Зростання цін на плоский прокат на Близькому Сході наштовхуються на опір покупців

Зростання цін на плоский прокат на Близькому Сході наштовхуються на опір покупців

Незважаючи на всі побоювання експертів з приводу початку нового фінансової кризи в Європі виробники сталевої продукції не відмовляються від свого наміру підвищити ціни в жовтні. Чергове повідомлення на цей рахунок зробив Магнітогорський меткомбінат, який збільшує експортні котирування на гарячекатані рулони, щонайменше, на $ 5 за т, до близько $ 715 за т FOB. Більшість інших постачальників з СНД проводять більш обережну політику, пропонуючи гарячекатані рулони на експорт по $ 690-710 за т FOB з відправкою у вересні. Металурги тягнуть час з визначенням жовтневих цін, очікуючи прояснення ситуації.
Однак аналогічну обережність виявляють і покупці плоского прокату в країнах Близького Сходу та Європи. Рівень попиту залишається низьким. Трейдери прогнозують повернення близькосхідних споживачів на ринок в другій половині вересня, але очікуваної хвилі закупівель може не відбутися. Ні дистриб`ютори, ні кінцеві споживачі не наважуються вкладати значні кошти в поповнення запасів. До того ж, на ринку як і раніше широко поширені песимістичні очікування. Багато покупців заявляють, що відновлять угоди тільки за умови здешевлення сталевої продукції.
З подібними настроями, зокрема, стикаються турецькі металургійні компанії. У першій половині вересня вони пропонували гарячекатані рулони на внутрішньому ринку по $ 740-770 за т EXW (без ПДВ), проте інтерес у покупців викликала тільки продукція вартістю $ 740 за т і менше. Попит на російський гарячий прокат, пропонований більш ніж по $ 750 за т CFR, практично був відсутній.
Невдачею завершилася і спроба деяких українських постачальників збільшити вартість комерційної товстолистової сталі при поставках до Туреччини та країни Близького Сходу до більш $ 770 за т FOB. Ціни повернулися в колишній інтервал $ 755-765 за т FOB, але експортери не виключають зниження в другій половині місяця, так як купівельна активність на традиційних ринках дуже низька. Крім того, на Близькому Сході останнім часом з`являється китайська товстолистова сталь по $ 765-775 за т CFR.
В принципі, позиції металургів не так вже й слабкі. Так, російські та українські компанії у вересні продали досить великі обсяги листової продукції до країн `чорної` Африки. Відносно високий попит на російський плоский прокат відзначається в Ірані. У Перській затоці дещо знизився рівень конкуренції з боку індійських і східних компаній, які мають намір у жовтні підняти ціни на свою продукцію на $ 20-30 за т, до $ 750-780 за т CFR. І хоча підвищення цін у нинішній економічній ситуації малоймовірно, на збереження діючих котирувань постачальники розраховувати можуть.
Мабуть, найбільший ризик для металургів з країн СНД пов`язаний в даний час з Європою. Стурбованість інвесторів внаслідок можливого загострення боргової кризи в Євросоюзі привела, крім усього іншого, до падіння курсу євро до близько $ 1,365. При нинішніх цінах порядку 510-530 євро ($ 696-723) за т EXW європейські гарячекатані рулони можуть виявитися цілком конкурентоспроможними на зовнішніх ринках, а труднощі зі збутом можуть і зовсім підштовхнути іспанські та італійські заводи до проведення демпінгової політики.
Схоже, як би не старалися металурги, але в найближчому майбутньому їм доведеться опустити ціни на плоский прокат. Більше того, чим наполегливіше вони намагаються підняти котирування зараз, тим більш руйнівним може виявитися спад пізніше, коли на ринок можуть бути викинуті накоплені зараз надлишки.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9311