Близькосхідний ринок плоского прокату очікує завершення Рамадану

Близькосхідний ринок плоского прокату очікує завершення Рамадану

Як правило, пожвавлення на близькосхідному ринку плоского прокату починається у другій половині серпня, коли споживачі починають запасатися продукцією на осінь. У поточному році повернення на ринок покупців відкладається, причому, причина полягає не тільки в Рамадані, до завершення якого (30 серпня) залишаються лічені дні. Адже прийшов же, врешті-решт, у рух регіональний ринок довгомірного прокату.
Близькосхідні компанії тягнуть час і відкладають закупівлі, тому що не можуть визначитися. Фінансові проблеми в Європі, зниження цін на нафту, уповільнення темпів зростання в західних країнах налякали промисловців та інвесторів по всьому світу. І хоча зазвичай восени в економіці починається період пожвавлення, зараз всі побоюються: чи не прийде замість цього спад?
Металургійні компанії в ситуації, що склалася поки утримують котирування на колишньому рівні. Вартість гарячекатаних рулонів українського та російського виробництва зберігається в інтервалі $ 700-710 за т FOB, хоча деякі джерела повідомляють про пропозиції на поставку української продукції в країни Персидської затоки в жовтні менш ніж по $ 720 за т CFR. З іншого боку, деякі російські постачальники пропонують жовтневий гарячий прокат в Туреччину більш ніж по $ 750 за т CFR незважаючи на те, що в даний час вартість цієї продукції не перевищує $ 750-770 за т EXW (без ПДВ).
В цілому можна зробити висновок, що металурги очікують у вересні помірного підвищення цін. Хоча ринкова кон`юнктура виглядає не найсприятливішою, в найближчі кілька тижнів можна буде розраховувати на досить значний обсяг продажів. Більшість споживачів і дистриб`юторів в близькосхідних країнах не робили активних операцій протягом, щонайменше, трьох місяців і тому вже витратили майже всі свої резерви. Так чи інакше, повертатися на ринок їм доведеться.
Крім того, на ринку існує якийсь консенсус щодо цін на сталеву продукцію. Судячи з усього, гарячекатані рулони в осяжному майбутньому не проваляться в регіоні нижче $ 700 за т CFR, хіба що в західних країнах почнеться справжній економічний спад, який обвалить ціни на всі сировинні товари. Поки всі металурги налаштовані на підвищення. Так, китайські, корейські і японські компанії, які в серпні пропонували гарячекатані рулони в країни Перської затоки по $ 720-730 за т CFR, у вересні, за деякими даними, мають намір підняти котирування до не менш $ 750 за т CFR. Про намір збільшити вартість своєї продукції у вересні заявляли недавно і провідні турецькі виробники.
Втім, ризик цінового спаду в регіоні теж є. У вересні на ринок повинні вийти не тільки покупці, а й продавці. При цьому, всі вони розраховують на розширення своїх експортних операцій в Туреччині, країнах Південної Європи, Балкан і Близького Сходу. Якщо споживачі зможуть потерпіти із закупівлями ще пару тижнів, вони, очевидно, цілком зможуть добитися вельми вражаючих знижок. Регіональний ринок навесні вже стикався з перевиробництвом плоского прокату, восени ця історія може повторитися.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9262