Ціни на сталеву продукцію в ЄС досягли відносної стабільності при низькому попиті

Ціни на сталеву продукцію в ЄС досягли відносної стабільності при низькому попиті

Європейські металургійні компанії остаточно змирилися з тим, що третій квартал почнеться для них на мінорній ноті. Всякі надії на підвищення котирувань в липні давно втрачені, залишається розраховувати тільки на те, що спад, який триває вже четвертий місяць підряд, вдасться зупинити.
Поки європейським виробникам вдалося лише сповільнити зниження цін. До кінця червня вартість гарячекатаних рулонів у країнах Південної Європи досягла відносної стабілізації в інтервалі 520-540 євро за т EXW з тяжінням до нижньої межі. У Східній Європі і в Німеччині дана продукція котирується на рівні 540-550 євро за т EXW. При цьому, компанії продовжують надавати всі великі знижки при поставках комерційного товстого листа, оцинкованої сталі та холоднокатаних рулонів.
При цьому, конкуренція з боку імпорту не надто велика. Деякі українські компанії продовжують поставляти гарячекатані рулони в Східну Європу менш ніж по 490 євро за т DAP, але більшість постачальників з-за меж ЄС не мають переваги перед місцевими виробниками. Так, вартість гарячого прокату з Росії, Туреччини та Індії становить близько 530-550 євро за т CFR. До того ж, ця продукція, в основному, пропонується з поставкою у вересні, що не влаштовує споживачів, які віддають перевагу укладати більш `короткі` контракти з регіональними металургійними компаніями.
Попит на плоский прокат в європейських країнах в останні кілька тижнів, після завершення короткострокового стрибка на початку травня, характеризується як слабкий. Більшість дистриб`юторів не відчувають необхідності в поповненні запасів, та й не збираються їх збільшувати напередодні сезону літніх відпусток. За словами трейдерів, на регіональному ринку листової сталі вже починається `мертвий сезон`, який може тривати до середини серпня.
Втім, європейські металурги, знижуючи ціни зараз, розраховують, що восени їм вдасться взяти реванш. Принаймні, як відзначають спостерігачі, постачальники намагаються не укладати квартальних контрактів, а укладати договори тільки на липень. У серпні-вересні вони сподіваються підвищити котирування. Навіть якщо попит на прокат в більшості країн Європи залишиться низьким через економічні негаразди, покупцям в кінці літа - початку осені доведеться повернутися на ринок, щоб поповнити резерви продукції.
Ця точка зору розділяється не всіма учасниками ринку. На думку деяких фахівців, основні проблеми європейського ринку плоского прокату полягають не в недостатньому попиті, а в надлишку пропозиції. Зрештою, в останні місяці стабільно працюють німецькі автомобілебудівні компанії, не можуть поскаржитися на несприятливі умови багато європейських постачальники промислового устаткування, триває бум на ринку вітротурбін. Проте виробництво сталі в ЄС за перші п`ять місяців поточного року збільшилася на 4,3% порівняно з аналогічним періодом річної давності, що, в поєднанні з розширенням обсягів імпорту, привело до появи надлишків продукції. При цьому, як вважають спостерігачі, металурги в найближчі місяці будуть, швидше, скорочувати випуск, ніж знижувати ціни, які їм доводиться утримувати на відносно високому рівні через значних витрат на сировину та енергію.
Як не дивно, у більш вигідному становищі перебувають останнім часом європейські виробники довгомірного прокату. У регіональній будівельної галузі все ж почався сезонний підйом, а споживачі і дистриб`ютори вирішили поповнити запаси перед початком періоду відпусток. Збільшення попиту дозволило європейським міні-заводам компенсувати недавнє подорожчання металобрухту і підняти ціни на арматуру і катанку на 15-20 євро за т протягом червня. Вартість арматури на внутрішніх ринках найбільших країн ЄС піднялася до 540-555 євро за т EXW, хоча при експорті виробникам з Південної Європи доводиться задовольнятися 515-520 євро за т FOB.
Судячи з усього, в найближчі півтора-два місяці ціни і попит на сталеву продукцію в Європі не зазнають істотних змін. У липні цінова тенденція, швидше за все, буде спрямована вниз, але зменшення котирувань навряд чи буде суттєвим.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9058