Ціни на довгомірну сталеву продукцію в Східній Азії зросли

Ціни на довгомірну сталеву продукцію в Східній Азії зросли

На початку серпня ціни на металобрухт, заготовки і готовий довгомірний прокат в країнах Східної Азії пішли в ріст. Вартість американського лома HNS № 1, що доставляється в контейнерах, досягла $ 480-490 за т CFR, а при поставках великотоннажних партій перевищила $ 500 за т CFR. Заготовки вперше за останні три роки перевершили рівень $ 700 за т CFR. Останні пропозиції з Кореї і Тайваню здійснюються з розрахунку $ 690-710 за т CFR.
Арматура поки далека від рекордного рівня, проте котирування на неї останнім часом теж піднялися. Вартість даної продукції при поставках до Сінгапуру збільшилася до $ 750-770 за т CFR порівняно з близько $ 730-740 за т CFR в кінці липня. Навіть китайська арматура подорожчала за останні два тижні приблизно на $ 20-30 за т і досягла близько $ 730 за т CFR в країнах Східної Азії.
Однак, судячи з усього, цей підйом має тимчасовий характер. На регіональному ринку поки не склалося серйозних передумов для тривалого зростання цін на готову продукцію - арматуру. З одного боку, ситуація тут, дійсно, покращилася. Будівельна галузь демонструє високу ступінь активності в Китаї, восени очікується пожвавлення на корейському і тайванському ринках, де після тривалого спаду знову спостерігається розширення фінансування проектів в галузі житлового та інфраструктурного будівництва. За деякими оцінками, у другому півріччі споживання арматури в Кореї буде на 10% вище, ніж у першому.
З іншого боку, в інших країнах регіону особливих змін на краще не спостерігається. Цього року очікується скорочення споживання сталі у В`єтнамі. Уряд країни бореться з інфляцією по `китайському` методу, посилюючи фінансову політику і стримуючи приплив коштів в реальний сектор економіки. Заплановані на поточний рік державні інвестиції значно урізані.
Ще одне слабке місце - це Японія. Після землетрусу 11 березня передбачалося, що відновлювальні роботи стартують вже восени поточного року, забезпечивши близько 3 млн. т додаткового споживання сталевої продукції. Однак аварія на АЕС `Фукусіма`, що спровокувала гостру політичну кризу, значною мірою паралізувала дії уряду. Влада прийняла відновлювальну програму обсягом близько $ 220 млрд. на п`ять років, але початок її реалізації, очевидно, буде зрушено ближче до зими або взагалі на початок 2012 року.
Так що, нинішнє зростання цін на довгомірний прокат на Далекому Сході пояснюється не стільки ростом споживання (хоча це, безумовно, теж є), а скільки іншими чинниками. Мабуть, найважливіший з них - це недостатній рівень складських запасів. Регіональні прокатні компанії і міні-заводи навесні і влітку послідовно знижували резерви сировини і напівфабрикатів. Зараз, готуючись до підйому в будівельному секторі, який має відбутися після закінчення сезону дощів у вересні, споживачі одночасно вийшли на ринок, створивши певний ажіотаж.
У той же час, поставки металобрухту в Східну Азію останнім часом дещо скоротилися, а виробництво заготовок влітку впало внаслідок зупинки низки заводів на ремонт. Зліт цін на напівфабрикати, в основному, і пояснюється дефіцитом пропозиції. У червні-липні корейські і японські компанії активно пропонували заготовки споживачам в країни Перської затоки, розпродавши більшу частину надлишків. Ситуація ускладнюється тим, що деякі міні-заводи воліють купувати заготовки замість дорогого металобрухту.
Нарешті, ще один фактор - це падіння курсу долара по відношенню до місцевих валют - японської ієни, корейської воне і китайського юаня. Це змушує регіональних виробників стали піднімати свої доларові котирування, хоча для національних споживачів вартість сталевої продукції залишається практично тією ж.
Подальше подія в регіоні буде цілком залежати від стану економіки азіатських країн. В даний момент обставини склалися сприятливо для металургів, однак процес поповнення запасів навряд чи займе багато часу. Якщо до того моменту (орієнтовно, на початку вересня) не піде вгору реальне споживання довгомірного прокату, ціни тут же відкотяться назад.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9228