На Близькому Сході знову пішли вгору ціни на довгомірний прокат

На Близькому Сході знову пішли вгору ціни на довгомірний прокат

Турецькі виробники арматури, в середині серпня скинули ціни на свою продукцію до $ 705-715 за т FOB, досягли потрібного їм результату. Здешевлення прокату сприяло розширенню попиту на нього. Якщо раніше велика частина продажів турецьких компаній припадала на внутрішній ринок, то після пониження котирувань до закупівель підключилися покупці з Іраку і ОАЕ. Вартість турецької арматури в країнах Перської затоки становила близько $ 720-735 за т CFR.

Розпродавши більшу частину вересневої продукції, в кінці серпня турецькі експортери знову підняли котирування. Зараз металурги пропонують арматуру по $ 730-750 за т FOB з поставкою в кінці вересня або жовтні. На внутрішньому ринку ціни на дану продукцію, втім, залишаються на колишньому рівні - близько $ 720-750 за т EXW (без ПДВ). Не змінилася і вартість поки довгомірного прокату виробництва СНД, що залишається в межах $ 700-720 за т FOB для покупців в країнах Африки і Близького Сходу.
Споживачі поки не прийняли підвищення. В ОАЕ компанія Emirates Steel Industries залишила вересневі котирування на арматуру на позначці близько $ 750 за т EXW / FOB, не змінивши їх у порівнянні з попереднім місяцем. Ні руху поки що й на європейському ринку, який служить орієнтиром для багатьох близькосхідних покупців. Тому аналітики вважають, що турецькі металурги скоро визнають, що здійснили фальстарт і опустять ціни назад.
Проте, дії виробників підпорядковуються своїй логіці. Перш за все, вони очікують, і небезпідставно, збільшення попиту на довгомірний прокат в регіоні з початку осені. Хоча багато покупців скористалися зниженням котирувань у середині серпня для здійснення закупівель, у цілому складські запаси в регіоні невеликі. За розрахунками металургів, у вересні компаніям з Єгипту, Іраку, країн Леванту і Перської затоки доведеться повернутися на ринок, щоб укласти контракти на жовтень. Нарешті, на стабільно високому рівні залишається попит на конструкційну сталь в самій Туреччині, що надає стійкості всьому регіональному ринку.
Крім того, виробникам стали доводиться орієнтуватися в своїй політиці на вартість сировини і напівфабрикатів, яка залишалася високою протягом усього серпня. Незважаючи на мінімальний рівень ділової активності протягом місяця ціни на металобрухт у Середземномор`ї знизилися на цей час не більш ніж за $ 10 за т, а тепер ще й відновили зростання. Постачальникам ж заготовок з країн СНД взагалі вдалося уникнути здешевлення своєї продукції завдяки обмеження обсягів пропозиції.
В принципі, підйом цін на довгомірний прокат в кінці серпня був очікуваним. Металурги не робили секрету з свого наміру підвищити котирування в розрахунку на пожвавлення ринку після Рамадана. Наскільки точними виявляться їх розрахунки, стане відомо наступного тижня, коли пауза остаточно завершиться. Споживачі, безумовно, будуть напирати на несприятливу економічну ситуацію в регіоні, викликану як побоюваннями з приводу спаду в Європі, так і зниженням цін на нафту, проте зовсім відмовитися від закупівель сталевої продукції вони не зможуть.
Так що, судячи з усього, на початку вересня котирування на довгомірний прокат в країнах Близького Сходу підуть у ріст. Але тривалим це підвищення, швидше за все, не буде.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9271