Ціни на заготовки на Близькому Сході досягли максимального значення за останні 20 місяців

Ціни на заготовки на Близькому Сході досягли максимального значення за останні 20 місяців

На близькосхідному ринку довгомірного прокату продовжується підйом. Попит на деяких національних ринках прийняв ажіотажний характер, що в поєднанні з обмеженим обсягом пропозиції дало постачальникам можливість накрутити ціни до самого високого рівня з вересня 2008 року.
Вартість заготовок виробництва СНД в останній тиждень варіювала від $ 670 до майже $ 700 за т FOB, хоча, за словами трейдерів, більша частина угод укладалася в проміжку від $ 680 до $ 690 за т FOB. Торгівля йшла, по здебільшого липневій продукції, хоча деякі компанії вже почали виставляти пропозиції на серпень. Обсяг продажів був відносно низьким, але це пояснювалося, здебільшого, прагненням деяких експортерів `притримати` товар у розрахунку на подальше його подорожчання.
Підйом в регіоні відбувається, насамперед, за рахунок Туреччини, де будівельна галузь знаходиться на підйомі, а на ринку спостерігається дефіцит сталевої продукції. Практична відсутність купівельної активності в квітні обернулося тим, що дистриб`ютори і кінцеві споживачі зустріли початок літа з порожніми складами. Зараз їм доводиться розплачуватися (у всіх сенсах) за цю політику.
Більшість місцевих компаній розпродали всю липневу арматуру, а деякі забезпечені замовленнями і на серпень. При цьому, через підвищений попит і високі ціни на готовий прокат заводи пропонують на продаж лише невеликі обсяги заготівель. Вартість напівфабрикатів на внутрішньому ринку перевищила у низки постачальників $ 710 за т EXW (без ПДВ), а експортні котирування вийшли на рівень $ 690-700 за т FOB.
Проте за межами Туреччини покупців на дорогу довгомірну продукцію небагато. Підвищену активність виявляють на ринку напівфабрикатів єгипетські компанії, які поки що можуть дозволити собі ціни до $ 700 за т CFR через дорожнечу довгомірного прокату. У той же час, іранські покупці, закупивши в кінці травня - початку червня досить значні обсяги заготівель по $ 650-655 за т FOB, надалі покинули ринок. Постачальники, правда, розраховують на їх швидке повернення і готують ціни на рівні близько $ 680 за т FOB, але реалізувати це підвищення буде складно, оскільки іранський уряд адміністративними методами обмежує внутрішні котирування на арматуру.
Аналогічна ситуація складається в Саудівській Аравії. Вартість заготовок з Туреччини та СНД підскочила на місцевому ринку до $ 730-735 за т CFR, але це занадто дорого для місцевих прокатників, яким доводиться продавати арматуру за цінами, які фактично диктуються державою, на рівні $ 735-755 за т EXW. Саудівці вважають надто високими навіть ціни на корейські і малазійські заготовки, які пропонуються по $ 695-705 за т CFR.
У країнах Південно-Східної Азії заготовки також подорожчали в червні, досягнувши інтервалу $ 670-685 за т CFR, але сталося це, головним чином, внаслідок збільшення розцінок на металобрухт. Попит на напівфабрикати в регіоні залишиться слабким. В Азії почався сезон дощів, будівельна галузь і в більш сприятливій кліматичній обстановці не відрізнялася високою активністю. Деякі прокатні компанії в Кореї, на Тайвані і в країнах Південно-Східної Азії працюють в даний час не більше ніж з 50-60%-ної завантаженням. Власне, з цієї причини деякі місцеві виробники шукають покупців на свою продукцію в країнах Перської затоки.
Однак незважаючи на те, що попит на заготовки не вражає, постачальники можуть розраховувати на збереження високих цін на протязі, щонайменше, двох-трьох тижнів, поки дистриб`ютори і кінцеві споживачі не поповнять свої запаси до прийнятного для них рівня. Не виключено, що за цей час ціни на заготовки виробництва СНД досягнуть позначки $ 700 за т FOB. Правда, такий підйом реальний лише за умови обмеженого обсягу пропозиції. Підвищення цін на довгомірний прокат торкнулося поки, в основному, Туреччини і меншою мірою Єгипту. Якщо естафету не приймуть інші країни регіону, високі котирування на заготовки на Близькому Сході дуже скоро стануть віртуальними.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9209