Ціни на арматуру в країнах Близького Сходу стабілізувалися

Ціни на арматуру в країнах Близького Сходу стабілізувалися

Постачальники арматури в країнах Близького Сходу в першій половині липня все-таки дочекалися бажаного росту купівельної активності. Дистрибуторські компанії з Сирії та Лівану, Іраку та Ірану, країн Перської затоки і Північної Африки приступили до закупівель продукції з поставкою в кінці серпня або на початку вересня, після завершення Рамадану.
Мабуть, найбільша активність спостерігалася в Іраку, де восени цього року очікується початок низки великих будівельних проектів. Зокрема, уряд профінансував будівництво близько мільйона житлових будинків, для чого вже укладені контракти з низкою іноземних компаній. Вартість арматури в країні, в червні становила менше $ 780 за т CPT Багдад, до середини липня досягла $ 810-820 за т CPT для продукції українського виробництва.
В цілому виробники довгомірного прокату з СНД змогли підняти котирування на арматуру для покупців в країнах Африки і Близького Сходу до $ 710-720 за т FOB, а нові пропозиції надходять з розрахунку до $ 730 за т FOB. Вартість катанки будівельного призначення досягла $ 740-750 за т FOB.
Турецькі металурги скористалися, перш за все, новим підйомом на національному ринку, піднявши внутрішні ціни на арматуру до $ 750-770 за т EXW (без ПДВ). На експорт турецька продукція пропонується по $ 730-740 за т FOB або $ 740-745 за т CFR до країн Перської затоки. Поки угоди на цих умовах готові укладати, головним чином, покупці з Іраку, Ірану та країн Леванту. У Саудівській Аравії і ОАЕ покупці, як і раніше віддають перевагу продукції місцевого або катарського виробництва, яка, як правило, дешевше турецької (з урахуванням 5%-го мита на останню).
З початком другої половини липня попит на регіональному ринку дещо зменшився. Багато покупців вважають нинішні котирування завищеними. Ряд компаній сподіваються, що в найближчому майбутньому ціни дещо знизяться, і тоді вони зможуть укласти контракти на вересень. Однак, судячи з усього, не дивлячись на наближається Рамадан, до якого залишилося менше двох тижнів, значне здешевлення довгомірного прокату на Близькому Сході виглядає малоймовірним. Ринок покупця, що існував протягом декількох місяців, схоже, перетворюється на ринок продавця.
За оцінками експертів, після Рамадана активність в регіональній будівельної галузі зросте. Це, насамперед, стосується таких країн як Ірак, Іран, Сирія, Єгипет, де в першому півріччі великий вплив на економіку надавали негативні політичні чинники. Зараз обстановка в регіоні поступово нормалізується. Опір Лівії, вже п`ять місяців витримує бомбардування західної коаліції, і твердість сирійського керівництва охолодило запал всіх прихильників `кольорових` революцій у країнах Близького Сходу. Як очікується, восени цього року бізнес в більшості держав регіону має прийти в норму.
Підвищенню цін має сприяти і те, що більшість близькосхідних дистрибуторських компаній у першому півріччі мінімізували складські запаси. У результаті в даний час їх резерви обмежені, так що в найближчі кілька тижнів їм так чи інакше доведеться приступити до закупівель. Нарешті, вплив на вартість довгомірного прокату в регіоні надає ринок металобрухту, який теж не збирається дешевшати.
Можливо, в кінці липня або початку серпня експортери арматури з СНД і Туреччини трохи знизять ціни внаслідок настання Рамадана. Але незабаром у них повинна буде з`явитися можливість для реваншу.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9134