Різниця в цінах на заготовки і арматуру на Близькому Сході скоротилася до мінімуму

Різниця в цінах на заготовки і арматуру на Близькому Сході скоротилася до мінімуму

Прихід Рамадану, природно, призвів до зниження попиту на довгомірний прокат в країнах Близького Сходу, але поки зробило лише обмежений вплив на ціни. За оцінками трейдерів, більшість споживачів у країнах регіону мають незначні запаси, так що найближчим часом будуть змушені приступити до закупівель. Крім того, на високому рівні залишається також вартість металобрухту.
Російські та українські компанії, вийшовши на ринок з вересневою продукцією, не тільки не знизили, але навіть і збільшили котирування на арматуру. Якщо залишки серпневого матеріалу були продані за $ 670-680 за т FOB, то за новими контрактами ціни досягли $ 680-690 за т FOB, а Білоруський метзавод, зазвичай робить першу пропозицію за завищеною ціною, а потім знижує котирування, встановив первинну ціну на рівні майже $ 700 за т FOB.
Впевнена позиція експортерів грунтується, насамперед, на обмеженому обсязі пропозиції при потенційно високому попиті. Ряд заводів в країнах СНД запланували на третій квартал проведення ремонтів з відповідною втратою продуктивності. Деякі компанії повідомляють, що вже в перший тиждень серпня продали велику частину вересневої продукції, хоча в цілому обсяг закупівель не занадто високий.
На початку серпня напівфабрикати з СНД користувалися попитом, головним чином, в Єгипті, частково - в Туреччині та Саудівській Аравії, хоча більшість споживачів вважали вартість даної продукції завищеною. Зокрема, у країнах Перської затоки українські заготовки могли досягати $ 710-720 за т CFR, майже нарівні з арматурою. Деякі з місцевих прокатних компаній, не здатні знайти напівфабрикати дешевше $ 700 за т CFR (зараз навіть корейська і японська продукція коштує в регіоні, як правило, не менше $ 710 за т CFR), були змушені призупинити випуск.
У Сирії імпортне мито на заготовки з СНД збільшили до 4,5%, що поставило в більш вигідне становище постачальників з Туреччини і Єгипту, що пропонують свій матеріал по $ 690-700 за т FOB. Поки немає активного попиту і з боку Ірану. Місцеві прокатники вичікують, тим більше, що на ринку є недорогий казахстанський матеріал вартістю менше $ 660 за т FOB.
На ринку арматури ситуація виглядає менш сприятливою для постачальників. Експортери з СНД зберегли на вересень колишні ціни на рівні $ 700-710 за т FOB, а ось турецькі компанії пішли на поступки. Після того як протягом чотирьох тижнів поспіль вони пропонували свою продукцію по $ 730-740 за т FOB при незначному обсязі продажів, на початку серпня турецькі металурги все ж знизили ціни до близько $ 720-730 за т FOB. До країн Перської затоки арматура пропонується взагалі по $ 720 за т CFR, але поки що особливого інтересу не викликає.
Правда, судячи з усього, це відступ має тимчасовий характер. Вже в другій половині серпня очікується повернення на ринок іракських і єгипетських покупців. Крім того, найближчим часом можуть поновитися постачання турецької продукції в країни Південно-Східної Азії, де з кінця липня котирування на арматуру піднялися більш ніж на $ 20 за т. Нарешті, турецьким металургам, поки утримуються від закупівель металобрухту, швидше за все, доведеться незабаром купувати його за вищою ціною.
Поки заготовки на близькосхідному ринку виглядають занадто дорогими у порівнянні з арматурою. Але, найімовірніше, не напівфабрикатам доведеться подешевшати найближчим часом, а готовий прокат подорожчає, щоб відновити звичну різницю в цінах.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9218