Регіональна асоціація Eurofer б`є тривогу внаслідок збільшення європейського імпорту стали

Регіональна асоціація Eurofer б`є тривогу внаслідок збільшення європейського імпорту стали

Європейська металургійна асоціація Eurofer у своєму огляді за третій квартал продемонструвала помірно оптимістичний погляд на розвиток регіонального ринку сталі. За оцінками фахівців Eurofer, цього року зростання ВВП в ЄС-27 складе всього 1,8%, приватне споживання збільшиться на 0,9%, а державні витрати - тільки на 0,1%, але за рахунок розширення інвестицій (ефект відкладеного на час кризи попиту) і експорту машин і устаткування споживання сталевої продукції в Євросоюзі в поточному році зросте на 6,5%. Таким чином, в Eurofer вважають настання нової хвилі економічної кризи малоймовірним, хоча і визнають, що регіон на протязі, як мінімум, 2011-2012 років буде знаходиться в стані стагнації.
Правда, при цьому, основне розширення реального і видимого споживання довелося на перший квартал поточного року. У третьому кварталі темпи зростання скоротяться до 3,8% в порівнянні з аналогічним періодом попереднього року, та так і залишаться відносно низькими (не більше 4,5%) протягом наступних півтора років. Видимий попит додасть близько 7,7% в поточному році, але в 2012-тому цей показник зменшиться до 3,5%.
У зв`язку з цим в Eurofer б`ють тривогу з приводу швидкого збільшення обсягів імпорту сталевої продукції. Через різкого спаду на Близькому Сході і надлишку пропозиції в країнах Східної Азії Європа представляється багатьом виробникам найбільш оптимальним ринком збуту. У першому кварталі поточного року постачання сталевої продукції в країни Євросоюзу з-за меж ЄС виявилися на 43% більше, ніж у той же період попереднього року, а в другому - на 29%. Щомісячний обсяг імпорту склав за перше півріччя трохи менше 2,7 млн. т сталевої продукції на місяць. Причому, закупівля плоского прокату європейськими компаніями збільшилися на 53%, а довгомірного - на 19% (втім, імпорт арматури скоротився на 20%). За підсумками поточного року Eurofer прогнозує 26%-ве зростання імпорту.
За даними асоціації, майже 60% поставок стали в Європу припадає на Росію й Україну, однак нарощують продажі також Китай, Бразилія і особливо Туреччина. Як вважає керівництво Eurofer, для стабілізації регіонального ринку життєво важливо поставити бар`єр на шляху гарячекатаних рулонів з Китаю, Росії і Туреччини. Втім, як зазначає Eurofer, порушити антидемпінгове розслідування буде просто тільки проти Китаю. З Росією і Туреччиною ЄС має двосторонні угоди про вільну торгівлю, так що вводити санкції проти місцевих компаній буде на порядок важче.
Тим часом, європейський ринок сталі вступив в пору літнього спаду ділової активності. Більша частина угод укладається з вересневої продукцією, у зв`язку з чим європейські компанії, які не встигли розпродати липневий і серпневий матеріал, відчувають певні проблеми. Вартість гарячекатаних рулонів на місцевому ринку варіює між 520 і 540 євро за т EXW, хоча, за словами трейдерів, при укладанні контрактів вересневих можливі знижки у розмірі до 20 євро за т.
Імпорт, дійсно, становить серйозну конкуренцію для європейських виробників. Гарячий прокат з України та Індії пропонується в країнах Південної Європи на рівні 520-535 євро за т CFR, а продукція з Китаю, Росії і Туреччини котирується на рівні близько 540 євро за т CFR. Крім того, британські трейдери повідомляють про появу в країні дешевого американського гарячого прокату вартістю всього лише по 500-510 євро за т CFR.
Як вважають аналітики, у найближчі кілька тижнів ціни на плоский прокат в європейських країнах будуть відносно стабільними, з легкої тенденцією до зниження. Але якщо восени не станеться очікуваного розширення попиту, ринок може просто обвалитися через надлишок пропозиції.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9100