На ринку слябів в третьому кварталі очікується падіння цін

На ринку слябів в третьому кварталі очікується падіння цін

Світовий ринок плоского прокату переживає спад, який, очевидно, захопить липень і більшу частину серпня. Ця негативна тенденція, природно, не могла не поширитися на напівфабрикати. Судячи з усього, в третьому кварталі ціни на сляби різко просядуть на всіх основних ринках.

Азіатські прокатники тільки недавно почали переговори з постачальниками щодо контрактів на липень-вересень. Однак налаштовані вони досить рішуче. За попередніми даними, споживачі будуть наполягати на зменшенні вартості напівфабрикатів до $ 605-635 за т CFR у порівнянні з $ 715-780 за т CFR у другому кварталі.

Вимоги покупців, в принципі, цілком зрозумілі. Очікуваного цієї весни підвищення цін на плоский прокат у Східній Азії не відбулося. Навпаки, котирування падають через недостатній попит. Вартість японської, корейської та тайванського гарячого прокату при поставках на зовнішні ринки до кінця червня скоротилася до близько $ 700-720 за т FOB. Внутрішні ціни на комерційні гарячекатані рулони на Тайвані складають близько $ 735-775 за т EXW і лише у China Steel перевищують $ 800 за т. У Кореї продажу даної продукції (виробленій не Posco) реально здійснюються за цінами нижче $ 820 за т EXW.

У цій ситуації не дивно, що прокатники вважають непосильними для них поточні котирування на сляби з СНД на спотовому ринку, що досягають $ 690 за т CFR. За такою ціною сляби зараз можуть придбати лише виробники товстолистової сталі. За даними трейдерів, деякі угоди на спотовому ринку здійснюються і по $ 660-680 за т CFR, але споживачі вимагають додаткового зниження, щонайменше, ще на $ 10 за т.

Раніше виробники слябів могли приділяти азіатському ринку менше уваги внаслідок підвищеного попиту на напівфабрикати в США і Західній Європі, проте останнім часом кон`юнктура на цих ринках значно погіршилася. Європейські компанії змушені скорочувати обсяг випуску прокату через низький попит. При цьому, вартість гарячекатаних рулонів у Південній Європі зменшилася до близько 520-530 євро ($ 746-761) за т EXW, а комерційної товстолистової сталі - до 600-610 євро ($ 861-875) за т EXW. У цій ситуації українським експортерам довелося знизити ціни до $ 630-640 за т FOB, але для покупців ці поступки виглядають недостатніми.

У США ринок листової сталі з травня перебуває у стані вільного падіння. До кінця червня вартість гарячекатаних рулонів на більшій частині території США впала до менше $ 800 за метричну т EXW. Правда, на західному узбережжі, де знаходяться великі покупці слябів, внутрішні ціни майже на $ 100 за т вище, однак бразильським експортерам напівфабрикатів довелося знизити котирування до $ 670-680 за т FOB.

Втім, швидше за все, падіння цін на сляби в Азії буде все ж не настільки глибоким, як заявляють споживачі. Деякі корейські і тайваньські компанії наприкінці червня зробили спробу підвищити ціни на гарячекатані рулони, пояснюючи свої дії дорожнечею напівфабрикатів. За оцінками місцевих аналітиків, вартість напівфабрикатів в регіоні складе в третьому кварталі близько $ 650-670 за т CFR. Більш значне здешевлення виглядає невиправданим через високу вартість залізної руди та коксівного вугілля.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9064