Ціни на сталеву продукцію в Китаї продовжують підніматися

Ціни на сталеву продукцію в Китаї продовжують підніматися

Падіння курсів цінних паперів після підвищення граничного рівня американського державного боргу і чергове загострення на європейському фінансовому ринку не могли не вплинути на Китай, чия економіка значною мірою `зав`язана` на експорт у західні країни. Котирування на китайському біржовому ринку сталі, неспішно піднімалися протягом декількох тижнів поспіль, у понеділок, 8 серпня, дружно просіли. Тим не менш, китайські аналітики поки зберігають оптимізм, вважаючи цей спад короткочасним явищем. На їхню думку, найближчим часом зростання цін на сталеву продукцію в країні має поновитися.
Збільшення вартості прокату в Китаї, що спостерігалося протягом усього липня, пояснювалося декількома причинами. Перш за все, ринок сталі отримав підтримку від держави, яка приступив до реалізації широкомасштабних програм в галузі житлового будівництва та водного господарства. В результаті на початку серпня середній рівень ринкових цін на арматуру досяг в країні найвищого рівня з осені 2008 року - більше 5000 юанів ($ 777) за т з металобази.
На ринку плоского прокату вплив цього фактора було скромнішим. Втім, арматура в Китаї стабільно перевищує в ціні гарячекатані рулони з травня поточного року. Неквапливому підвищення цін на листову сталь більше сприяли низький рівень складських запасів, щодо постійний рівень закупівель від кінцевих споживачів, а також подорожчання сировини. До кінця першого тижня серпня вартість залізної руди при постачанні до Китаю піднялася до $ 186-188 за т CFR для 63,5%-ного індійського концентрату.
Нарешті, в липні китайські компанії все-таки вжили заходів щодо недопущення надлишку пропозиції. За даними національної металургійної асоціації CISA, минулого місяця середньоденна виплавка сталі скоротилася до 1,94 млн. т в день, трохи зменшившись порівняно з червнем. При цьому, якщо виробники більш затребуваного довгомірного прокату використовують своє обладнання на повну потужність, то в секторах гарячекатаних рулонів і товстолистової сталі рівень завантаження впав до 50-70%. Багато заводів в липні-серпні зупинили прокатні стани для проведення ремонтів.
З другої половини липня китайські компанії поступово збільшували і експортні котирування, дочекавшись розширення попиту з боку покупців в Кореї, Японії та деяких країнах Південно-Східної Азії. Ціни на гарячекатані рулони по вересневих контрактами виросли на початку серпня до $ 705-715 за т FOB, додавши більше $ 30 за т в порівнянні з першою половиною липня. Приблизно, цього ж рівня досягла і комерційна товстолистова сталь. Найбільше ж значно додала в ціні оцинкована сталь: від $ 760-780 за т FOB в крайній точці спаду на початку липня до $ 830-850 за т FOB.
Очевидно, що китайські компанії не збиралися на цьому зупинятися, розраховуючи на ще більш істотний підйом у вересні. Однак зараз у зв`язку з останніми подіями в США і Європі новий зліт цін вже виглядає проблематичним. Цілком імовірно, що в середині серпня китайським компаніям доведеться знову знизити експортні котирування, а всередині країни повільне підвищення може змінитися таким же неквапливим відступом.
В цілому багато китайські експерти вважають, що в другому півріччі національна сталеливарна галузь продемонструє дещо гірші результати, ніж у першому. Крім погіршення експортної кон`юнктури, свою роль може зіграти і продовження жорсткої фінансової політики всередині країни. Вже зараз багато невеликих китайських компаній скаржаться на скрутний доступ до кредитів. На думку фахівців, саме через це багато дистриб`юторів не мають можливості збільшувати складські запаси, а кінцеві споживачі купляють прокат тільки для поточного використання.
За прогнозами CISA, всього в 2011 році в країні буде виплавлено 690-700 млн. т сталі (в першому півріччі було 352,8 млн. т), тобто на 10-11,5% більше, ніж у минулому році, а експорт додасть близько 5,7%, досягнувши близько 45 млн. т (у першому півріччі - 24,3 млн. т). Таким чином, експертні асоціації пророкують на найближчі місяці деяке уповільнення зростання за обома показниками.
Тим не менш, поки на китайському ринку сталі не помітно ніяких ознак можливого різкого падіння цін. Поки національні металургійні компанії налаштовані на подальше підвищення, і для зміни курсу їм будуть потрібні дуже вагомі причини.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9206