Китайські металургійні компанії нарощують виробництво сталі

Китайські металургійні компанії нарощують виробництво сталі

Побоювання з приводу можливого скорочення виробництва сталі в Китаї через річний дефіцит електроенергії виявилися сильно перебільшеними. Навпаки, китайські металургійні компанії останнім часом нарощують випуск. За офіційними статистичними даними, у червні поточного року в країні було виплавлено понад 59,9 млн. т сталі - по 1,998 млн. т в день. В останню декаду минулого місяця середньоденний обсяг виробництва перевищував 2 млн. т. Всього за перше півріччя китайські металурги видали 350,4 млн. т сталі, так що річний показник, очевидно, перевищить відмітку 700 млн. т.
І хоча уряд вимагає до кінця року вивести з ладу застарілі потужності з виплавки 31,2 млн. т чавуну і 27,9 млн. т сталі в рік, навряд чи це зробить помітний вплив на стан галузі. За деякими даними, до кінця поточного року сукупна потужність китайських металургійних підприємств досягне 800 млн. т на рік.
При цьому, на відміну від попередніх місяців на ринку не спостерігається надлишок пропозиції. За даними трейдерів, складські резерви таких видів продукції як арматура і гарячекатані рулони, навпаки, скорочуються. Внутрішні ціни на плоский і довгомірний прокат, які повільно знижувалися протягом більшої частини червня, знову пішли вгору.
Якщо ще на початку липня серед експертів переважали песимістичні очікування, то тепер їх настрої радикально змінилися. Судячи з усього, проблеми, які переживає в даний час китайська економіка, виявилися недостатньо серйозними, щоб уповільнити темпи зростання попиту на сталь.
Незважаючи на проведену урядом обмежувальну фінансову політику споживання сталевої продукції в Китаї продовжує збільшуватися в більшості галузей національної економіки. За попередніми даними, зростання ВВП в першому півріччі склав 9,6%, причому, цей показник навряд чи знизиться і в найближчі шість місяців.
Найбільш вражаючий підйом спостерігається останнім часом в будівництві. Як очікується, в кінці липня або початку серпня повинна стартувати великомасштабна програма житлового будівництва, в рамках якої планується звести близько 10 млн. будинків, призначених для сімей з невисоким рівнем доходу. Крім того, центральний уряд підтримує розвиток інфраструктури в центральних провінціях країни, де створюється нова промислова база. За даними трейдерів, будівельні компанії, що отримали вигідні підряди, скуповують у величезних кількостях арматуру, а заводи, що випускають цю продукцію, працюють фактично з максимальним завантаженням потужностей.
Безумовно, китайські компанії втратили частину експортних надходжень внаслідок економічного спаду в західних країнах і депресії на американському та європейському споживчому ринку. Вірно і те, що стимулювання національного споживання за рахунок інвестицій і кредитів в 2008-2010 роках призвело до деякої дестабілізації фінансової системи і змушує владу обмежувати приплив нових коштів в економіку. Тим не менш, на фоні своїх сусідів Китай справляє враження якогось `економічного оазису`.
Судячи з усього, в найближчі кілька тижнів ціни на сталеву продукцію на місцевому ринку будуть відносно стабільними з тенденцією до підвищення, що різко контрастує з ситуацією в інших регіонах світу. Зокрема, у країнах Східної Азії ціни на китайський гарячий прокат, складає в даний час близько $ 670-690 за т FOB, знаходяться практично на одному рівні з продукцією корейської, тайванського або японського виробництва.
У червні китайські компанії експортували 4,29 млн. т сталевої продукції, на 9,9% менше, ніж за попередній місяць. При цьому, спостерігачі відзначають зниження їхнього інтересу до операцій на зовнішньому ринку. Швидше за все, у найближчому майбутньому китайська сталева продукція ніяк не зможе стати джерелом дестабілізації на світовому ринку сталі.
Тим не менш, не виключено, що нинішнє зростання на китайському внутрішньому ринку має тимчасовий характер і викликане, головним чином, сприятливими очікуваннями споживачів. Багато чого буде залежати від того, чи виправдаються надії китайських сталеливарних компаній на розширення реальних обсягів споживання в серпні.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9309