Ціни на заготовки на Близькому Сході і в Східній Азії залишаються відносно стабільними

Ціни на заготовки на Близькому Сході і в Східній Азії залишаються відносно стабільними

У другій половині червня кон`юнктура близькосхідного ринку заготовок виглядала однозначно несприятливою для виробників. Вартість арматури, підскочивши в першій половині минулого місяця, швидко падала, повертаючись на колишній рівень, а рівень активності в регіональній будівельної галузі був низьким. Турецькі будівельники і дистриб`ютори, закупивши великі обсяги довгомірного прокату і напівфабрикатів перед виборами, що відбулися 12 червня, потім призупинили закупівлі. У більшості країн регіону котирування на арматуру залишалися на колишньому рівні, так що вартість заготовок з СНД представлялася прокатникам надмірною. В Ірані в другій половині червня конструкційна сталь взагалі подешевшала.
В результаті експортерам довелося піти на деякі поступки незважаючи на обмежений обсяг пропозиції. Вартість заготовок з поставкою в липні-серпні скоротилася до близько $ 650-660 за т FOB як в азово-чорноморських портах, так і на Каспії. Деякі операції здійснювалися з розрахунку $ 645 за т FOB. Знизилися до $ 660-670 за т FOB і експортні котирування на турецькі напівфабрикати.
Проте, спад виявився нетривалим. На початку липня постачальники заготовок з СНД і Туреччини стабілізували ціни, відмовляючись від подальшого зниження. Їх, при цьому, не зупиняло те, що попит на їхню продукцію і раніше залишався низьким, а покупці вимагали знижок у розмірі не менш $ 10-15 за т.
Судячи з усього, заготовки в найближчому майбутньому, і справді, більше дешевшати не будуть. Ринкова ситуація змінюється, причому, в сприятливу для постачальників сторону. Перш за все, відновлюється попит на довгомірний прокат у Туреччині, де в кінці червня був затверджений новий склад уряду (точніше, підтверджені повноваження діючого). Завдяки цьому турецькі компанії знову почали збільшувати вартість арматури і напівфабрикатів на внутрішньому ринку.
Втім, іншого виходу у турецьких металургів немає. На думку спостерігачів, найближчим часом їм доведеться відновити закупівлі металобрухту, що викличе підвищення цін на нього і, відповідно, зростання витрат на отримання заготовок і готового прокату.
В інших країнах Близького Сходу до кінця липня можлива короткострокова активізація покупців. Як вважають трейдери, запаси напівфабрикатів у регіональних прокатників і дистриб`юторів невеликі, так що їм доведеться поповнити запаси до початку Рамадана (1 серпня). До того ж, експортери з СНД можуть виставити на продаж лише обмежений обсяг продукції. Саме вузькість пропозиції є для них головним доказом на користь підвищення цін.
Кілька активізувався останнім часом і Східноазіатський ринок заготовок і довгомірного прокату. Зокрема, схоже, в кінці червня крайню точку спаду пройшов корейський ринок арматури. Подорожчанню заготовок тут сприяє і відносна стабільність металобрухту. Правда, ціни в регіоні збивають японські та австралійські компанії, що пропонують заготовки в країни Південно-Східної Азії всього лише по $ 650-660 за т CFR. Решта постачальники котирують дану продукцію на рівні $ 665-680 за т CFR.
Судячи з усього, в другій половині липня, перед Рамаданом, близькосхідного ринку заготовок важко буде уникнути зниження цін. Однак поки що котирування на цю продукцію зберігають стійкість.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9075