Ціни на сталь у США піднімаються

Ціни на сталь у США піднімаються

Протягом останнього місяця американські виробники плоского прокату в два прийоми підняли ціни на $ 100 за коротку т ($ 110 за метричну т). Точніше, саме про таке підвищення було оголошено, хоча реально вартість сталевої продукції в країні збільшилася на дещо меншу величину. За словами трейдерів, операції з продажу гарячекатаних рулонів здійснюються на рівні $ 755-780 за метричну т EXW, хоча металурги офіційно котирують дану продукцію в інтервалі $ 700-740 за коротку т ($ 772-816). При цьому, можливості для подальшого зростання, на думку фахівців, дуже обмежені.
Ділова активність в американській економіці у вересні, безумовно, зросла порівняно з періодом літніх відпусток. У таких галузях як сільськогосподарське машинобудування, енергетика, суднобудування спостерігається стабільний приплив замовлень. Збільшилася ситуація і на деяких сегментах автомобільного ринку. Тим не менше, більшість економістів дотримуються песимістичних поглядів, прогнозуючи на найближчий рік якщо не спад, то тривалу депресію.
Головним `гальмом` американської економіки продовжує залишатися споживчий ринок. Рівень безробіття тримається вище 9%, а, за оцінками деяких фахівців, кожен п`ятий американець не має в даний час роботи або зайнятий не повний день. Президент США Барак Обама нещодавно презентував нову програму по боротьбі з безробіттям і бідністю вартістю $ 447 млрд., але її затвердження Конгресом вважається малоймовірним, принаймні, в найближчому майбутньому.
Через це більшість американських дистриб`юторів та кінцевих споживачів металопродукції не планують збільшувати складські запаси прокату, як мінімум, до кінця року. За даними опитувань, до 25% компаній вважають свої нинішні резерви надлишковими. Тому на істотне розширення видимого попиту розраховувати не доводиться.
Не робить істотного впливу на споживачів і зростання цін, що триває протягом останнього місяця. Хоча деякі компанії заявляють про готовність підйому цін ще на $ 40 за коротку т на початку четвертого кварталу, аналітики не схильні розглядати цю можливість серйозно. На загальну думку, котирування скоро дійдуть до свого піку, за яким почнеться ковзання вниз. На ринку занадто багато продукції. Виробництво в літні місяці збільшувалася, тоді як попит стояв на місці. Поки що всі провідні металургійні компанії США єдині у своєму бажанні підняти ціни. Однак пройде кілька тижнів, і виробники, очевидно, відновлять свою боротьбу за частку ринку. У цьому випадку вибирати доведеться лише між швидким і повільним спадом.
Більш сприятливою виглядає ситуація на американському ринку довгомірного прокату. Споживачі цієї продукції почали осінь з мінімальними запасами арматури на складах, що дало постачальникам можливість підняти котирування. Компанія Gerdau Ameristeel оголосила про подорожчання довгомірної продукції на $ 20 за коротку т ($ 22) з 19 вересня. Nucor підвищить ціни на $ 20-30 за коротку т ($ 22-33) з 1 жовтня. Виробники поспішають, бо прогнозують збільшення вартості металобрухту взимку.
Оголошення американських компаній про зростання цін трохи активізували діяльність іноземних постачальників, які влітку були фактично вибиті з місцевого ринку. Китайські і корейські компанії виступили з пропозиціями про поставку плоского прокату на західне узбережжя. На ринку конструкційної сталі проявилися мексиканські і турецькі виробники. Втім, турецька арматура, яка пропонується по $ 770-780 за метричну т CFR, не виглядає конкурентоспроможною порівняно з місцевою, яка котирується на рівні $ 780-790 за метричну т EXW. Американські споживачі вперто не вірять у те, що в осяжному майбутньому прокат продовжить підйом, і вважають найбільш імовірним розвитком подій пониження котирувань в жовтні.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9321