Експортери плоского прокату з СНД не знижують свої вересневі ціни

Експортери плоского прокату з СНД не знижують свої вересневі ціни

В кінці липня - на початку серпня виробники плоского прокату в країнах СНД відкрили продаж вересневої продукції, запропонувавши покупцям гаряче- і холоднокатаних рулонів ціни, які в середньому на $ 15-20 за т перевищують рівень попереднього місяця, а для товстолистовий сталі передбачивши зростання котирувань на $ 40 за т . Таким чином, вартість українського гарячого прокату досягла $ 685-705 за т FOB, а російського - $ 705-715 за т FOB. Комерційна товстолистова сталь як українського, так і російського виробництва вийшла на позначку $ 790-800 за т FOB.
Це підвищення обумовлювалося, насамперед, очікуванням зростання купівельної активності у вересні. Європейські і близькосхідні дистриб`ютори і кінцеві споживачі зустріли серпень з мінімальними складськими запасами. За всіма ознаками, у вересні всі вони повинні повернутися на ринок, що, безумовно, дає перевагу продавцям.
При цьому, обсяг пропозиції в найближчі тижні буде достатньо обмеженим. Російські та українські експортери плоского прокату до теперішнього часу розпродали всю серпневу продукцію. Поставки вересневої передбачаються в дещо меншому обсязі через ремонти, які ведуться на деяких підприємствах, а також розширення попиту на плоский прокат на російському внутрішньому ринку. Деякі компанії навіть повідомляють, що готові приймати замовлення на жовтень через дефіцит вільної продукції з поставкою у вересні.
Нарешті, останнім часом на регіональному ринку спостерігається ослаблення конкуренції. Турецькі компанії також розраховують на пожвавлення внутрішнього ринку у вересні і заздалегідь оголосили про збільшення вартості гарячекатаних рулонів до $ 750-770 за т EXW (без ПДВ) в порівнянні з $ 730-750 за т EXW у серпні. Китайські та інші східноазійські металурги ще в другій половині липня підняли ціни, за всіма ознаками, плануючи продовження зростання в найближчі кілька тижнів. Європейські компанії, вимушено скинувши ціни на гарячий прокат до близько 510-530 євро ($ 726-754) за т EXW, ніяк не налаштовані на подальший відступ внаслідок дорожнечи сировини і, навпаки, самі збираються збільшувати вартість своєї продукції у вересні.
Однак всі ці плани в останні дні виявилися поставленими під загрозу внаслідок різкого погіршення економічного становища в Європі і падіння курсів на світових фондових біржах. Якщо паніка триватиме ще кілька днів, світовий ринок сталі може впасти слідом за нафтою і біржовими металами. Принаймні, покупці сталевої продукції призупинили укладання нових контрактів. Зокрема, практично зник попит на українські гарячекатані рулони, що пропонуються до Туреччини по $ 710-715 за т CFR.
Поки експортери плоского прокату не думають йти на поступки. Зрештою, низькі складські запаси цієї продукції в Європі і на Близькому Сході - об`єктивний факт. Точно так само покупці в кінці серпня - початку вересня будуть зобов`язані приступити до закупівель, щоб поповнити резерви. Основний ризик полягає в іншому. До останнього часу металурги прогнозували повсюдне зростання ділової активності на початку осені і відповідно довгострокове і стабільне збільшення попиту на метал. Біржова паніка може призвести до того, що замість очікуваного підйому в регіоні почнеться нова криза, і тоді вересневе пожвавлення не тільки виявиться короткостроковим, але і зміниться тривалим періодом депресії. Внаслідок цього металургам, ймовірно, вдасться зберегти відносно високі вересневі ціни, але жовтневі опиняться під загрозою падіння.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9213