У найближчі місяці в Туреччині може виникнути перевиробництво гарячого прокату

У найближчі місяці в Туреччині може виникнути перевиробництво гарячого прокату

Східноазіатський ринок плоского прокату вже більше трьох місяців перебуває в депресивному стані. Металургійні компанії регулярно скаржаться на недостатній попит, ціни повзуть вниз, а очікування учасників ринку залишаються стабільно песимістичними.
Мабуть, насправді говорити про недостатній обсяг споживання сталевої продукції в регіоні не зовсім коректно. Так, безумовно, Японія досі не оговталася від удару, нанесеного землетрусом 11 березня, автомобільна промисловість ще повністю не відновилася, в економіці В`єтнаму, одного з найбільших імпортерів сталі на Далекому Сході, спостерігаються кризові явища, а Корея і Тайвань переживають спад, викликаний скороченням попиту на їх продукцію на споживчому ринку США і Європи. Тим не менше, у порівнянні, наприклад, з Європою чи Близьким Сходом ситуація у Східній Азії виглядає відносно благополучною.
Проблема регіональних металургів полягає не в нестачі попиту, а в надлишку пропозиції. Особливо яскраво це виявляється в Кореї, де в минулому році відбулося значне розширення сталеплавильних і прокатних потужностей. Зокрема, обсяг випуску суднобудівної товстолистовий сталі збільшився на 5 млн. т, до 12,8 млн. т на рік. Незважаючи на підйом в національній суднобудівної галузі вона не в змозі `переварити` це кількість продукції, у результаті чого корейські компанії намагаються відправити її надлишки на експорт. Однак з тією ж проблемою стикаються виробники товстого листа з Японії і Китаю, традиційно орієнтуються на корейський ринок. В результаті вартість даної продукції в регіоні скоротилася до близько $ 770-780 за т CFR у порівнянні з майже $ 900 за т CFR в березні поточного року.
Аналогічна картина і на регіональному ринку гарячекатаних рулонів. Корея в першому півріччі поточного року збільшила експорт даної продукції майже на 50%, до близько 2,5 млн. т. При цьому, свої позиції на регіональному ринку прагнуть зберегти конкуренти з Японії, Китаю, Тайваню. Наприкінці липня спотові ціни на гарячий прокат з цих країн зменшилися до близько $ 680-700 за т FOB, а контракти на серпень були укладені японськими й корейськими виробниками з розрахунку $ 700-730 за т CFR при поставках в країни Перської затоки та Латинської Америки. Індонезійська Krakatau Steel внаслідок високої конкуренції з-за кордону знизила внутрішні котирування на гарячий прокат до найнижчого рівня за останні три роки.
До $ 730-750 за т FOB впали регіональні ціни на холоднокатані рулони, попит на які скоротився найбільшою мірою через кризу в автомобілебудуванні. Деякі виробники заявляють, що змушені продавати холодний прокат нижче собівартості, причому, його не хочуть брати. У другій половині липня більшість споживачів цієї продукції заявляли про наявність, щонайменше, двомісячних запасів.
Тим не менше, регіональні металурги заявляють, що вже бачать світло в кінці тунелю. На їхню думку, депресія на східноазіатському ринку плоского прокату триватиме до середини серпня, але потім попит почне відновлюватися. Основні надії пов`язуються з автомобільною промисловістю, яка восени повинна повернутися на плановий режим, а також з пожвавленням ринку побутової техніки в кінці року. Крім того, споживачі і дистриб`ютори, влітку намагались підтримувати запаси на мінімальному рівні, з наближенням осені, як очікуються, стануть їх збільшувати, скориставшись можливістю закупитися дешевою продукцією.
Крім цього, деякі компанії в липні скоротили обсяг випуску і мають намір продовжувати цю політику в серпні. Перш за все, це відноситься до виробників товстолистовий сталі в Кореї. Та й в Китаї, за даними національної металургійної асоціації CISA, в першу декаду липня обсяг виплавки сталі зменшився більш ніж на 3% в порівнянні з аналогічним періодом місячної давності.
В цілому в Китаї ринкова ситуація більш сприятлива, ніж в інших країнах Східної Азії. Внутрішні ціни в останні кілька тижнів повільно піднімаються, в першу чергу, завдяки підйому в будівельній галузі. У другій половині липня зросли і експортні котирування. Вартість гаряче- і холоднокатаних рулонів за останні два тижні додала близько $ 10-20 за т, дійшовши до $ 690-710 і $ 740-750 за т FOB відповідно. В кінці місяця подорожчала до $ 700-710 за т FOB і комерційна товстолистова сталь. Ряд виробників цієї продукції зупиняють в серпні свої потужності для проведення ремонтів і припиняють експортні операції.
Нинішня поступливість східно металургів пояснюється, в основному, тим, що вони поки так і не змогли укласти контракти на поставку більшої частини своєї продукції в серпні, а деякі виробники мають непродані липневі залишки. Але на вересень далекосхідні сталеливарні компанії, очевидно, спробують запропонувати більш високі ціни.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9165