Світове виробництво сталі в липні незначно скоротилося

Світове виробництво сталі в липні незначно скоротилося

Як повідомляє World Steel Association (WSA), в липні 2011 року в світі було виплавлено 127,5 млн. т сталі. Зниження в порівнянні з попереднім місяцем склало всього 0,6%, хоча, за даними WSA, рівень завантаження потужностей у світовій металургійній галузі в липні дорівнював 79,7% проти 83,1% місяцем раніше. Виробництво сталі, досягнувши рекордного рівня в травні, продовжує знижуватися, однак, схоже, недостатньо високими темпами. Так, за оцінками фахівців асоціації, в липні 2011 року було виплавлено на 11,5% більше металу, ніж у той же період роком раніше. Якщо у вересні ділова активність на світовому ринку прокату залишається слабкою через несприятливі економічних очікувань, обсяг пропозиції найближчим часом може істотно перевищити попит.
За перші сім місяців поточного року, згідно з інформацією WSA, виплавка сталі в світі (без урахування тих країн, які не подають свою статистику в розпорядження асоціації) досягла 886,7 млн. т, що на 7,9% перевищує показник аналогічного періоду минулого року. Показники січня-липня докризового 2008 року були перевершені на 9,2%. В принципі, липень - це останній місяць, коли такі порівняння є коректними, оскільки в серпні 2008 року у світовій сталеливарній галузі вже почався спад.
Втім, слід зазначити, що більшість країн світу так і не змогли повернутися до докризових показників. Якщо не брати до уваги четвірку лідерів - Китай, Індію, Корею та Туреччину, то країни `решти світу` все ще відстають від власних обсягів виробництва трирічної давності майже на 12%. Очевидно, ця тенденція має довгострокових характер. Економіка західних країн так і не повернулася до своєї докризової моделі, заснованої на дешевих кредитах і надмірному рівні споживання. З урахуванням того, що багато експертів прогнозують на найближчі місяці продовження економічних потрясінь, вкрай сумнівно, що ситуація на європейському та американському ринках сталі в осяжному майбутньому зміниться на краще.
Євросоюз, за ​​даними WSA, став фактично єдиним регіоном світу, зменшившись у липні виплавку сталі в порівнянні з попереднім місяцем. Спад на 8% стався внаслідок скорочення обсягів виробництва в Іспанії, Великобританії та Франції. У серпні тривалі канікули взяли також і більшість італійських компаній. У той же час, у США виплавка сталі в липні виявилася найбільшою за поточний рік внаслідок недавнього повернення в лад комбінату Sparrow Point і запуску нових потужностей. Не дивно, що ціни на сталеву продукцію на американському ринку останнім часом безперервно знижуються.
У Китаї виробництво сталі всупереч очікуванням багатьох фахівців практично не зменшилася в літні місяці. Побоювання з приводу дефіциту електроенергії в країні, дуже поширені навесні, виявилися сильно перебільшеними. За січень-липень в Китаї було виплавлено 412,1 млн. т сталі, на 9,9% більше, ніж за той же період річної давності. При цьому, багато металургійних компаній мають намір збільшити обсяги виплавки у вересні в розрахунку на сезонний підйом ділової активності. Національна металургійна асоціація CISA в зв`язку з цим висловлює побоювання з приводу можливого надвиробництва, особливо, плоского прокату, попит на який не так високий у порівнянні з довгомірним.
В Індії обсяг виробництва сталі в липні вдруге в історії перевищив позначку 6 млн. т на місяць. При цьому. У найближчі місяці в країні повинні увійти до ладу кілька нових великих об`єктів, а провідні національні металургійні компанії продовжують анонсувати нові проекти. Індія вже однозначно випередила Росію в рейтингу світових виробників сталі і повинна видати за підсумками поточного року не менше 72-73 млн. т металу. Такими темпами країні знадобиться не більше 4-5 років, щоб вийти на третє місце в світі за обсягами виплавки після Китаю та Японії.
Росія і Україна в цьому році йдуть з помітним перевищенням торішнього графіка. За даними за січень-липень російські компанії перевищили показники аналогічного періоду річної давнини на 6,0%, а українські - на 8,3%. Однак обидві країни поки не в змозі повернутися на докризовий рівень. Для Росії відставання за підсумками семи місяців становить 7,8%, а для України - і зовсім 21,3%. При цьому, головна проблема металургів з СНД полягає в погіршенні експортної кон`юнктури. Найбільші споживачі російської та української продукції до кризи або зіткнулися з падінням попиту на метал, або створили власні імпортозаміщуючі потужності.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9254