У найближчі місяці в Туреччині може виникнути перевиробництво гарячого прокату

У найближчі місяці в Туреччині може виникнути перевиробництво гарячого прокату

Зараз, за ​​лічені дні до Рамадану, ділова активність у країнах Близького Сходу знаходиться на мінімальному рівні і навряд чи зросте до середини серпня. Втім, і протягом більшої частину липня попит на плоский прокат з боку дистриб`юторів та кінцевих споживачів в регіоні був дуже низьким. Інтерес до гарячекатаних рулонів виявляли, в основному, виробники труб. Як правило, торгові компанії намагалися не створювати запасів і набували продукцію невеликими партіями.
Дещо великим попитом у порівнянні з іншими видами плоского прокату користувалася тільки товстолистова сталь, що обумовлювало цінову стабільність цієї продукції. У другій половині липня вартість українського комерційного товстого листа становила близько $ 760 за т FOB.
У той же час, російським та українським виробникам гарячекатаних рулонів довелося піти на поступки при укладанні серпневих контрактів. Проблема постачальників полягала в тому, що попит був незначним з боку практично всіх основних споживачів на Близькому Сході, в Європі, Латинській Америці і США. Тим не менш, завдяки обмеженому обсягу пропозиції і наявності великого числа покупців, нехай і купували, як правило, невеликі партії, металургам вдалося обійтися порівняно невеликими втратами. Вартість російських і українських гарячекатаних рулонів встановилася в інтервалі $ 660-700 за т FOB. При цьому, деякі компанії вже повністю розпродали свою серпневу продукцію.
Очікування виробників на вересень можна назвати досить сприятливими. Споживачі пішли на `канікули` з не заповненими складами, значить ближче до початку осені їм доведеться відновити закупівлі, причому, особливої ​​можливості для проведення вичікувальної політики у них не буде. Це створює умови для підвищення котирувань, щонайменше, на $ 10-20 за т. Домогтися більшого буде важко через зростання конкуренції з боку постачальників з Індії та країн Далекого Сходу. В кінці липня індійські, корейські, китайські та японські компанії пропонували гарячекатані рулони в країни Перської затоки та Середземномор`я всього по $ 720-750 за т CFR.
Однак існуюча відносна стабільність на ринку Близького Сходу може бути порушена Туреччиною. За останній рік виробництво плоского прокату в країні зросло більш ніж на 50% внаслідок введення в дію ряду нових підприємств. У найближчі місяці розгорнути випуск гарячого прокату, зокрема, планує MMK-Atakas, чиї потужності досягають 2,3 млн. т на рік, а також завод Borcelik, де до жовтня має бути повернена до ладу бездействовавшие доменна піч на 1,2 млн. т на рік. За словами турецьких фахівців, ці потужності є надлишковими, так що ринок знаходиться під загрозою перевиробництва.
На початку цього року турецькі компанії активно скидали надлишки гарячого прокату на зовнішні ринки, перш за все, до Італії і Балканські країни. Але в даний час такої можливості у них немає. Попит на плоский прокат з боку європейських компаній різко скоротився і, на думку експертів, не відновиться у повній мірі восени. Серйозні економічні проблеми, при цьому, можуть виникнути в Італії, яка є найбільшим покупцем турецьких гарячекатаних рулонів. Немає особливої ​​надії і на пробудження інтересу до турецької сталевої продукції в країнах Близького Сходу.
Наприкінці липня внутрішні ціни на гарячекатані рулони в Туреччині перебували на рівні $ 730-750 за т EXW (без ПДВ) при постачанні в серпні-вересні. Незважаючи на падіння попиту виробники утримують ціни на постійному рівні. Експортні ціни знаходяться на рівні $ 710-740 за т FOB. Імпорт гарячого прокату в Туреччину практично призупинився. У нинішніх умовах інтерес викликають тільки пропозиції з постачання штрипса по $ 700 за т CFR і менше. Покупці не поспішають, розраховуючи на падіння цін в серпні-вересні. При цьому, на думку деяких фахівців, восени турецькому ринку гарячого прокату загрожує справжній обвал з падінням цін на десятки доларів за тонну.
В принципі, турецькі компанії навряд чи зможуть обрушити поставками дешевої продукції весь регіональний ринок. В останні місяці плоский прокат з Туреччини вирушав, головним чином, до Європи, і швидко знайти альтернативні можливості для збуту буде, очевидно, нелегко. Можливо, металургам в підсумку доведеться скорочувати випуск. Тим не менш, російським та українським компаніям необхідно враховувати ненульову ймовірність різкого підвищення агресивності турецьких експортерів гарячекатаних рулонів у серпні-жовтні поточного року і бути до цього готовим.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9153