінами заводів і рівнем спотового ринку. Якщо котирування виробників на арматуру досягають $ 830-850 за метричну т EXW, то реальні угоди проводяться виходячи з близько $ 750 за т EXW. Це допомагає національним постачальникам ефективно конкурувати з турецькими компаніями, що пропонують арматуру по $ 750-760 за т CFR.
Нарешті, сильний тиск на американський ринок роблять надлишкові потужності. Компанія RG Steel в середині червня відновила виробництво на заводі Sparrows Point потужністю більше 3,5 млн. т на рік, причому, щоб завоювати собі частку на ринку RG Steel вдається до демпінгу, пропонуючи гарячий прокат по $ 770-795 за т EXW. Крім того, поступово нарощує поставки завод ThyssenKrupp Alabama, а найближчим часом до ладу повинен увійти новий стан гарячої прокатки на 1,5 млн. т в рік на підприємстві Severstal North America в Коламбусі.
Свій внесок в ослаблення американського ринку вносить і імпорт. На західному узбережжі реальну конкуренцію місцевим виробникам плоского прокату становлять китайські, корейські і японські компанії, а на сході основну активність проявляють російські виробники, що пропонують гарячий прокат по $ 750-770 за т CFR. Попит на цю продукцію невеликий через тривалих термінів поставки, але учасники ринку мимоволі використовують ці котирування в якості орієнтира. Зі свого боку, про намір відправляти частину продукції на експорт заявила RG Steel, але конкретних пропозицій від неї поки не надходило.
Більшість американських аналітиків оцінюють найближчі перспективи досить песимістично. На їхню думку, спад вдасться зупинити тільки до кінця літа, а до цього часу сталева продукція в країні встигне ще трохи подешевшати.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9047