За рік в Україну сформувалася повноцінна галузь відновлюваної енергетики

За останній рік (з вересня 2010 р. по вересень 2011 р.) в Україні сформувалася повноцінна галузь відновлюваної енергетики, представлена ​​сонячної, вітрової, малої гідроенергетики та біопаливної галузі. Відповідно до звіту, підготовленому Асоціацією учасників ринку альтернативних видів палива та енергії України (АПЕУ) в рамках підготовки 3-го Міжнародного Форуму з відновлюваної енергетики та енергоефективності (REF-2011), який відбудеться в Києві 17-18 жовтня 2011 р., за вказаний період в секторі відновлюваної енергетики України були введені в експлуатацію об`єкти електрогенерації загальною встановленою потужністю понад 96 МВт, теплогенерації - більше 42 МВт.
Зокрема, у сегменті сонячної енергетики, до жовтня 2010 р. в Україні не було жодного великого об`єкту генерації (галузь була представлена ​​лише малопотужними побутовими системами). У жовтні 2010 р. в с. Джерельне (Сімферопольський р-н, АРК Крим) австрійська компанія Activ Solar, Спонсор Секції по Сонячній Енергетиці REF-2011, ввела в експлуатацію першу в Україні сонячну електростанцію потужністю 2,5 МВт. За наступні 11 місяців Activ Solar ввела в Криму в експлуатацію об`єкти загальною потужністю 65 МВт, таким чином, загальна потужність сонячних електростанцій Activ Solar, підключених до мережі, на сьогоднішній день становить 67,5 МВт. Також в 2011 р. Activ Solar планує довести потужності з промислового виробництва полікремнію на приналежному компанії Запорізькому заводі напівпровідників до 3,8 тис. т.

Крім проектів Activ Solar в Україні успішно реалізовано декілька невеликих проектів дахових фотоелектричних систем загальною потужністю до 100 КВт. Також в 2011 р. український ринок сонячної енергетики став предметом підвищеного інтересу для закордонних інжинірингових компаній з Ізраїлю, Іспанії, Німеччини і США, і на даний момент на етапі реалізації знаходиться декілька сонячних електростанцій середньої потужності. В цілому станом на вересень 2011 р. загальна потужність сонячних електростанцій в Україні становить близько 67,6 МВт.

Ключовою подією останнього року для сектора вітрової енергетики став запуск в липні 2011 р. першої черги вітряного парку `Новоазовський` в с. Безіменне Новоазовського району на узбережжі Азовського моря (потужність першої черги 25 МВт, загальна потужність вітропарку склав 107,5 МВт). Зокрема, на об`єкті були інстальований 10 вітрогенераторів німецької компанії Fuhrlender AG. Роком раніше, в липні 2010 р. в Краматорську було створено підприємство `Фурлендер Віндтехнолоджі`, одним з акціонером якого стала Fuhrlender AG, мета проекту - організація в Україні виробництва і поставок вітрогенераторів. Також грецька компанія Prenecon SA Prime Energy Construction SA (Спонсор Секції по вітровій енергетиці REF-2011) планує реалізувати великомасштабний проект будівництва вітропарку загальною потужністю 1 000 МВт в Первомайському, Роздольненському, Красноперекопському і Ленінському районах АРК. У свою чергу Eurocape New Energy Limited (Князівство Монако), що входить до складу міжнародного концерну Eurocape Group має намір побудувати вітропарк потужністю понад 300 МВт в Приазовському районі (Запорізька обл.). Про свої плани побудувати вітропарки в Україну також заявили в 2011 р. українська компанія `Еко-Оптіма` (вітропарк близько 5 МВт на Західній Україні) і японська Toshiba (перша черга - 6 МВт в Криму). Станом на вересень 2011 р. загальна потужність працюючих вітропарків становить в Україні близько 110 МВт.

