Європейський ринок сталі застиг в очікуванні

Європейський ринок сталі застиг в очікуванні

Боргова криза в Європі робить дедалі помітніше негативний вплив на економіку регіону. У другому кварталі зростання ВВП Євросоюзу склав всього 0,2% в порівнянні з 0,8% у першому кварталі. Німеччина та Франція, що знаходяться, за оцінками експертів, в найкращому фінансовому становищі, продемонстрували в квітні-червні практично нульове зростання. Як відзначають фахівці, основні проблеми німецької економіки пов`язані з низьким рівнем споживчої активності і спадом в будівельній галузі. При цьому, особливого покращення в найближчі місяці не передбачається.
Європейський ринок сталі поки практично не відреагував на ці потрясіння. З кінця липня ціни на гарячекатані рулони в Південній Європі складають близько 510-530 євро за т EXW. У Німеччині, Східній Європі і країнах Бенілюксу вони знаходяться на рівні близько 530-540 євро за т EXW. Арматура по всьому регіону котирується в інтервалі 530-550 євро за т EXW. Деякі спостерігачі відзначають наявність тенденції до зниження, але поки офіційні котирування залишаються колишніми.

Втім, нинішні ціни мають виключно віртуальний характер. Нових угод практично не укладається з початку серпня. У європейських країнах триває період літніх відпусток, який завершиться тільки наприкінці поточного місяця. До цього часу ні металурги, ні їх клієнти не поспішають з підписанням контрактів. Багато міні-заводів зупинили виробництво на строк до чотирьох тижнів, щоб не створювати надлишок пропозиції. Меткомбінати з безперервним циклом не виводили з ладу доменні печі, але постаралися зменшити ступінь завантаження потужностей.

Традиційно європейський ринок починав оживати до кінця серпня, але цього року пауза може тривати довше. Покупці сталевої продукції, налякані фінансовими та економічними потрясіннями в країнах регіону, побоюються посилення кризових явищ в найближчі місяці. Хоча більшість експертів вважають, що причин для паніки немає, і економіку Євросоюзу чекає не спад, а стагнація, дистриб`ютори явно не поспішають із збільшенням запасів, а кінцеві споживачі, очевидно, будуть, як і в 2009 році, набувати мінімальні партії прокату під поточні потреби .

Втім, у покупців є ще одна досить вагома причина для того щоб відкласти повернення на ринок. Практично всі фахівці очікують у вересні зниження цін на сталеву продукцію. Прогнози, при цьому, варіюються від незначного спаду в межах 10 євро за т до обвалу в разі різкого погіршення економічної ситуації. У будь-якому випадку покупці впевнені в тому, що вичікування принесе їм реальний виграш. За словами трейдерів, ніхто зараз не хоче робити закупівлі, ділова активність знаходиться практично на нульовому рівні.

Як визнають металургійні компанії, у вересні їм, швидше за все, доведеться піти на поступки. Основне питання полягає в тому, чого чекати в жовтні. Деякі виробники в Німеччині, Франції та країнах Бенілюксу і раніше планували на четвертий квартал підвищення котирувань на 20 євро за т, але це буде можливо тільки у випадку відносної нормалізації в економіці регіону. Розмови про створення `європейського уряду`, реструктуризації боргових зобов`язань проблемних країн, подальшого посилення бюджетної політики тільки викликають зростання побоювань промисловців та інвесторів і посилюють негативний вплив на ринок сталі. За даними німецьких ЗМІ, національна машинобудівна галузь отримала на осінь достатньо замовлень, але не відомо, чи вистачить цього, щоб утримати ціни на сталеву продукцію на плаву. У кожному разі, найбільше падіння цін може відбутися на масову комерційну продукцію, а найбільш захищеними виглядають ринки прокату з високою доданою вартістю - наприклад, високоякісної товстолистовий сталі.

Імпортні операції на європейському ринку останнім часом так само призупинилися. Гарячекатані рулони виробництва Індії, Китаю, Росії та Туреччини з поставкою у вересні-жовтні пропонують по 510-530 євро за т CFR, але попиту на них немає. Правда, ця ситуація може змінитися, якщо курс євро продовжить йти вгору по відношенню до долара.

Багато європейських експертів припускають, що регіональний ринок сталі зуміє уникнути великих потрясінь. Ціни трохи знизяться у вересні, а потім збережуть відносну стабільність до кінця року. Мабуть, у нинішніх умовах це й справді буде найбільш сприятливим сценарієм.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9250