На внутрішньому ринку КНР знижується попит і ціни на сталь

На внутрішньому ринку КНР знижується попит і ціни на сталь

За офіційними даними, темпи зростання ВВП Китаю в другому кварталі 2011 року перевищать 9%, проте, за всіма ознаками, економіка країни переживає дуже складний період. Програма стимулювання економіки за допомогою інвестицій, реалізована в антикризових метою в 2008-2010 роках, призвела до того, що в реальний сектор надійшло занадто багато грошей. У травні поточного року інфляція досягла максимального за останні 34 місяці рівня в 5,5% річних, а в червні цей показник, як очікується, перевищить 6%.
Щоб зупинити зростання цін, влада КНР проводять безпрецедентно жорстку для країни монетарну політику. Протягом останніх кілька місяців безперервно підвищуються резервні вимоги до банків, щоб обмежити зростання кредитування. Вживаються заходи проти спекуляції нерухомістю. Держава навіть призупинило виконання ряду урядових програм.
Негативний вплив на економічну активність у країні роблять і інші фактори. Зокрема, стагнує експорт через слабкість споживчих ринків західних країн. Недавня повінь на півдні країни призвело до припинення роботи багатьох промислових підприємств і зупинення будівельних проектів. Внутрішнє споживання також загальмувало зростання: так, у травні в країні скоротилися продажі легкових автомобілів. За даними China Federation of Logistics and Purchasing, кількість нових замовлень у промисловості скоротилося в червні до найнижчого показника за 28 місяців. Як відзначають учасники ринку, через погіршилося доступу до кредитних коштів компаніям складніше робити нові придбання і створювати запаси.
Попит на сталеву продукцію в Китаї, таким чином, розширюється набагато меншими темпами, ніж передбачалося. У той же час, обсяг виробництва залишається надмірною. Масових відключень промислових підприємств від електроенергії у червні так і не відбулося, в результаті більшість металургійних компаній продовжували працювати на повну потужність. За даними національної сталеливарної асоціації CISA, в другу декаду червня виплавлялося, в середньому, 1,955 млн. т стали в день, що всього на 0,6% менше, ніж у попередні 10 днів.
У найближчі два місяці ряд компаній скоротять випуск сталі внаслідок проведення ремонтних робіт, однак пропозиція, очевидно, буде перевищувати попит. На думку фахівців з китайського філії японської інвестиційної компанії Daiwa Capital Markets, більшість китайських середніх і малих металургійних компаній мають в даний час практично нульову або навіть негативну рентабельність, але не знижують завантаження потужностей, щоб мати надходження готівки.
Незважаючи на дорожнечу сировини (насамперед, металобрухту і залізної руди) китайським компаніям доводиться повільно опускати ціни на сталеву продукцію. За останні два тижні про зменшення котирувань на внутрішньому ринку на $ 10-30 за т повідомили кілька десятків виробників, включаючи і такі великі компанії як Hebei Iron & Steel і Shagang. Лідери китайського ринку плоского прокату Baosteel, Angang і Wuhan Steel знизили ціни ще в середині червня.
На думку більшості фахівців, спад на китайському ринку стали не повинен перерости в обвал. Через високі ціни на сировину металурги намагаються утримувати котирування до останнього і йдуть поки лише на невеликі поступки. Зрештою, попит на ринку є, ніхто не може поскаржитися на відсутність продажів. Крім того, виробники стали вважають, що до осені споживання сталевої продукції зросте, тому поки не квапляться з розпродажем.
Повільне зниження цін відбувається і щодо експортної продукції. Вартість китайських гарячекатаних рулонів стабілізувалася поки в інтервалі $ 680-695 за т FOB, і представляється сумнівним, що вона істотно зменшиться в найближчим часом.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9072