Трейдери прогнозують зменшення вартості плоского прокату з СНД за серпневим контрактами

Трейдери прогнозують зменшення вартості плоского прокату з СНД за серпневим контрактами

На початок липня купівельна активність на ринку плоского прокату в регіоні Середземномор`я - Близький Схід практично зійшла нанівець. За словами трейдерів, більша частина закупівель гарячекатаних рулонів доводиться останнім часом на балканські країни, тоді як інші споживачі зробили паузу, яка може тривати ще кілька тижнів.
Тим не менше, для російських та українських виробників ринкова ситуація складається не так уже й погано. Практично всі експортери розпродали всю липневу продукцію, при цьому, вартість гарячекатаних рулонів в кінці червня перебувала в інтервалі $ 685-710 за т FOB, а при поставках на Балкани - до $ 725-730 за т DAP кордон України. Холоднокатані рулони котирувалися на рівні $ 785-815 за т FOB. Серед покупців російської продукції значилися, зокрема, Іран, США, країни Північної Африки, а українські постачальники гарячекатаних рулонів скористалися сприятливою для них ситуацією, що склалася в Туреччині. Місцеві компанії протягом більшої частини червня пропонується свою продукцію на внутрішньому ринку по $ 760-780 за т EXW (без ПДВ), що зробило досить конкурентоспроможними український гарячий прокат вартістю $ 690-715 за т CFR.
Правда, до початку липня кон`юнктура погіршилася. Турецькі виробники гарячекатаних рулонів в попередні місяці продавали великі обсяги своєї продукції в європейські країни - переважно, в Італії і на Балкани - і за рахунок цього обмежували обсяг пропозиції всередині країни. Однак зараз попит на плоский прокат в країнах ЄС низький, а вартість турецької продукції на рівні $ 750-760 за т FOB, як мінімум, не нижче, ніж у європейських виробників. До кінця червня турецькі металурги знизили ціни на внутрішньому ринку до $ 740-750 за т EXW і намагаються досягти стабілізації на цій позначці, але покупці налаштовані на більш значний спад. Наприкінці червня трейдери відзначали, що споживачі прогнозують скорочення котирувань на гарячий прокат до $ 700 за т EXW і менш і тому вичікують, розраховуючи, що ціни незабаром опустяться до цього рівня.
Попит на плоский прокат знаходиться на досить високому рівні в країнах Перської затоки, але на цьому ринку і так є досить багато постачальників. Вартість гарячекатаних рулонів з Індії, Японії, Китаю, Саудівської Аравії, при цьому, знаходиться в інтервалі $ 750-770 за т CFR, але, за словами імпортерів, продавці готові надавати знижки в розмірі до $ 20-25 за т. Китайські та індійські компанії виявляють активність і в Середземномор`ї, але їх продукція не користується попитом через дуже високу ціну. Тим не менше, їх присутність на регіональному ринку також сприяє перевищенню обсягу пропозиції над попитом.
При цьому, липень і перша половина серпня, швидше за все, стануть `мертвим сезоном` не тільки на Близькому Сході. Очевидно, попит на плоский прокат в цьому період залишиться мінімальним в країнах Євросоюзу. У США падіння внутрішніх цін на листову сталь знизило конкурентоспроможність імпорту в порівнянні з продукцією місцевого виробництва. Внаслідок цього фахівці припускають, що російським і українським постачальникам плоского прокату при укладанні серпневих контрактів доведеться піти на поступки в межах, як мінімум, $ 20 за т.
У той же час, більш серйозний спад виглядає малоймовірним, і не тільки через високі світові ціни на сировину. Ряд компаній планують скоротити в липні-серпні обсяг випуску, щоб не допустити перевиробництва та обвалу цін. В Україну вже йде ремонт на ММК ім.Ілліча, в Росії про зниження рівня завантаження потужностей оголосив Магнітогорський меткомбінат, а в Туреччині збирається призупинити майже на місяць виплавку сталі компанія Colakoglu. Таким чином, постачальники готові до сезонного спаду попиту і не бачать причин, щоб в цей несприятливий період якось форсувати продажу. Навпаки, металурги самі будуть вичікувати у розрахунку на підйом ділової активності наприкінці літа.
Таким чином, близькосхідний ринок плоского прокату в найближчі кілька тижнів має зберегти відносну стабільність. Цінового спаду, швидше за все, все ж не уникнути, але він навряд чи виявиться значним.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9080