Ціни на сталеву продукцію в США пішли вниз

Ціни на сталеву продукцію в США пішли вниз

Протягом березня-квітня американський ринок сталі, здавалося, був підвладний спаду, наблюдавшемуся в останні два місяці в інших регіонах світу. Завдяки високому попиту з боку машино-і автомобілебудівної промисловості, виробників труб і вітроенергетичних установок а також обмеженим обсягами імпорту американським виробникам стали вдавалося утримувати котирування на свою продукцію на стабільному рівні близько $ 970-990 за метричну т EXW, а вартість товстолистовий стали навіть продовжувала підніматися, перевищивши $ 1200 за метричну т EXW для продукції А36 товщиною 10-50 мм.
Однак до початку травня ціни на плоский прокат в США також поповзли вниз. Перш за все, на ринок вплинуло березневе збільшення імпорту стали, обсяг якого склав 2,2 млн. т - максимальний показник з жовтня 2008 року. Незважаючи на тривалі терміни доставки (близько трьох-чотирьох місяців) споживачі проявляли все більший інтерес до продукції іноземних компаній, що пропонувалася за досить вигідним розцінками. Так, вартість російських гарячекатаних рулонів за травневими контрактами становила лише $ 720-780 за т CFR (залежно від порту призначення), а товстолистова сталь з Туреччини, Румунії та країн Східної Азії пропонувалася в інтервалі від $ 1000 до $ 1100 за т CFR. На західному узбережжі спостерігалося посилення конкуренції з боку азіатських постачальників різних видів плоского прокату.
Ще в квітні американські компанії почали надавати покупцям значні знижки. За деякими даними, гарячекатані рулони можна було придбати за $ 920 за метричну т EXW і навіть дешевше. А на початку травня California Steel Industries (CSI) першою визнала `зміну знака`, повідомивши про зниження цін на свою продукцію на $ 60-90 за коротку т. За попередніми даними, котирування на гарячий прокат впадуть до близько $ 900-920 за метричну т EXW . Як вважають фахівці, в найближчому майбутньому наприклад CSI послідує інший великий виробник плоского прокату на заході країни - завод USS-Posco.
Очевидно, знижувати ціни доведеться і іншим американським металургійним компаніям. Незважаючи на досить високий рівень кінцевого споживання сталевої продукції в ряді галузей національний ринок слабшає. Запаси дистриб`юторських компаній досить великі, що дозволяє їм проводити вичікувальну політику. Багатьох учасників ринку турбує намічене на червень відновлення виробництва на колишніх заводах `Северстали`, проданих компанії Renco, які тепер формують групу RG Steel сукупною потужністю 7,3 млн. т на рік. Крім того, влітку очікується розширення поставок на внутрішній ринок з нового заводу ThyssenKrupp в штаті Алабама. Хоча в кінці квітня виплавка сталі в США зменшилася, в червні металурги, як очікується, знову наростять завантаження потужностей. Нарешті, через перебої з поставками комплектуючих у квітні почали скорочувати випуск підприємства японських автомобілебудівних компаній у США. Це має зробити помітний негативний вплив на ринок сталі.
Нічого доброго не чекають і проізодітелі довгомірного прокату. Як повідомляють американські будівельні компанії, у першому кварталі поточного року оборот галузі був, приблизно, на 10% нижче, ніж за той же період попереднього року. Житловий сектор стагнує, а спад в комерційному та інфраструктурному будівництві ще не завершився. За оцінками компанії Commercial Metals, попит на арматуру в даний час впав більш ніж на третину в порівнянні з піком підйому в 2006 року. У компанії, правда, чекають помірного зростання в поточному році і потужного підйому в наступному, але визнають, що підвищення може затриматися і до 2013 року.
У квітні американські компанії кілька знизили ціни на довгомірний прокат, відреагувавши на здешевлення металобрухту. Наприкінці квітня прогнозувалося, що лом і арматура втратять ще близько $ 20-30 за т в травні, але зараз фахівці висловлюються з користь стабільності котирувань внаслідок пожвавлення попиту на американський металобрухт в Туреччині та країнах Східної Азії.
Наприкінці квітня - початку травня вартість арматури на американському ринку варіювала в межах $ 725-795 за метричну т EXW. Турецькі компанії останнім часом дещо підвищили котирування, довівши їх до $ 720-730 за т CFR, що не кращим чином позначилося на рівні попиту на дану продукцію. На думку експертів, ціни на довгомірний прокат в травні залишаться в США практично на тому ж рівні, що і в квітні, а ось плоский прокат помітно впаде в ціні. Завдяки цьому розрив у цінах між американським ринком і світовим трохи зменшиться.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9070