Американські металургійні компанії намагаються відновити зростання цін на плоский прокат

Американські металургійні компанії намагаються відновити зростання цін на плоский прокат

У першій половині серпня всі провідні виробники плоского прокату в США дружно оголосили про підвищення цін на свою продукцію на $ 60 за коротку т ($ 66 за метричну т) в прагненні зупинити падіння на національному ринку, в ході якого котирування на гарячий прокат скоротилися більш ніж на 25 % за три місяці. На думку металургів, оголошення про підйом цін повинно було підстьобнути покупців, які в останні кілька тижнів практично не поповнювали запаси продукції.
Першою реакцією ринку на цю ініціативу сталеливарних компаній стало ... продовження спаду. Як заявляли трейдери, багато постачальників наприкінці першої половини серпня скидали ціни, пропонуючи `останню` наявну в їх розпорядженні дешеву продукцію. Вартість гарячекатаних рулонів при цьому скоротилася до $ 685-705 за метричну т EXW, а деякі продавці навіть були згодні і на близько $ 600 за коротку т ($ 661 за метричну т) - рівень, який вважався фахівцями крайньою точкою падіння.
Проте з початком другої половини серпня підвищувальні настрої все ж узяли верх. Спотові ціни на гарячекатані рулони з поставкою у вересні піднялися до $ 705-735 за метричну т EXW. Металурги розраховують на продовження росту і вже заявляють про можливе підняття жовтневих котирувань. Про збільшення вартості своєї продукції заявили також експортери плоского прокату з Китаю і Кореї. Тим не менш повідомлення з Америки мають поки що досить суперечливий характер. Нинішні котирування, без сумніву, відбивають, насамперед, побажання американських металургів. При цьому, далеко не всі покупці готові відновити угоди.
В американській промисловості панують песимістичні настрої. Більшість підприємців налаштовані критично по відношенню як до президентської адміністрації, так і до контрольованої опозиційними Республіканцями нижній палаті Конгресу. Після недавнього конфлікту навколо збільшення стелі внутрішнього боргу США, що призвів зрештою до безпрецедентного зниження національного кредитного рейтингу агентством Standard & Poor`s, інвестори Уолл-Стріта побоюються, що в передвиборний рік економіка країни опиниться під сильним впливом миттєвих політичних інтересів.
Тому, хоча реальний стан економіки США виглядає не настільки вже й поганим (особливо, у порівнянні з Європою), споживачі сталевої продукції і дистриб`ютори ведуть вкрай обережну політику. Ніхто зараз не хоче створювати запаси і не планує робити цього, щонайменше, протягом найближчих декількох тижнів.
Взагалі-то, в звичайних умовах це не так-то вже й погано: принаймні, видиме споживання приблизно дорівнює реальному, рівень якого в США досить стабільний. Після провальних останніх місяців восени повинна піти на поправку автомобілебудівна галузь. Високий попит на сталеву продукцію спостерігається з боку нафтогазових, енергетичних, трубопрокатних, машинобудівних компаній. Цим, зокрема, пояснюється стійкість американського ринку товстолистової сталі. На початку другої половини серпня ціни на лист А36 і раніше перевищували $ 1100 за метричну т EXW.
Однак на американському ринку тонколистового прокату в останні місяці спостерігається надлишок пропозиції, який поки не збирається зникати. Виробництво сталі в країні, навпаки, вийшло на найвищий рівень з початку жовтня 2008 року. На думку аналітиків, збалансувати ринок можна тільки за рахунок закриття зайвих потужностей, але поки що виробники, навпаки, конкурують між собою за частку ринку, не гребуючи демпінгом. Деякі фахівці вважають, що незабаром ціни на більшість видів плоского прокату знову підуть вниз. При нинішніх цінах більшість виробників мають рентабельність, близьку до нульової. Щоб змусити їх здійснювати дорогі заходи щодо зупинки доменних печей і прокатних станів, потрібні більш вагомі стимули.
У зв`язку з цим успіх ініціативи американських металургів буде залежати від того, наскільки твердо вони будуть триматися встановлених ними цін. В принципі, якщо їм вдасться не обвалити котирування знову в найближчі кілька тижнів, покупці цілком можуть прийняти новий рівень. Однак, як одноголосно повторюють експерти, для закріплення підйому на американському ринку сталі необхідні позитивні зміни в економіці.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9258