Перший проект аутсорсингу технічних газів в Україні
Фото МЕТІНВЕСТ

Перший проект аутсорсингу технічних газів в Україні

На `Єнакіївському металургійному заводі` (ЄМЗ) планується запустити перший в історії України проект аутсорсингу технічних газів. Для покриття власних потреб в кисні, азоті і аргоні буде залучена французька компанія Air Liquide. Чи приживеться в Україні ця, досить поширена у всьому світі форма співпраці, покаже час.

Передісторія

Повітророзподільні установки (ПРУ) використовуються для виробництва технічного кисню і є невід`ємною складовою технологічних процесів у чорній металургії. В Україні більшість ПРУ встановлювалися ще в радянські часи, і до теперішнього часу давно вже виробили свій ресурс, морально і фізично застаріли. Жорстка конкуренція на ринку чорних металів спонукає металургів модернізувати застарілі ПРУ або здійснювати будівництво нових установок, що, природно, більш затратно.
За минуле десятиліття багатьом українським метзаводам вдалося домогтися значних успіхів на цьому напрямі. Однак найчастіше здійснювалася лише модернізація ПРУ, що відпрацювали свій ресурс. З таких найбільш `помітних` проектів минулого десятиліття можна відзначити глибоку модернізацію ПРУ Кар-30 № 7 на `Кріворожствлі` (тепер - ПАТ `Арселор Міттал Кривий Ріг`) в 2004 році, коли на установці було замінено практично все обладнання. Загальна вартість робіт склала 94 млн. грн. - Більш $ 18 млн. за курсом на той час.
Природно, будівництво нового виробництва розділення повітря - найбільш витратний і складний у реалізації проект, який під силу не всім діючим металургійним підприємствам. Тим не менше, тільки в період 2006-2009 років в українській металургії було побудовано до 8 нових ПРУ. Три з них були закуплені у російського `Кріогенмаша` - ПРУ АКАР 40/35 на ПАТ `Арселор Міттал Кривий Ріг` і ВАТ `Дніпровський металургійний комбінат ім. Дзержинського`, і ПРУ КтА-40/30 на ПАТ `Алчевський металургійний комбінат`, всі установки продуктивністю 40 тис. куб. м на годину. Поставку п`яти інших ПРУ продуктивністю 60 тис. куб. м на годину - по одній на `Азовсталь`, `Запоріжсталь`, ММК ім. Ілліча і дві на Алчевський меткомбінат - здійснила французька компанія Аir Liquide.
На жаль, криза внесла свої поправки в розвиток галузі: з 2009 року на меткомбінатах не була зведена жодна нова ПРУ. В даний час будівництво нових повітророзподільних установок як за рахунок власних, так і за рахунок позикових коштів не завжди економічно виправдано. А нескінченна реконструкція працюючих по 40 років радянських ПРУ - теж не вихід. Металурги стали придивлятися до досвіду розвинених країн.

Промисловий аутсорсинг

В даний час в усьому світі широко використовуються т. зв. on-site-проекти, що дозволяють пререпоручить обслуговування допоміжного виробництва (яким, зокрема, є виробництво розділення повітря для металургії) стороннім спеціалізованим організаціям. Схема роботи в даному випадку полягає в будівництві на території основного об`єкта виробництва технічних газів, які потім продаються споживачу за погодженими цінами на довгостроковій основі. Таким чином, підприємство-споживач оплачує лише обсяг спожитого газу, як це зазвичай відбувається при купівлі електроенергії або природного газу. У разі ж недостатнього попиту компанія-аутсорсер продає надлишок газів іншим підприємствам, але при скороченні споживання значно нижче встановленого договором рівня (звичайно це 60-70%) отримує компенсаційні виплати - використовується принцип take-or-pay.
Всі витрати на виробництво, монтаж, обслуговування і ремонт обладнання лягають на плечі компанії-аутсорсера, що досить вигідно для основного споживача, який лише забезпечує спеціалізоване підприємство землею та інженерною інфраструктурою, не претендуючи на право володіння обладнанням і лише купуючи вироблену продукцію.
Крім економічної вигоди, передача частини допоміжного виробничого процесу спеціалізованим підприємствам підвищує безпеку і надійність постачання основного виробництва (зокрема, технічними газами). Адже для компанії-ауторсера даний процес є основним, вона краще знайома з технологічними особливостями свого обладнання і в стані оптимізувати капітальні та операційні витрати при максимальному дотриманні пунктів договору, гарантуючи безвідмовні постачання тривалий час.
Сьогодні серед найбільш відомих у світі підприємств, що спеціалізуються на розділенні повітря, можна виділити французьку Air Liquide, німецьку Linde Group, американську Air Products і російський `Кріогенмаш`.

Наш перший досвід

В Україні першою застосувати світовий досвід у галузі аутсорсингу технічних газів на металургійних підприємствах зважилася група `Метінвест`, обравши своїм партнером Air Liquide. Ще в минулому році представники обох компаній презентували спільний проект `Співпраця з постачання технічними газами на основі аутсорсингу ЄМЗ і `Азовсталі`. Проектом передбачалася заміна старих повітророзподільних установок російського виробництва і збільшення обсягів вироблених газів за рахунок будівництва по одній новій установці на ЄМЗ і `Азовсталі` (з перспективою будівництва другої ПРУ на `Азовсталі`) на умовах аутсорсингу. Але лише через рік плани потихеньку почали втілюватися в життя.
Наприкінці червня поточного року Європейський банк реконструкції та розвитку заявив про надання кредиту в розмірі 85 млн. євро ТОВ `Air Liquide Україна` на будівництво нової ПРУ на території `Єнакіївського металургійного заводу`. А 20 червня 2011 року між `Метінвестом` і Air Liquide було підписано відповідну довгострокову угоду. Згідно з поточними домовленостями, Air Liquide є власником побудованої нею ПРУ і поставлятиме технічні гази на ЄМЗ і інші українські підприємства на умовах аутсорсингу.
Проектна потужність нової установки досягає 1700 тонн кисню, азоту та аргону в добу. Проектуванням, будівництвом і експлуатацією повністю займеться Air Liquide. Введення в експлуатацію заплановано на середину 2014 року. Загальні інвестиції в будівництво складуть близько 100 млн. євро.
Примітно, що проектом передбачається використання найкращою в галузі технології виробництва кисню під високим тиском. У порівнянні з досить поширеною в Україну та СНД технологією повітрерозділення під низьким тиском, дана технологія дозволяє значно знизити споживання енергії та скоротити викиди парникових газів.
Співпраця Air Liquide з `Метінвестом` - перший, але, швидше за все, далеко не останній, досвід у галузі аутсорсингу технічних газів в Україні. Французи вважають її досить перспективним ринком технічних газів і планують реалізувати ще як мінімум 4 аналогічних проекти з найбільшими українськими меткомбінатами.

Ольга Фоміна
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9147