Ціни на заготовки в країнах Близького Сходу пішли вгору

Ціни на заготовки в країнах Близького Сходу пішли вгору

Після нетривалої паузи близькосхідний ринок довгомірного прокату знову почав рухатися. Багато кінцеві споживачі, дистриб`ютори та прокатні компанії приступили до закупівель арматури і заготовок, щоб забезпечити надходження цієї продукції безпосередньо після Рамадана, тобто на початку вересня. Деякі компанії зацікавлені, втім, і в негайної поставки продукції, оскільки вичерпали свої запаси раніше, ніж передбачали.
Хоча активність в регіональній будівельної галузі не надто велика, деякі ринки виглядають дуже жвавими. До таких ринків належить, перш за все, турецький, де в останні дні ціни знову пішли на підйом. Турецькі металургійні компанії, скаржачись на прийдешнє подорожчання металобрухту, який, за деякими даними, може злетіти найближчим часом до $ 500 за т CFR, накрутили внутрішні ціни на арматуру до $ 735-755 за т EXW (без ПДВ), а на заготовки - до $ 695 -705 за т EXW. Експортні котирування на напівфабрикати досягли $ 690-700 за т FOB.
Це подорожчання було сприйнято виробниками заготовок в СНД як сигнал до дії. Липневу продукцію до кінця першого тижня місяця продали практично все, а ціни по серпневим контрактами підскочили від колишніх $ 640-660 до $ 675-685 за т FOB. Багато споживачів вважають ці ціни завищеними, проте трейдери повідомляють про значний інтерес з боку покупців в Туреччині та Ірані. Вартість конструкційної сталі на іранському ринку на початку липня пішла вгору, так що місцеві прокатні компанії знову готові купувати заготовки і платити за них досить дорого.
Судячи з усього, найближчим часом виробники заготовок навряд чи зможуть розраховувати на великі обсяги продажів. Так, що виставляються ними котирування завідомо високі для таких країн як Єгипет, Саудівська Аравія та ОАЕ, де внутрішні ціни на заготовки зараз знаходяться в межах $ 720-760 за т EXW і, очевидно, залишаться в цьому інтервалі, як мінімум, до кінця місяця. У країнах Перської затоки можливе посилення конкуренції з боку японських і корейських постачальників, які останнім часом були змушені опустити ціни на заготовки до $ 630-650 за т FOB через слабкий попит з боку прокатників у В`єтнамі (з цієї країни напівфабрикати зараз реекспортуються) та інших країнах Південно-Східної Азії.
Проте, позиції експортерів заготовок можна назвати досить міцними. Обсяг пропозиції по серпневим контрактами щодо обмежений, причому, деякі компанії вже встигли розпродати більшу частину своєї продукції. У той же час, попит досить високий. Близькосхідні дистрибутори і прокатники протягом останніх місяців старанно скорочували запаси і в результаті залишилися фактично з порожніми складами, які вони прагнуть поповнити до настання Рамадана 1 серпня. При цьому, якщо в країнах Перської затоки можна знайти відносно недорогу восточноазиатскую продукцію, то в Середземномор`ї продукції, яка б коштувала менше СНДівських, просто немає.
Нарешті, дуже важливе, можна сказати, вирішальний вплив на заготовки надає ринок Туреччини, де, по-перше будівельна галузь на підйомі, а, по-друге з дня на день очікується різке подорожчання металобрухту. Постачальники ж напівфабрикатів з СНД орієнтуються, насамперед, на експортні котирування на турецьку арматуру, які в даний час досягли $ 735-745 за т FOB незважаючи на обмежений попит.
Тому можна припустити, що в найближчі два-три тижні вартість заготовок на близькосхідному ринку залишиться на високому рівні. Щодо вересневих контрактів ситуація більш суперечлива. З одного боку, регіональні прокатники будуть закуповувати досить великі обсяги напівфабрикатів з доставкою після Рамадана. З іншого, якщо реальне споживання сталевої продукції в регіоні залишиться таким же слабким, як і в першому півріччі, ринок швидко переповниться, і після поповнення запасів покупці знову залишать його на два-три місяці. Так що, навіть в період `мертвого сезону` в серпні всім учасникам ринку необхідно буде ретельно відстежувати економічну і політичну ситуацію, причому, не тільки на Близькому Сході, а й у світі в цілому.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9106