Ціни на довгомірний прокат в країнах Близького Сходу дійшли до мінімуму

Ціни на довгомірний прокат в країнах Близького Сходу дійшли до мінімуму

Котирування на арматуру на близькосхідному ринку повернулися на ті позиції, які вони займали до короткочасного підйому цін наприкінці травня - початку червня. Турецькі компанії зменшили ціни до близько $ 705-715 за т FOB, а деякі виробники в перший тиждень липня були готові продавати дану продукцію і по $ 700 за т FOB.
Попит на довгомірний прокат на ринках ряду країн регіону скоротився до мінімуму і, очевидно, вже не відновиться до кінця Рамадану, який завершиться 30 серпня. Це, в першу чергу, відноситься до країн Перської затоки, де рівень активності в будівельній галузі різко впав через дуже спекотної погоди. При цьому, ряд проектів у цих державах планується завершити до початку серпня, так що будівельники зараз воліють витрачати наявні запаси, а не створювати нові.
У Єгипті ринок арматури виявився переповненим внаслідок великих закупівель продукції з Туреччини і СНД в попередні кілька тижнів. Місцева компанія Ezz Steel у зв`язку з цим прийняла рішення не змінювати відпускні ціни в липні, залишивши їх на позначці близько $ 722 за т EXW (без податку). У інших виробників вартість арматури може досягати $ 735-740 за т EXW, проте в будь-якому випадку турецька продукція, пропонована по $ 715-720 за т CFR, не користується особливим попитом.
У Сирії та Ірані негативний вплив на ринок стали надає нестабільність курсів місцевих валют. Через їх відносної слабкості конкурентоспроможність імпортного прокату виявляється низькою. При цьому. В обох країнах будівельна галузь поки знаходиться далеко не в кращому стані, що обмежує попит на прокат.
Тим не менш, металурги дивляться в майбутнє досить оптимістично. За їхніми оцінками, регіональний ринок довгомірного прокату досяг `дна`, за яким може послідувати деяке відновлення. Виробники сталі, як і раніше розраховують на короткочасну хвилю закупівель у другій половині липня, коли регіональні споживачі і дистриб`ютори стануть укладати контракти на вересень. Як очікується, після Рамадана попит на конструкційну сталь має зрости по всьому регіону - насамперед, в Саудівській Аравії, ОАЕ, Ірані та Єгипті. У Каїрі недавно був затверджений держбюджет на 2011/2012 фінансовий рік, в якому фінансування будівельних проектів передбачено збільшити на 16%, до близько $ 8 млрд.
Уже в липні відновилося зростання на турецькому ринку. За даними офіційної статистики, у першому кварталі обсяг робіт у національній будівельної галузі перевищив показники аналогічного періоду попереднього року більш ніж на 12%. Крім того, цього року темпи зростання ВВП в Туреччині, очевидно, будуть найвищими в Європі. Турецькі дистрибутори, пропустивши червень, повернулися на ринок і тим самим сприяли підйому внутрішніх цін на арматуру до близько $ 725-740 за т EXW (без ПДВ). При цьому, в Туреччині в самий найближчий час очікується подорожчання металобрухту. Місцеві металургійні компанії вичерпали велику частину запасів сировини і, судячи з усього, повинні скоро відновити його закупівлі.
Про збільшення кількості замовлень повідомляють в останні дні експортери довгомірного прокату з СНД. Ціни на арматуру для близькосхідних споживачів, на самому початку липня опустилися до близько $ 680 за т FOB, завдяки цьому піднялися до $ 685-695 за т FOB. Продукція, призначена для європейських покупців, при цьому, досягає $ 720-730 за т CFR / DAP кордон.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9092