Українська компанія `Еко-Оптіма` також заявила про свої плани інвестувати в будівництво декількох об`єктів малої гідроенергетики. В цілому про свої наміри будувати малі гідроелектростанції в Україну за минулий рік заявило більше 10 компаній, в т.ч. зарубіжних. За вказаний період в Україну було введено в експлуатацію 14 нових об`єктів малої гідроенергетики загальною потужністю 3 МВт. За даними АПЕУ, в цілому за станом на вересень 2011 р. в Україні експлуатується 64 малих ГЕС загальною потужністю понад 104 МВт. Найбільшими операторами станцій є компанії `Новосвіт` і `Енергоінвест`.

У сегменті виробництва твердого біопалива в період вересень 2010 - вересень 2011 р. потужності з виробництва твердого біопалива (паливних брикетів та пелет) зросли в Україні на 270 тис. т на рік - до 950 тис. т. Головний внесок у цю динаміку, згідно з дослідженням АПЕУ, внесли олійноекстракційні заводи, які встановили лінії гранулювання та брикетування лушпиння соняшнику загальною потужністю 250 тис. т на рік. Також, за даними Асоціації учасників ринку альтернативних видів палива та енергії, за вказаний період в Україні було побудовано більше 30 великих об`єктів теплогенерації на біомасі загальною потужністю 42 МВт і 4 біопаливні електростанції потужністю 3 МВт. Станом на вересень 2011 р. загальна потужність об`єктів теплогенерації на біомасі (відходи деревообробки, аграрні відходи) складає в Україні близько 64 МВт, електрогенерації - близько 4 МВт.

Також активність була відзначена в зазначеному періоді в сегменті моторних біопалив. Зокрема, в квітні 2011 р. `Азовська нафтова компанія` (член АПЕУ), що володіє нафтопереробним заводом у м. Маріуполі (Донецька обл.), Почала реалізацію проекту виробництва бензину `Інноватів Е95`, який на більш ніж 40% складається з біологічних компонентів і відрізняється від традиційних бензинів поліпшеними екологічними і експлуатаційними властивостями. Потужності підприємства дозволяють виробляти більше 5 тис. т біопалива на рік.

Коментуючи підсумки розвитку галузі, Президент АПЕУ Віталій Давій відзначив: `Україна сьогодні знаходиться в центрі уваги більшості міжнародних гравців на ринку відновлюваної енергетики. Реалізовані за останній рік проекти дозволили Україні стати повноцінним членом міжнародного галузевого співтовариства, однак досягнуті результати є лише малою часткою потенціалу, яким володіє наша країна. У найближчий рік Україна очікує справжній бум у сфері відновлювальної енергетики, про це в першу чергу говорить рівень і кількість учасників Форуму REF-2011. Приємно констатувати, що проекти в сфері альтернативної енергетики та нових видів палива, які довгий час перебували на `паперовій` стадії, починають втілюватися у життя`.

Детальне підбиття підсумків діяльності компаній української відновлюваної енергетики, аналіз проблем і перспектив галузі, а також презентація нових інвестиційних проектів відбудеться в рамках робочої програми 3-го Міжнародного Форуму з відновлюваної енергетики і енергоеффктівності (REF-2011).

3-й Міжнародний Форум з відновлюваної енергетики REF-2011 відбудеться 17-18 жовтня 2011 р. в Києві (готель `Інтерконтиненталь`). Організатор форуму - Центр відновлюваної енергетики Fuel Alternative, со-організатор - Асоціація учасників ринку альтернативних видів палива та енергії України (АПЕУ), за підтримки Європейської Асоціації малої гідроенергетики (ESHA), Асоціації індустрії сонячної енергетики Німеччини (BSW-Solar) та ін У 2010 р. Учасники REF-2010 стали більше 280 делегатів з 30 країн. Офіційну підтримку форуму надають Комітет Верховної Ради України з питань ПЕК, Міністерство енергетики та вугільної промисловості України, Державне агентство екологічних інвестицій України.

Партнери Форуму REF-2011: KPMG (брендовий спонсор), Beiten Burkhardt (юридичний партнер), Activ Solar (спонсор секції з сонячної енергетики), Prenecon (спонсор секції по вітровій енергетиці), ПГ `Домініон` (партнер секції з енергоефективності).
Думка редакції може відрізнятися від думки автора.
Ідентифікатор: 9293