Ціни на плоский прокат в США продовжують знижуватися

Ціни на плоский прокат в США продовжують знижуватися

Спад на американському ринку сталі триває ось уже більше двох місяців поспіль, причому, металургам так поки і не вдається досягти стабілізації. На початку липня виробники сталі знизили офіційні спотові ціни на гарячий прокат до близько $ 810-830 за метричну т EXW, але, за словами трейдерів, реальні угоди здійснюються зі знижками в межах $ 30-40 за т. Термін поставки цієї продукції не перевищує двох-трьох тижнів, що свідчить про наявність значних надлишків у виробників.
Найбільш очевидна причина слабкості американського ринку полягає в надлишку пропозиції. Компанія RG Steel в червні відновила випуск гарячекатаних рулонів на заводі Sparrows Point потужністю близько 3,6 млн. метричних тонн на рік, збільшили поставки на внутрішній ринок компанії Severstal North America і ThyssenKrupp (зі свого нового заводу в штаті Алабама). При цьому, інші гравці поки не наважуються істотно скорочувати обсяг виробництва, побоюючись втрати частки ринку. Мабуть, можна сказати, що американські металурги в останні кілька тижнів ведуть цінову війну - з усіма випливаючими наслідками. Найбільш агресивно, при цьому, поводиться RG Steel, за деякими даними, готова пропонувати гарячекатані рулони дешевше $ 700 за коротку т ($ 772 за метричну т) EXW.
Однак спад на американському ринку сталі має і інші складові. Темпи зростання економіки країни знизилися в другому кварталі і тепер навряд чи знову зростуть у доступному для огляду майбутньому. Прогрес найближчим часом очікується тільки в автомобілебудуванні. Японські компанії Toyota і Honda восени планують відновити повне завантаження потужностей на своїх заводах в США. Втім, американський автомобільний ринок стагнує. За офіційними даними, продажі легкових машин в червні практично не змінилися в порівнянні з попереднім місяцем.
Негативний вплив на ринок продовжує надавати конфлікт між президентською адміністрацією та Конгресом щодо підвищення межі державного боргу. Обидві сторони згодні з тим, що витрати державного бюджету необхідно скорочувати. При цьому, називаються цифри близько $ 2,4 трлн. на найближче десятиліття. Проте політики не можуть домовитися про те, які саме витрати необхідно секвеструвати і наскільки, а також чи повинно зменшення витрат супроводжуватися збільшенням бюджетних доходів за рахунок підвищення податків. Ніякого компромісу в даній області поки не проглядається, а тим часом до 2 серпня, коли Конгрес повинен дати добро на розширення державного боргу (альтернативний варіант - припинення фінансування ряду державних програм) залишається не так вже й багато часу.
В результаті, хоча переповнення внутрішнього ринку спостерігається, насамперед, у секторі гарячого прокату, ціни падають на всі категорії листової сталі. Так, базові ціни на оцинковану сталь вперше з січня скоротилися до менш ніж $ 1000 за метричну т EXW, а холоднокатані рулони пропонуються по $ 890-930 за т EXW. Подешевшала навіть товстолистова сталь, яка в останні місяці зберігала стабільність завдяки підвищеному попиту з боку машинобудівників, трубопрокатників та енергетиків. За даними американських трейдерів, вартість продукції А36 зменшилася від близько $ 1200 за метричну т EXW у травні-червні до близько $ 1130-1150 за т EXW у даний час.
Всупереч очікуванням дистриб`ютори і кінцеві споживачі утримуються від укладення контрактів на вересень незважаючи на низький рівень запасів. Покупці вичікують, вважаючи, що ціни можуть ще опуститися. Підстави для таких очікувань у них є. Найближчим часом нові потужності з випуску листової сталі повинні ввести в дію компанії Nucor і Severstal NA, так що надлишок пропозиції тільки посилиться. Крім того, не передбачається поки і істотне поліпшення в національній економіці.
Падіння цін на плоский прокат у США в значній мірі паралізувало імпорт цієї продукції. Навіть російські гарячекатані рулони, що котируються на рівні $ 750-765 за т CFR, практично втратили перевагу перед продукцією національного виробництва. Китайська і індійська оцинковка все ще стоїть на $ 80-110 за т дешевше американської, але покупці неохоче укладають угоди через тривалі терміни доставки. Зате деякі американські компанії почали самі виявляти активність на зовнішніх ринках, пропонуючи гарячекатані рулони не тільки в країни Латинської Америки, але і до Європи за ціною нижче $ 700 за метричну т FOB.
Судячи з усього, американський ринок сталі ще не досяг `дна`. Деякі трейдери вважають, що крайня точка спаду буде досягнута на позначці близько $ 750 за метричну т EXW для гарячекатаних рулонів, інші не виключають падіння до менше $ 700 за т EXW, але майже всі згодні з тим, що плоский прокат в США буде дешевшати, по меншій мірі, до середини серпня.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9111