На світовому ринку металобрухту відновилося повільне підвищення цін

Серпень підходить до кінця, але на світовому ринку сталі панує затишшя, спричинене загальної невпевненістю в майбутньому. З одного боку, постачальники планують підвищення цін на сталеву продукцію, очікуючи традиційного зростання ділової активності на початку осені. З іншого, несприятлива економічна ситуація в західних країнах змушує споживачів проводити обережну вичікувальну політику. Більшість учасників ринку зустрічають осінь з мінімальними запасами сировини та готової продукції, але ніхто поки не поспішає їх поповнювати. З урахуванням того, що багато металургійних компаній готують на вересень розширення випуску після річної паузи, це може привести до появи надлишку пропозиції і обвалу цін.
Аналогічна ситуація складається і на світовому ринку металобрухту. Постачальники цієї сировини після незначного зниження в середині серпня знову приступили до обережного збільшення котирувань, хоча попит залишається досить слабким. Так, наприклад, турецькі компанії, за даними трейдерів, укладають, як правило, угоди на купівлю невеликих партій брухту, часто віддаючи перевагу щодо низькоякісного матеріалу. Повернення на ринок великих покупців очікується, буквально, з дня на день, але його поки не відбувається. Металурги, які самі намагаються підняти ціни на довгомірний прокат для покупців в країнах Близького Сходу, діють дуже обережно, купуючи сировину лише на найближчий час.
Вартість американського металобрухту HMS № 1 & 2 (80:20) становить для турецьких покупців близько $ 465-470 за т CFR, але обсяг продажів цього матеріалу незначний. У другій половині серпня дещо більшим попитом користувався європейський лом HMS № 1 & 2 (70:30), який у деяких випадках можна було придбати дешевше $ 445 за т CFR. Котирування на чорноморський матеріал А3 перебували в інтервалі $ 450-465 за т CFR.
Самі експортери теж не намагаються порушувати рівновагу, яка встановилася `явочним порядком`. Так, в США ціни на металобрухт у вересні, як очікується, будуть аналогічними серпневим - близько $ 400-410 за довгу т (1016 кг) з доставкою на заводи Середнього Заходу для матеріалу HMS № 1. У Південній Європі котирування на матеріал Е3 (HMS № 1 & 2) протягом другої половини серпня залишалися незмінними на рівні 300-310 євро за т CFR при практично повній відсутності попиту.
Власне, незначні обороти торговельних операцій якраз і сприяють збереженню відносної стабільності котирувань. Ринок знаходиться у відносній рівновазі. У нестабільній ситуації ніхто не ризикує робити різкі рухи. При цьому, навряд чи кого то всерйоз здивує, якщо нинішній рівень цін збережеться у відносній незмінності весь вересень. В принципі, цього року ринок металобрухту взагалі відрізняється винятковою постійністю.
В Азії в останній місяць знижуються котирування на металобрухт в Японії, де місцевим компаніям доводиться враховувати недавній підйом курсу ієни по відношенню до долара. Однак на регіональному ринку в цілому лом залишається в ціні. Американські трейдери пропонують HMS № 1 & 2 по $ 480-500 за т CFR з поставкою в контейнерах, а для великотоннажних партій ціни можуть досягати $ 500-510 за т CFR. Попит, втім, залишається дуже помірним. Тайванські і корейські компанії тільки почали купувати сировину на четвертий квартал і не поспішають з укладенням контрактів, а в Індії та Південно-Східної Азії металурги віддають перевагу менш дорогому місцевому матеріалу.
У чималому ступені підвищення світових цін на лом сприяв Китай, у липні імпортувала більше 780 тис. т цього матеріалу - рекордний показник для поточного року. Завдяки підйому на національному ринку довгомірного прокату металобрухт у Китаї зараз користується попитом, а внутрішні ціни в східних провінціях досягають $ 595-605 за т з доставкою за HMS № 1 & 2, так що імпортні операції досить вигідні. За оцінками китайських фахівців, в останні місяці року металобрухт на місцевому ринку може ще додати завдяки введенню в дію ряду нових міні-заводів в східних провінціях.
Безумовно, дефіциту металобрухту на світовому ринку немає. США за перше півріччя відправили на експорт більш 12,1 млн. т даного матеріалу, перевищивши показники аналогічного періоду минулого року на 26,7%. Однак подешевшати до менше $ 450 за т CFR лом не може, оскільки дешеві надлишки будуть негайно скуплені китайцями. І поки на китайському ринку сталі не почнеться серйозний спад, металобрухт на світовому ринку буде завжди в ціні.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9267